‘Varen doe je Samen!’ op YouTube

Rijkswaterstaat heeft vanochtend de Stormvloedkering Ramspol bij Kampen gesloten, om het achterland te beschermen tegen het hoogwater uit het IJsselmeer. Het scheepvaartverkeer is hierdoor tijdelijk gestremd.

Het stormachtige weer met zeer zware windstoten en neerslag waar Nederland gisteravond en vannacht mee te maken heeft gehad, zorgde voor opstuwing van water en daarmee verhoogde de waterstanden rond het IJsselmeer. De stormvloedkering Ramspol is een opblaasbare dam, die bij hoogwater het Zwarte Meer van het Ketelmeer afsluit, daarmee een korte onderbreking in de doorstroming veroorzaakt en de veiligheid van het achterland waarborgt.

Sluiting
Om 05.00 uur startte de sluiting van de opblaasbare kering zodat deze rond 05:40 uur weer geheel in werking was. De kering werd na korte tijd weer neergelaten worden om het water uit de rivieren weer baan te geven. Dit  de piek van de storm heeft rond 06.40 uur plaatsgevonden en daarna kon het water uit de rivieren weer richting IJsselmeer stromen.

Scheepvaart
Het Ramsdiep (tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer) werd rond 03.30 uur gestremd voor het scheepvaartverkeer in verband met de sluiting. De scheepvaart wordt via de eigen kanalen (Berichten aan de Scheepvaart en de marifoon) geïnformeerd. De scheepvaart kan naar verwachting vanmiddag weer doorvaren.

Ook elders in het land kan men hinder ondervinden van de stormachtige omstandigheden. Rijkswaterstaat en de waterschappen treffen waar nodig maatregelen. Scheepvaart dient rekening te houden met stremmingen van o.a. sluizen en bruggen vanwege de harde wind. De wind zorgt tevens voor een lichte verhoging van de waterstanden langs de kust. Naar verwachting leveren deze verhogingen geen problemen op. Desondanks houdt Rijkswaterstaat vanuit het Watermanagementcentrum Nederland de waterstanden nauwlettend in de gaten. Waar nodig worden waterbeheerders en andere belanghebbenden gewaarschuwd.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen via het gratis informatienummer van Rijkswaterstaat: 0800-8002.


 

© 2017 Varen doe je Samen!  |  Disclaimer