Boot op de kant? Haal nu je Vaarbewijs!

publicatie:
28
-
11
-
2019
Voor veel mensen is vaarseizoen voorbij. Nu de boten veilig en droog in de winterstalling liggen is dit hét moment om je vaarbewijs te halen! Nu heb je tijd en kun je je goed voorbereiden op het komende vaarseizoen.

Voor veel mensen is vaarseizoen voorbij. Nu de boten veilig en droog in de winterstalling liggen is dit hét moment om je vaarbewijs te halen! Nu heb je tijd en kun je je goed voorbereiden op het komende vaarseizoen.

400.000 vaarbewijzen

Ook als je voor jouw boot niet verplicht een vaarbewijs nodig hebt, is het aan te raden om vrijwillig het examen te doen en je vaarbewijs te halen. Volgens de Stichting Vaarbewijs- en marifoonexamens (VAMEX) hadden in 2018 zo’n 400.000 mensen in Nederland een Klein Vaarbewijs gehaald. Ongeveer de helft van deze schippers heeft een boot die niet valt onder de vaarbewijsplicht. VAMEX nam tot eind 2019 de examens voor het vaarbewijs af. Vanaf 1 januari 2020 ligt die taak bij het CBR.

Regels op het water

Door het examen vrijwillig te doen, ben je toch goed op de hoogte van de juiste regels op het water, kennis van het varen en veiligheidsmaatregelen. Dit bevordert de veiligheid van jou als schipper en geeft je bovendien veel meer vertrouwen en vaarplezier. En je weet nooit of je het vaarbewijs later in een andere boot nog eens verplicht nodig hebt!

Klein Vaarbewijs

Het Klein Vaarbewijs is verplicht voor wie gaat varen met een schip vanaf 15 meter lengte óf een vaartuig dat een vaarsnelheid kan halen van meer dan 20 km/uur. Ook voor het varen met een waterscooter, jetski, rubberboot of motorboot korter dan 15 meter die harder kan dan 20 km/u heb je een Vaarbewijs nodig.  ‘Varen doe je samen!’ raadt iedere watersporter sterk aan zich te verdiepen in de theorie en de reglementen.  

Er zijn 2 niveaus van het vaarbewijs: 

  • Klein Vaarbewijs I (VBI):   voor het varen op rivieren, kanalen en meren, inclusief Gouwzee en Randmeren. Maar niet op Westerschelde, Oosterschelde, IJsselmeer, Markermeer, IJmeer, Waddenzee, Eems en Dollard. 
  • Klein Vaarbewijs II (VB2):   voor het varen op alle binnenwateren, dus inclusief Westerschelde, Oosterschelde, IJsselmeer, Markermeer, IJmeer, Waddenzee, Eems en Dollard. Voor het varen op de Noordzee is geen vaarbewijs nodig, wel voor de zeehavens.

Voorbereiden op het examen

Lees meer over het behalen van een Vaarbewijs in ons Kenniscentrum. Het CBR heeft een informatieve website met veel informatie over het voorbereiden voor het Vaarbewijs, aanvragen en inschrijven. 

Goede, veilige vaart!