Nieuws

Regelmatig brengen wij een nieuwsbrief uit met daarin diverse informatie op een rijtje gezet.
Schrijf je in om op altijd op de hoogte te blijven. Bekijk hier onze eerder verzonden nieuwsbrieven.
   

Laatste nieuws:

Filter op thema of regio

 

Voorkom hinderlijke golfslag

publicatie: 25-05-2018

Je ligt ergens rustig aangemeerd en er komt een schip langs dat een behoorlijke golf produceert. Dat kan vervelend zijn, bijvoorbeeld omdat er spullen omvallen in de kuip of de kajuit. Of nog erger: er ontstaat schade omdat je schip hard tegen de steiger wordt geduwd. Lees meer over golfslag.

 

'Varen doe je Samen!' op Maritime Industry 2018

publicatie: 22-05-2018

Op dinsdag 29, woensdag 30 en donderdag 31 mei 2018 is 'Varen doe je Samen!' aanwezig op de Maritime Industry beurs. Deze beurs vindt plaats in de evenementenhal in Gorinchem. ‘Varen doe je Samen!’ geeft voorlichting over de verkeersveiligheid op het water aan de bezoekers van Maritime Industry.

 

Waar mag je ankeren?

publicatie: 18-05-2018

Nu de zomer er weer aankomt zoeken veel bootbezitters aan het einde van een mooie vaardag een leuke plek om te overnachten. Dat kan in een jachthaven, gemeentehaven of andere aanmeerplek, maar je kunt ook een leuke ankerplek vinden.

 

Evenementen zorgen voor sluiting Jachthaven Scheveningen

publicatie: 14-05-2018

Komende zomer vinden er verschillende evenementen in Scheveningen plaats die ervoor zorgen dat de jachthaven gesloten is voor passanten. Houd hier dus rekening mee in uw reisvoorbereiding!

 

Platform zero incidents: safety alert

publicatie: 14-05-2018

Platform Zero Incidents (PZI) levert een bijdrage aan een breed gedragen streven naar nul incidenten in de binnenvaart en heeft in samenwerking met 'Varen doe je Samen!' het safety alert uitgebracht met proactieve maatregelen voor de binnenvaartondernemer tijdens het drukke recreatieseizoen. PZI is een initiatief van de binnenvaart branche. Bevrachtingskantoren, rederijen en scheepseigenaren delen en ontwikkelen kennis over incidenten in de binnenvaartindustrie om zo herhaling in de toekomst te voorkomen.

 

Waar moet je op letten bij een zwemvest voor hond en kat?

publicatie: 11-05-2018

Bij hondenzwemvesten is geen duidelijk onderscheid in zwemvesten en reddingsvesten en spreekt men enkel over hondenzwemvesten. Er is echter wel degelijk een groot verschil in kwaliteit. Lees verder

 

Langsdammen en oevergeulen in de Waal 2018

publicatie: 09-05-2018

In de Waal bij Tiel, tussen Wamel en Ophemert, zijn de kribben in de binnenbocht verwijderd en vervangen door langsdammen: stenen dammen in de vaargeul, parallel aan de oever. Daarmee is hier een scheiding ontstaan tussen de hoofdgeul –voor de beroepsvaart- en een oevergeul, te gebruiken door de recreatievaart. Bij Ophemert is een langsdam aangelegd aan de rechteroever. Bij Dreumel en Wamel is een langsdam aangelegd aan de linkeroever.

 

Vaarexpert-vraag: 'Twee keer het IJ oversteken is toch veel gevaarlijker?'

publicatie: 09-05-2018

De vraag: "Ik voer met mijn kleine motorjacht vanuit het Noordhollandsch Kanaal het IJ op bij Amsterdam. Ik wilde naar de Sixhaven meteen om de hoek aan bakboord, daarom hield ik bij het uitvaren bakboordwal. Precies op dat stukje kreeg ik echter een officiële waarschuwing wegens verkeerde wal varen. Maar twee keer het IJ oversteken is toch veel gevaarlijker?"</p>

 

Regel 1: Gooi geen afval overboord

publicatie: 08-05-2018

Het vaarseizoen is voor veel mensen weer begonnen. Dat is voor ons reden om de belangrijkste vaarregels nog eens onder de aandacht te brengen. Vandaag Vaarregel 1: Gooi geen afval overboord.

 

VAMEX: 10 procent meer examens voor Klein Vaarbewijs afgenomen

publicatie: 08-05-2018

In 2017 is het aantal examens voor het Klein Vaarbewijs 1 met 10% toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor. In totaal werden er 24.300 examens afgelegd. De examens voor het Klein Vaarbewijs 2 namen met bijna 6.800 examens zelfs met 15% toe. Dat meldt VAMEX, de exameninstelling voor de examens Klein Vaarbewijs.

 

Stremming Julianakanaal tussen Keersluis Limmel en Sluis Born

publicatie: 07-05-2018

In verband met het opruimen van explosieven geldt op het Julianakanaal - Maas een stremming van donderdag 10 mei tot maandag 14 mei. De vaarweg is in die periode volledig afgesloten voor alle vaarverkeer.

 

Doe je mee met de Schoon Water Week?

publicatie: 05-05-2018

Iedereen die wel eens op, in of bij het water vertoeft weet het: ook daar is zwerfafval een probleem. Iedereen weet dat het gewoon veel prettiger is om in een schone omgeving te verblijven dan tussen al dat vuil. Bovendien kan afval voor onveilige situaties zorgen, zoals bijvoorbeeld een motorstoring door een zak in de schroef.

 

Blauwe Vlaggen uitgereikt op Jachthaven Uitgeest

publicatie: 04-05-2018

De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft dit jaar in Nederland 185 Blauwe Vlaggen toegekend, 123 jachthavens en 62 stranden. De Blauwe vlaggen 2018 werden donderdag 3 mei uitgereikt op Jachthaven Uitgeest te Uitgeest.

 

Rijkswaterstaat zet in op veilig snel varen

publicatie: 03-05-2018

Rijkswaterstaat vraagt dit jaar extra aandacht voor de (spel)regels rondom snelvaren. Mobiel verkeersleiders van Rijkswaterstaat zien tijdens de reguliere patrouilles en handhavingsacties echter dat veel bestuurders zich bewust of onbewust niet aan de regels houden. Om het voor alle vaarweggebruikers leuk en veilig te houden, zetten we de belangrijkste (spel)regels op een rij.

 

Stuurboordwal varen. Is dat verplicht?

publicatie: 30-04-2018

Houdt stuurboordwal! Het is een van de meest gehoorde vaaradviezen die door vaarwegbeheerders wordt gegeven. Je hebt immers voorrang op andere vaart en het is voor de omliggende scheepvaart logisch vaargedrag. In dit artikel gaan we dieper in op wat stuurboordwal precies inhoud en of er uitzonderingen zijn.

 

Snel varen? Bekijk de overzichtskaart snelvaargebieden

publicatie: 27-04-2018

Waar mag je snel varen in Nederland? Waar liggen de snelvaargebieden waar je harder dan 20 km/uur mag varen met een snelle motorboot? Bekijk hieronder de interactieve snelvaarkaart met alle gebieden waar je hard mag varen. Ook lees je de belangrijkste regels op het gebied van snel varen.

Oudere berichten

Inschrijven voor de nieuwsbrief

We sturen u een e-mail om uw inschrijving te bevestigen.
We sturen u een e-mail om uw inschrijving te bevestigen.
© 2018 Varen doe je Samen!  |  Disclaimer  |  Privacyverklaring