Nieuws

Regelmatig brengen wij een nieuwsbrief uit met daarin diverse informatie op een rijtje gezet.
Schrijf je in om op altijd op de hoogte te blijven. Bekijk hier onze eerder verzonden nieuwsbrieven.
   

Laatste nieuws:

Filter op thema of regio

 

Noorwegen stimuleert harde coatings voor boten

publicatie: 18-06-2019

Het gebruik van antifoulingverf op boten brengt biociden in het milieu. Daarnaast komen er door het verweren van de verf microplastics, pigmenten en andere additieven in het water. De Noorse regering heeft financiële steun toegezegd voor het stimuleren van harde, biociden-vrije coatings en schoonmaakmogelijkheden in plaats van antifoulingverf.

 

Nieuw schutbeleid Grote Sluis Spaarndam

publicatie: 18-06-2019

Het Hoogheemraadschap Rijnland heeft een nieuw schutbeleid voor de Grote Sluis bij Spaarndam opgesteld. Het nieuwe beleid is het resultaat van overleg tussen diverse watersportverenigingen in het gebied en het hoogheemraadschap.

 

Bredere sluis Kornwerderzand in 2026 gereed

publicatie: 13-06-2019

Het besluit om de sluis Kornwerderzand te verbreden en de bruggen te vernieuwen is genomen. Dat heeft minister van Nieuwenhuizen half juni bekend gemaakt. Voor dit project is jarenlang gelobbyd door ondernemers, gemeenten en provincies.

 

Proef met snelvaren op de Burgumer Mar start 15 juni

publicatie: 11-06-2019

De eerder aangekondigde proef rond snelvaren op de Burgumer Mar gaat op 15 juni 2019 van start. Tot en met 15 september 2019 is snelvaren toegestaan op de Burgumer Mar. Dat mag tussen 9:00 en 18:00 uur, binnen de gele boeien die het gebied markeren.

 

Veilig varen begint bij een goede reisvoorbereiding

publicatie: 07-06-2019

Het vaarseizoen voor de recreatievaart staat weer voor de deur. Tijd om vaarplannen te maken! Om veilig van je vaartocht te genieten is het van belang om aan goede reisvoorbereiding te doen. In dit artikel geven wij je tips & tricks voor je vaarplanning en werken we een voorbeeld van een vaartocht uit.

 

Vanaf welke leeftijd mogen kinderen en jongeren zelfstandig varen?

publicatie: 06-06-2019

Hoe oud moet je eigenlijk zijn om een boot te besturen? Die vraag komt nogal eens terug bij Varen doe je Samen! Het antwoord is te vinden in het Binnenvaart Politie Regelement (BPR), maar hieronder hebben we de regels omtrent de minimumleeftijd voor het sturen van een schip op een rijtje gezet.

 

Klein Vaarbewijs halen? Houd rekening met drukte bij VAMEX

publicatie: 04-06-2019

Ben je van plan om binnenkort je Klein Vaarbewijs te gaan halen? Houd er dan rekening mee dat het druk is bij VAMEX, de instantie die de examens voor de vaarbewijzen afneemt en dat de wachttijd langer is dan normaal.

 

Stuurboordwal varen. Is dat verplicht?

publicatie: 03-06-2019

Houd stuurboordwal! Het is een van de meest gehoorde vaaradviezen die door vaarwegbeheerders wordt gegeven. Je hebt immers voorrang op andere vaart en het is voor de omliggende scheepvaart logisch vaargedrag. In dit artikel gaan we dieper in op wat stuurboordwal precies inhoud en of er uitzonderingen zijn.

 

Groen licht voor Seine-Schelde-verbinding

publicatie: 28-05-2019

Vlaanderen, Frankrijk, Wallonië en Europa bundelen de krachten voor de realisatie van de verbinding tussen de Seine en de Schelde. De kogel is door de kerk. Na de Vlaamse en de Waalse Regering zette ook de Franse Regering vandaag het licht op groen voor de Europese ‘Implementing Act’ rond de economisch belangrijke verbinding tussen de Seine en de Schelde.

 

vdjs-lesmodule binnenvaartopleidingen

publicatie: 24-05-2019

Op het jaarcongres van koninklijke BLN-Schuttevaer is de aanvullende "Varen doe je Samen!"-lesmodule voor de MBO-binnenvaartopleidingen gelanceerd. Vanaf het nieuwe schooljaar september 2019 zal deze op de scholen gaan draaien. Het doel is dat (leerling)binnenvaartschippers het veiligheidsbewustzijn vergroten door de interactie met de recreatievaart beter op hun netvlies krijgen.

 

Blauwe Vlaggen weer uitgereikt

publicatie: 24-05-2019

De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft dit jaar in Nederland 185 Blauwe Vlaggen toegekend, 123 jachthavens en 62 stranden. De Blauwe vlaggen 2018 werden donderdag 3 mei uitgereikt op Jachthaven Uitgeest te Uitgeest.

 

Stewards op de sluizen, ook in 2019

publicatie: 21-05-2019

Net als eerdere jaren zal Rijkswaterstaat in de zomerperiode van 2019 drukke sluizen bemannen met stewards. Deze 'Stewards op de Sluizen' gaan watersporters helpen bij het afmeren en bij het kiezen van de plaats in de sluiskolk.

 

Snel varen? Bekijk de overzichtskaart snelvaargebieden

publicatie: 20-05-2019

Waar mag je snel varen in Nederland? Waar liggen de snelvaargebieden waar je harder dan 20 km/uur mag varen met een snelle motorboot? Bekijk hieronder de interactieve snelvaarkaart met alle gebieden waar je hard mag varen. Ook lees je de belangrijkste regels op het gebied van snel varen.

 

Veiligheidsanalyse op vaarwegen tussen Drachten en Heerenveen

publicatie: 16-05-2019

De provincie Friesland laat een veiligheidsanalyse uitvoeren op de vaarwegen tussen Drachten en Heerenveen. Veiligheidspsychologen van de Rijksuniversiteit Groningen gaan het vaargedrag in dit gebied onderzoeken. Dat schrijft de Leeuwarder Courant.

 

Brugbediening op afstand – tips en informatie

publicatie: 14-05-2019

Op veel plekken in Nederland worden bruggen en sluizen op bepaalde trajecten centraal bediend. Ook zijn diverse vaarwegbeheerders op dit moment bezig om sluis- en brugbedieningen te moderniseren en verder te centraliseren.

 

Bekijk de animatie: Zorg op het water – hoe is dat geregeld?

publicatie: 10-05-2019

Als iemand acuut zorg nodig heeft op het water, wie is dan bij de hulpverlening betrokken? En hoe verloopt de samenwerking? Daar geeft de animatie ‘Zorg op het water’ een antwoord op aan de hand van twee voorbeelden.

Oudere berichten

Inschrijven voor de nieuwsbrief

We sturen je een e-mail om je inschrijving te bevestigen.
© 2019 Varen doe je Samen!  |  Disclaimer  |  Privacyverklaring