VAMEX: Examens Vaarbewijs tot eind 2019 volgeboekt

publicatie:
03
-
09
-
2019
De laatste plaatsen voor de examens voor het Klein Vaarbewijs en Groot Pleziervaartbewijs bij VAMEX zijn volgeboekt. Wie een Vaarbewijs wil halen kan pas vanaf 1 januari 2020 weer terecht, maar dan bij het CBR. VAMEX liet eerder al weten dat er door de voorgenomen overgang naar het CBR een topdrukte was.

De laatste plaatsen voor de examens voor het Klein Vaarbewijs en Groot Pleziervaartbewijs bij VAMEX zijn volgeboekt. Wie een Vaarbewijs wil halen kan pas vanaf 1 januari 2020 weer terecht, maar dan bij het CBR. VAMEX liet eerder al weten dat er door de voorgenomen overgang naar het CBR sprake van topdrukte was.

VAMEX volgeboekt

De laatste maanden constateerde VAMEX dat er twee tot drie keer meer inschrijvingen dan normaal voor de examens waren. De maximale van capaciteit van 20.000 plekken tot het einde van 2019 is nu helemaal volgeboekt. Vanaf oktober kunnen er via het CBR examenplaatsen worden gereserveerd voor januari 2020.

Examens naar CBR

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, dat verantwoordelijk is voor de vaarbewijzen in Nederland, besloot in 2018 de examinering en de afgifte van het Klein Vaarbewijs en Groot Pleziervaartbewijs voortaan door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) uit te laten voeren. Aanvankelijk zou dat al in 2019 van start gaan, maar dat bleek niet haalbaar. Daarom werd besloten de overgang een jaar uit te stellen, tot 1 januari 2020.

Geen verandering, geen praktijkexamen Vaarbewijs

CBR en VAMEX werken nu samen aan een soepele overgang van de activiteiten. De laatste VAMEX-examens worden op 14 december 2019 afgenomen. De examens die het CBR gaat afnemen zijn gelijk aan de huidige VAMEX-examens qua inhoud en zwaarte. De examentarieven blijven nagenoeg gelijk aan de huidige VAMEX-tarieven. Ook het gerucht dat er bij het CBR een praktijkexamen voor het vaarbewijs komt is niet waar. Voor meer informatie kun je terecht op de website van het CBR.