Examen Klein Vaarbewijs van Vamex naar CBR: wat verandert er?

publicatie:
21
-
10
-
2019
Per 1 januari 2020 zullen de examens voor het Klein Vaarbewijs 1 & 2 worden afgenomen door het CBR, en niet langer door VAMEX. Wat er wel en niet gaat veranderen in het examen, lees je hieronder.

Per 1 januari 2020 zullen de examens voor het Klein Vaarbewijs 1 & 2 worden afgenomen door het CBR, en niet langer door VAMEX. Er wordt momenteel hard gewerkt aan een soepele overgang. Wat er wel en niet gaat veranderen in het examen, lees je hieronder.

Half oktober werd tijdens een opleidersbijeenkomst bij VAMEX meer verteld over de overgang van de examens naar het CBR. Daar werd uitgelegd dat de examens en de exameneisen gelijk zullen blijven. Ook werd duidelijk dat de tarieven niet zullen wijzigen en dat er geen praktijkexamen voor het Klein Vaarbewijs zal komen.

Wat gaat er wél veranderen na 1 januari:

  • Na het examen krijg je het Vaarbewijs binnen 5-10 werkdagen thuisgestuurd (nu krijg je deze direct mee).
  • Er komt een nieuw ontworpen pasje voor het Klein Vaarbewijs, dat ook als International Certificate of Competence (ICC) geldig is.
  • Examen doen kan op 20 locaties van het CBR, ook op zaterdag. Bij VAMEX waren dit 5 locaties.
  • Direct na het examen kun je zien welke vragen je fout beantwoord hebt. Ook krijg je na afloop een uitslagformulier thuisgestuurd, waarop de onderdelen staan vermeld waar de kandidaten fouten in hebben gemaakt.
  • Het toezicht op de examens valt onder de verantwoordelijkheid van College van deskundigen Recreatievaart van het CBR. Het toezicht door de Examenkamer houdt op.
  • De klachtenprocedure wordt iets gewijzigd en is gelijk aan die voor alle examens die het CBR afneemt. De afdeling CCV waar het Klein Vaarbewijs straks onder valt is een andere afdeling dan die de examens voor de rijbewijzen afneemt en uitgeeft.
  • Reserveren van examens, een gezondheidsverklaring en pasjes aanvragen of vernieuwen kan straks allemaal met DigiD via MijnCBR op de website van het CBR.
  • Kandidaten met leesproblemen kunnen een langer examen boeken. In principe kan iemand met faalangst of iemand die zich onzeker voelt of de gegeven tijd onvoldoende is ook die extra 15 minuten reserveren. Het blijft mogelijk om een voorleesexamen en het zogenaamde beperkt examen (als u recht heeft op vrijstellingen omdat u al een andere vaarbevoegdheid heeft). Nieuw is dat het ook mogelijk wordt om examen met een tolk af te leggen. In principe kan dat in elke taal.

Examen Vaarbewijs 

Nog even snel examen doen bij VAMEX is er niet meer bij, eerder werd bekend dat alle examenplaatsen tot het eind van het jaar volgeboekt zijn. Inschrijven voor een examen bij het CBR kan via 'Mijn CBR'. Meer informatie is te vinden op de informatiepagina Recreatievaart van het CBR.

(Bron: CBR en Vaarwijzer nieuwsbrief)