Gratis app KNRM Helpt watersporters met goede voorbereiding vaartocht

Onderkoeling

Ook op de eerste zomerse dagen dagen is het van belang het gevaar van onderkoeling niet te onderschatten. Het water warmt maar heel langzaam op. Het is eerder een kwestie van minuten dan uren voordat je onderkoeld raakt. Vaak merk je pas dat het water ijskoud is als je er in ligt en dan is het te laat.
 
Let dus op de juiste voorbereiding. Als watersporter ben je onderhevig aan de weers- en wateromstandigheden. Het gevaar van onderkoeling ligt op de loer. Onderkoeling treedt niet alleen op bij te water raken, maar ook bij slecht weer en grote vermoeidheid.

Onderkoeling kan worden voorkomen door goede kledingkeuze en de juiste uitrusting. Een isolatiedeken (van versterkt aluminiumfolie) in combinatie met een deken zijn noodzakelijke hulpmiddelen, mits op de juiste wijze gebruikt. Dikke plastic vuilniszakken zijn echter ook al effectief.

In het water koel je 20 keer sneller af dan buiten het water. Hoe verder je lichaam uit het water blijft, hoe beter het is. Reddingvlotten, reddingboeien of wrakhout kunnen je redding betekenen als je daardoor gedeeltelijk uit het water kunt blijven en niet hoeft te zwemmen. Anderzijds zal water in een reddingvlot de afkoeling versnellen.

Bekijk de brochure "Hoe kun je onderkoeling voorkomen?"


 

© 2017 Varen doe je Samen!  |  Disclaimer