VDJS-partners uitgelicht: Rijkswaterstaat

publicatie:
10
-
02
-
2017
‘Varen doe je Samen!’ is een convenant van 14 verschillende partners over veiligheid op het water, vooral waar recreatie- en beroepsvaart elkaar tegenkomen. Omdat onze partners een schat aan informatie bezitten over veiligheid en preventie op het water, lichten wij de komende weken steeds een partner eruit. Deze week: Rijkswaterstaat

Partner van ‘Varen doe je Samen!’ uitgelicht: 

Rijkswaterstaat 

‘Varen doe je Samen!’ is een convenant van 14 verschillende partners over veiligheid op het water, vooral waar recreatie- en beroepsvaart elkaar tegenkomen. Omdat onze partners een schat aan informatie bezitten over veiligheid en preventie op het water, lichten wij de komende weken steeds een partner uit. Deze week: Rijkswaterstaat.


Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Zij werkt dagelijks aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. De (vaar)weggebruiker wil vlot en veilig van A naar B. In Nederland zijn er naast de beroepsvaart circa 500.000 recreatievaartuigen. Vele daarvan maken gebruik van de rijksvaarwegen. Veiligheid van de beroeps- en recreatievaart is daarom voor RWS een belangrijk aandachtspunt. Het gaat bijvoorbeeld om goede verlichting, veilige doorvaart in de sluizen en de aanleg van speciale vaargeulen voor recreatievaart. Samen met partners werkt RWS op vele manieren aan de veiligheid van de vaarweggebruiker. Een goed voorbeeld is de inzet van stewards op de sluizen.

Rijkswaterstaat is nauw betrokken bij de ontwikkeling van de ‘Varen doe je Samen!’ website, de VDJS knooppunten, de app, gadgets, brochures en het organiseren van praktijkdagen.

Rijkswaterstaat geeft via hun website veel informatie over vaarwegen, stremmingen, berichten aan de scheepvaart (BAS berichten, lees hier meer over BAS berichten), preventie, reisplanning en vaarregels. Hier een overzicht:

  • Op www.rijkswaterstaat.nl kunt u boven in het menu kiezen voor “Water”. Bovenaan de pagina kunt u kiezen voor “Naar Vaarwegenoverzicht” waarin u informatie kunt vinden van alle door Rijkswaterstaat beheerde vaarwateren in Nederland.
  • Als u op http://www.rijkswaterstaat.nl/water helemaal naar beneden scrolt, kunt u diverse opties kiezen, bijvoorbeeld “Scheepvaart” met veel informatie voor de beroepsvaarder zoals wetten, regels, vergunningen en scheepvaartverkeerswet.
  • Als u klikt op “Verkeer op het water” ( http://www.rijkswaterstaat.nl/water/wetten-regels-en-vergunningen/verkeer-op-het-water) krijgt u toegang tot relevante informatie voor de recreatievaart, bijvoorbeeld over de verkeersregels op het water, regels voor snelvaren, over stewards op de sluizen, recreatie vaargeulen, staande mast route, tips voor veilig varen en meer. Veel onderwerpen zijn weer aparte linkjes waar u op door kunt klikken.
  • Op de separate website www.vaarweginformatie.nl vindt u actuele informatie over de beschikbaarheid van de vaarweg. Bijvoorbeeld over wijzigingen in bedieningstijden van bruggen en sluizen, stremmingen, werkzaamheden en wijzigingen van betonningen en reglementen. Deze website is opgezet als samenwerkingsplatform van alle vaarwegbeheerders in Nederland en wordt beheerd door De Waterkamer bij Rijkswaterstaat. Via deze website kunt u zich ook (gratis) abonneren op de BAS berichten. (Berichten aan de scheepvaart)

Naast de website verzorgt Rijkswaterstaat ook actuele informatie via hun kanalen op social media, die dagelijks worden beheerd. U kunt deze ook via uw mobiele telefoon of tablet volgen. Oa de Rijkswaterstaat Facebook en Twitter accounts zijn de moeite waard.

Ook stimuleert Rijkswaterstaat hun verkeersleiders op het water om te communiceren via Twitter. Zij zijn de ogen en oren van Rijkswaterstaat op het water zelf en kunnen dus zeer actuele informatie geven, bijvoorbeeld over calamiteiten, plotselinge stremmingen, mist op het water en meer. Als u op Twitter zoekt op “Verkeersleider RWS” kunt u hen vinden en gaan volgen.

Twitterbericht van Verkeersleider Mark van Rijkswaterstaat

Kortom, de websites en social media kanalen van Rijkswaterstaat zijn zeer de moeite waard voor de vaarweggebruiker om eens in te duiken, ze bevatten een ware schat aan informatie die relevant is voor een veilige vaart.