Huisdieren aan boord

Veilig varen op het water

Huisdieren worden bij de plezier- en beroepsvaart steeds vaker meegenomen als maatje op het water. Kijk voor meer informatie op de website van ‘Honden aan Boord’ van Trudie Rutten.

Van alle huisdieren worden honden het meest meegenomen, naar schatting heeft een op de vier schepen een of meerdere honden aan boord. Ook kanoën en Stand Up Paddle (SUP) met honden is op dit moment erg populair. Ook katten zijn regelmatig op het water te vinden. Net als voor mensen is veiligheid bij huisdieren een belangrijk aspect! Dieren kunnen geen risico’s inschatten, voor hun veiligheid zijn zij afhankelijk van hun eigenaar. Ook de KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) redt steeds meer honden.

Laten we proberen te voorkomen dat het huisdier zichzelf, jou of andere vaarweggebruikers in gevaar brengt. Veiligheid bij dieren op het water omvat speciale voorzieningen en veiligheidshulpmiddelen en daarnaast een goede begeleiding en gewenning rondom het water en de boot. Zo wordt het varen met huisdieren veilig.