Opleidingen en cursussen om je vaarkennis en vaardigheid te vergroten

publicatie:
22
-
11
-
2023
De wintermaanden zijn bij uitstek geschikt om een leuke (theoretische) opleiding op watersportgebied te volgen. Zo vergroot je jouw kennis en vaardigheden. Daarnaast kun je je vaargebied en bevoegdheden verruimen en vergroot het de veiligheid op het water.

Welke opleidingen zijn er?

Bij varen komen veel verschillende disciplines samen. Zo kun je de vaarregels bestuderen voor het vaarbewijs, maar je kunt ook een studie verrichten naar meteorologie of navigatie, of een cursus motortechniek volgen om je zelfredzaamheid bij motorproblemen aan boord te verhogen. We zetten een aantal mogelijkheden op een rij.

1. Klein Vaarbewijs I & II

Ook wanneer je in een boot vaart waarbij je geen vaarbewijs nodig hebt, heeft het (klein) vaarbewijs voordelen. Je leert de vaarregels, de betekenis van betonning en licht/geluidsseinen en meer. Bij vaarbewijs II leer je ook een stuk basiskennis van navigatie.

2. Basiscertificaat Marifonie

Heb je een marifoon aan boord? Dan is een Basiscertificaat Marifonie verplicht. Het basiscertificaat is bedoeld voor het gebruik op de binnenwateren en is voldoende als je een vaste- of handheld marifoon aan boord hebt. Je hebt het ook nodig als je een AIS (Automatic Identification System) aan boord wilt installeren.

3. Marcom B & A

Vaar je wel eens op zee, dan is het Beperkt Certificaat Maritieme Radiocommunicatie (Marcom B) of zelfs Marcom A een optie. Met Marcom B mag je een EPIRB aan boord hebben, een veiligheidsbaken dat een noodsignaal uitzendt. Je mag ook een marifoon met DSC aan boord hebben. Deze kan een digitaal noodsignaal uitzenden.

Voor lange zeereizen is het Algemeen Certificaat Maritieme Radiocommunicatie (Marcom A) geschikt. Je mag dan zendapparatuur met een groot bereik aan boord hebben, zoals een SSB-radio.

Bekijk het overzicht welk type apparatuur je mag gebruiken bij welk certificaat.

4. Onderhoud aan de motor

Er zijn diverse cursussen over onderhoud en kennis van de motor aan boord. Het is handig als je zelf het basisonderhoud kunt doen, zoals het verwisselen van filters, olie verversen en je boot winterklaar maken. Motorproblemen op het water zorgen nog steeds voor de meeste hulpvragen aan de reddingsdiensten. Voorkom dit door kennis op te doen van je motor. Niet alleen goed voor het onderhoud, maar dit vergroot ook jouw zelfredzaamheid op het water.

5. Reisvoorbereiding, Routering & Planning

Leer met de cursus Reisvoorbereiding, Routering & Planning langere, meerdaagse zeiltochten te plannen. Zo leer je hoe je rekening moet houden met weer, meteo, getij, bemanning, boot en meer. Interessant voor de meer ervaren watersporters.

6. Cursus meteorologie

Er valt veel over het weer te leren, het is immers een complete wetenschap. Leren om meteo gegevens goed te lezen en te gebruiken bij je planning.

7. Rijnsportpatent

Als je op de Rijn wilt varen met een schip langer dan 15 meter, heb je op bepaalde trajecten een Rijnpatent nodig. Je kunt diverse deelcertificaten voor de verschillende trajecten behalen.

8. Radarpatent

De regelgeving rondom het varen op radar is nogal complex. In principe mag je enkel varen op je radar (met slecht zicht dus) als je een radarpatent hebt, en een goedgekeurde radarinstallatie. Je mag dus wel een radar aan boord hebben, maar de meeste jachtenradars zijn niet goedgekeurd. Zonder radarpatent mag je dus niet, bij dichte mist, enkel varen op een dergelijke radar. Deze zijn er in de praktijk alleen ter ondersteuning van je navigatie. Een radarpatent halen kan een optie zijn voor degenen die dit nodig hebben.

9. Safety Sea Survival

Ervaar in geconditioneerde omstandigheden (zwembad) hoe om te gaan met veiligheidsmiddelen op zee en hoe je moet handelen bij calamiteiten.

10. EHBO aan boord

Volg een EHBO cursus voor de basisprincipes van eerstehulpverlening. Met aanvulling specifiek voor EHBO aan boord.

Kortom, mogelijkheden genoeg om nuttig de winter door te komen om het volgend vaarseizoen met meer kennis te beginnen.

Wie bieden cursussen aan?

Er zijn vele instituten en vaarscholen waar dergelijke cursussen gegeven worden. Onder andere de vaarscholen die aangesloten zijn bij de CWO (Commissie watersport opleidingen), een samenwerkingsverband van HISWA Vereniging en het Watersportverbond, organiseren deze theoretische cursussen. Voor informatie over vaarbewijzen kun je terecht bij het CBR recreatievaart, dat sinds januari 2020 de examens afneemt.

Goede, veilige vaart!