Startevent voor jaarlijkse World Drowning Prevention Day op 25 juli

publicatie:
10
-
08
-
2021
In Nederland is op 25 juli jl. invulling gegeven aan de eerste World Drowning Prevention Day (WDPD), waarvoor de Verenigde Naties 25 juli selecteerden als vaste datum. Jan van Zanen, burgemeester van de gemeente Den Haag, was gastheer van het startevent waarmee Reddingsbrigade Nederland, de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) de aandacht vestigden op het voorkomen van verdrinking.

In Nederland is op 25 juli jl.invulling gegeven aan de eerste World Drowning Prevention Day (WDPD), waarvoor de Verenigde Naties 25 juli selecteerden als vaste datum. Jan van Zanen, burgemeester van de gemeente Den Haag, was gastheer van het startevent waarmee Reddingsbrigade Nederland, de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) de aandacht vestigden op het voorkomen van verdrinking.

Verdrinking

Koen Breedveld, directeur van Reddingsbrigade Nederland, sprak namens de drie samenwerkingspartners over het belang van deze nieuwe Werelddag ter voorkoming van verdrinking, alvorens de reddingsboei en het WDPD-informatiepakket aan Van Zanen te overhandigen. ,”Drie organisaties die allemaal het maximale eraan doen om te zorgen dat er in Nederland niemand verdrinkt'', zo onderstreepte hij. “Tegelijkertijd is het zo dat er nog steeds onnodig verdrinkingen plaatsvinden. Simpelweg door onwetendheid, naïviteit, domme pech of een combinatie van die factoren. Of misschien ook door beleid dat heel erg op het verleden rust en eigenlijk moet doen nadenken over de toekomst.'' Reddingsbrigade Nederland, de NRZ en de KNRM zijn ervan overtuigd dat de gemeenten heel hard nodig zijn als het gaat om verdrinkingspreventie.

Trekpleister

In waterrijk Nederland is het goed geregeld op het terrein van zwemlessen en toezicht op recreanten. Desondanks verdrinken er jaarlijks mensen. De gemeente Den Haag is met haar 11 kilometer lange kuststrook, inclusief badplaats Scheveningen, een belangrijke (toeristische) trekpleister. Een ideaal decor voor het startevent van World Drowning Prevention Day. Van Zanen: ,”Veel mensen genieten ervan, jong en oud. En dat willen we zo houden. Maar helaas vergt dat ook wel alertheid en moeten wij - de gemeente, andere overheden, maar ook Reddingsbrigade Nederland, de KNRM en de Nationale Raad Zwemveiligheid - voorkomen dat mensen verdrinken. 'Let nou op! Wees voorbereid!' We kunnen het niet hard en vaak genoeg zeggen.''

Weet wat jij kunt doen!

Een dag aan de kust of bij een recreatieplas kan aangenaam zijn, maar ook gevaarlijk. De meeste verdrinkingen gebeuren snel en onopgemerkt. Het is van levensbelang om jezelf in het water te kunnen redden; dat begint bij leren en blijven zwemmen. Daarnaast is het van belang om nooit alleen te gaan zwemmen én op een plek waar dit mag en waar, bij voorkeur, toezicht is. Het is belangrijk te weten wat je kunt doen als je zelf in de problemen bent en als een ander in de problemen is. Bovendien dat het verstandig is een reddingsvest te dragen als je aan watersport doet. In het kader van World Drowning Prevention Day is de folder 'Weet wat jij kunt doen!' geproduceerd.