Nieuws

Regelmatig brengen wij een nieuwsbrief uit met daarin diverse informatie op een rijtje gezet.
Schrijf je in om op altijd op de hoogte te blijven. Bekijk hier onze eerder verzonden nieuwsbrieven.
   

Laatste nieuws:

Filter op thema of regio

 

Vaarquiz-vraag: Wat betekent dit bord?

publicatie: 08-03-2021

De Vaarquiz-vraag: Wat betekent het onderstaande bord? Waterskiën met boot toegestaan. Waterski-baan met kabel

 

Flink meer Nederlanders willen vaarbewijs halen

publicatie: 05-03-2021

Het CBR ziet een flinke toename van het aantal Nederlanders dat het Klein Vaarbewijs (1 of 2) wil halen. In 2020 werden er ruim 40.000 examens aangevraagd. In 2016 waren dat er 26.000.

 

Schip vaarklaarmaken voor het seizoen? Tips & Tricks

publicatie: 05-03-2021

De eerste lentedagen dienen zich aan, een mooie gelegenheid om de nodige voorjaarsklussen aan je schip te verrichten. Als bootbezitter weet je vaak wel wat de kluslijst is voor je boot. Om er toch zeker van te zijn dat je niets mist, zijn er handige checklijsten voorhanden. We lichten de belangrijkste zaken op klusgebied eruit en nemen enkele van deze lijsten door.

 

Leestip: Marifoon of smartphone - is bellen het nieuwe oproepen?

publicatie: 04-03-2021

In het februarinummer van Motorboot-magazine staat een interessant artikel over het gebruik van de marifoon door de recreatievaart op de Nederlandse binnenwateren. Vooral bij het oproepen van sluizen en bruggen staat het marifoongebruik onder druk. Daarbij rijst de vraag: ‘Is bellen het nieuwe oproepen?’

 

ICP-herziening per 1 maart definitief

publicatie: 23-02-2021

In december 2020 kondigde het Watersportverbond een aanscherping van de aanvraagprocedure van het Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen (ICP) aan. Inmiddels is er in samenwerking met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) een nieuw convenant gekomen dat per 1 maart 2021 in zal gaan.

 

Doe mee met een nieuwe online Vaarquiz

publicatie: 16-02-2021

Op donderdag 25 februari 2021 organiseert Varen doe je Samen! weer een online vaarquiz. Voor deze derde editie hebben we op veler verzoek weer een uitgebreide quiz met nieuwe vragen gemaakt. Doe mee en test je kennis van de vaarregels, helemaal corona-proof vanuit je luie stoel.

 

KNRM-‘dames van staal’ ingezet als ijsbrekers

publicatie: 11-02-2021

Zodra het in Nederland vriest, vriest ook een deel van het werkgebied van de KNRM dicht. De volgorde waarin dat gebeurt hangt voor een deel af van de windrichting en de mate van vorst. Waddenzee, Gouwzee, Randmeren en IJsselmeer/Markermeer worden dan voor de reddingboten van de KNRM slecht bereikbaar. Ook het scheepvaartverkeer wordt dan minder. Maar juist in de overgangsperiode van open water tot volledige ijsvloer, kunnen reddingboten nog nodig zijn.

 

Vaarverbod in diverse steden om ijsgroei te bevorderen

publicatie: 09-02-2021

Nu de vorst voor langere tijd lijkt aan te houden, hebben diverse gemeentes en waterschappen vaarverboden ingesteld om de groei van een dikke laag ijs een kans te geven. Onder andere in Leiden, Groningen, Utrecht en stukken van Amsterdam is een vaarverbod van kracht.

 

De Vaarquiz-vraag: Navigatieverlichting

publicatie: 05-02-2021

Het is belangrijk om op het water goed op de hoogte te zijn van de vaarregels, om zo gevaarlijke situaties te voorkomen. Iedere maand stelt Varen doe je Samen! op onze social-media-kanalen een quizvraag. Het juiste antwoord, met toelichting, volgt een paar dagen later via de website. Hieronder het antwoord op de quizvraag van januari.

 

Rijkswaterstaat plaatst duurzame internationale boeien op de Westerschelde

publicatie: 04-02-2021

Goede vaarwegmarkering is van groot belang om schepen op de juiste koers te houden. Omdat de stalen boeien op de Westerschelde aan het einde van de levensduur zijn, vervangt Rijkswaterstaat deze voor een kunststof variant. De kunststof boeien zijn makkelijker in onderhoud, goedkoper én duurzamer. Hoe het vervangen in zijn werk gaat? Adviseur vaarwegmarkeringen Laura Snoep vertelt erover op de website van Rijkswaterstaat.

 

Safety Flash: bewegende delen

publicatie: 02-02-2021

Platform Zero Incidents heeft weer een Safety Flash gepubliceerd. Ditmaal draait het om het potentiele gevaar van bewegende delen.

 

Kijk de online vaarquiz van januari 2020 terug

publicatie: 29-01-2021

Op 28 januari 2020 vond de tweede editie van de online vaarquiz van Varen doe je Samen! plaats. De quiz is integraal via een livestream op YouTube uitgezonden, en is nu ook terug te kijken voor wie het gemist had.

 

Nautische cijfers 2020 haven Rotterdam: een veilig en druk jaar, iets minder schepen

publicatie: 21-01-2021

“2020 was een heel bijzonder jaar voor de divisie Havenmeester van het Havenbedrijf. Ook in de haven domineerde Covid-19. De werkdruk nam aanzienlijk toe door de extra corona maatregelen.” Dat zegt het Havenbedrijf in de rapportage van de nautische cijfers 2020.

 

Aan de slag met je onderwaterschip? Lees dan deze tips over antifouling!

publicatie: 21-01-2021

Maak je plannen om het onderwaterschip van jouw boot aan te pakken vóór het seizoen weer start? Denk dan goed na wat de beste oplossing is: nieuwe antifouling is niet altijd de enige of beste oplossing. Antifouling is een onderwaterverf met koper (een biocide) en is dus giftig voor mensen, dieren en planten.

 

Lees de brochure: Wat (niet) te doen in geval van onderkoeling

publicatie: 20-01-2021

Wist je dat kippenvel het eerste stadium van onderkoeling is? In het tweede stadium van onderkoeling gaat je lichaam rillen. In een volgend stadium word je suf en sloom en ga je slechter presteren.

 

Safety Flash: Bemanningswissel

publicatie: 19-01-2021

Platform Zero Incidents heeft een nieuwe ‘Safety Flash’ gepubliceerd. Ditmaal staat deze in het teken van een veilige bemanningswissel.

Oudere berichten

Inschrijven voor de nieuwsbrief

We sturen je een e-mail om je inschrijving te bevestigen.
© 2021 Varen doe je Samen!  |  Disclaimer  |  Privacyverklaring   |