Volg een (praktijk)cursus: bewuster en meer plezier op het water

publicatie:
26
-
03
-
2024
‍Op het water gebeurt veel: wie heeft voorrang, aan welke kant moet gevaren worden, wat als een groot schip langsvaart? Een greep aan vragen waar ook de minder ervaren waterrecreant en watersporter mee te maken krijgt. Het vaarplezier wordt zoveel groter als je weet wat je doet en waar je op moet letten.

Het vaarbewijs is verplicht voor schepen langer dan 15 meter of motorboten die harder kunnen dan 20 km/u. Het kan waardevol zijn om een vaarbewijs te halen of praktijkopleiding te volgen, ook als je met een kleiner of minder snel recreatievaartuig gaat varen.

Jaarlijkse cijfers vaarbewijzen

Vorig jaar werd door Waterrecreatie Nederland de factsheet vaarbewijzen gepubliceerd. Hierin stonden het aantal afgenomen examens en geslaagden voor het Klein Vaarbewijs I en II van 2011 tot en met 2022.  

In 2022 zijn er iets meer dan 40.000 vaarexamens afgelegd, met een slagingspercentage van 63%. De cijfers laten over lange periode een stabiele en licht stijgende lijn zien, ook in 2020 en 2021 toen door de coronamaatregelen er beperkte examenmogelijkheden waren.  

Vaarweggebruikers bekwamen zich dus graag. Naast het theoretische examen voor het Klein Vaarbewijs worden er ook diverse praktijkopleidingen in de watersport afgenomen. Zo is er data beschikbaar over het aantal afgegeven CWO diploma's.

Cijfers CWO diploma's

Volgens de CWO (Commissie Watersport Opleiding) zijn er in 2023 in totaal 15.527 CWO diploma’s uitgegeven. 11.953 daarvan zijn voor disciplines waar geen vaarbewijs voor nodig is.  

De CWO is een samenwerkingsverband van Watersportverbond en HISWA-RECRON.  Vaarscholen, verenigingen en Scouting groepen in Nederland met een CWO-keurmerk, bieden diverse praktijkcursussen aan op verschillende niveau’s en voor verschillende type boten waarmee je een CWO diploma kunt behalen.  

Praktijkopleidingen voor vaartuigen

Voor sloep en motorvlet kan op vier niveau's een praktijkopleiding worden gevolgd:

I - Sloep/Motorvlet-Bemanningslid

II - Sloep/Motorvlet-Dagschipper

III - Sloep/Motorvlet-Schipper

IV - Sloep/Motorvlet-All-round Schipper

Een praktijkopleiding voor een sloep en motorvlet vraagt ongeveer 6 keer drie uur lestijd.  

Wil jij je verder ontwikkelen in de watersport die je beoefent? Naast motorbootopleidingen, zoals buitenboordmotor en sloep en motorvlet, biedt CWO opleidingen aan voor de volgende (type) boten:

  • Zwaardboot jeugd
  • Zwaardboot
  • Catamaran
  • Windsurfen
  • Kielboot
  • Roeiboot
  • Jacht
  • Theorie

Bekijk het volledige aanbod aan CWO-opleidingen. Lees ook meer over (theoretische) cursussen op onze website of lees verder over het klein vaarbewijs. Praktijk of theoretisch; door een opleiding te volgen ga je zeker en met plezier het water op.

Goede, veilige vaart!