Nieuws

Regelmatig brengen wij een nieuwsbrief uit met daarin diverse informatie op een rijtje gezet.
Schrijf je in om op altijd op de hoogte te blijven. Bekijk hier onze eerder verzonden nieuwsbrieven.
   

Laatste nieuws:

Filter op thema of regio

 

Varen in België? Download de VisuRIS-app

publicatie: 22-03-2019

Ben je van plan om te gaan varen in België? Dan is het handig om de gratis app VisuRIS te downloaden. Deze app, uitgegeven door De Vlaamse Waterweg is zowel voor recreatie- als voor binnenvaartschippers een handig hulpmiddel.

 

Bereid je onderwaterschip voor op het nieuwe seizoen

publicatie: 19-03-2019

Gaat jouw boot binnenkort weer te water? Kijk (op de kant) nog eens goed naar je onderwaterschip en denk na over de juiste aanpak voor het komende vaarseizoen. Kan je antifouling nog een seizoen mee? Of is het nu tijd voor een alternatieve, minder milieubelastende aanpak?

 

Werkzaamheden Burgemeester Visserbrug Den Helder zorgen voor stremming

publicatie: 18-03-2019

Van donderdag 4 april tot en met zondag 7 april 2019 voert WaakSaam in opdracht van de provincie Noord-Holland werkzaamheden uit aan de Burgemeester Visserbrug, gelegen in de provinciale weg N250 in Den Helder. Dit heeft gevolgen voor het verkeer en de scheepvaart.

 

PW18: Nieuw elektrisch inspectievaartuig van provincie Groningen gedoopt

publicatie: 14-03-2019

De PW 18, het nieuwe elektrisch aangedreven schip van de scheepvaartinspectie van de provincie Groningen, is gedoopt. De officiële handeling werd verricht door doopvrouwe en gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk, op de scheepswerf Koninklijke Niestern Sander in Farmsum. Het vaartuig vervangt het huidige schip, dat inmiddels 46 jaar oud is en ooit door dezelfde werf werd gebouwd.

 

Advies Agentschap Telecom: controleer je GPS-systeem na 7 april

publicatie: 12-03-2019

Het Agentschap Telecom adviseert gebruikers van GPS om na 7 april te controleren of deze nog naar behoren werkt. In de nacht van 6 op 7 april vindt namelijk de ‘GPS-omwenteling’ plaats, waarbij het telsysteem van GPS-systemen op nul wordt gezet. Mogelijk raken apparaten die gebruik maken van GPS hierdoor in de war.

 

Knooppunt uitgelicht: Eijsden

publicatie: 07-03-2019

In het uiterste zuiden van Nederland, onder Maastricht, is een bijzonder watersportgebied, Recreatiecentrum Eijsden. Bij de plaatselijke bevolking ook wel bekend als het ‘Grindgat’, aan de voet van de Limburgse heuvels.

 

Duikers & scheepvaart: de belangrijkste regels

publicatie: 06-03-2019

Er wordt veel gedoken in Nederland. Niet alleen sportduiken is populair, ook beroepsmatig duiken komt steeds meer voor. De beroepsvaart huurt steeds vaker een duikbedrijf in om onderhoud en herstellingen aan het onderwaterschip te laten uitvoeren. Zoals bijvoorbeeld het polijsten van een schroef, wat behoorlijk veel scheelt in het brandstofverbruik en kan door duikers uitgevoerd worden.Om een en ander veilig te laten verlopen zijn er in het BPR regels opgenomen waaraan de vaarweggebruikers en duikers zich moeten houden.

 

Bezoek de Dag van de Binnenvaart op zaterdag 16 maart

publicatie: 05-03-2019

Op zaterdag 16 maart vindt voor het eerst de Dag van Binnenvaart plaats. Op diverse locaties in Nederland worden deze dag tussen 10.00 en 15.00 uur leuke en interessante activiteiten georganiseerd op/rondom/met een binnenvaart(schip).

 

Vaar mee met de praktijk(er)vaartocht op de Amsterdamse grachten

publicatie: 04-03-2019

Vaar mee met de 'Varen doe je Samen!' praktijk(er)vaartochten op de Amsterdamse grachten.

 

Leestip: Marifoon of smartphone - is bellen het nieuwe oproepen?

publicatie: 28-02-2019

In het februarinummer van Motorboot-magazine staat een interessant artikel over het gebruik van de marifoon door de recreatievaart op de Nederlandse binnenwateren. Vooral bij het oproepen van sluizen en bruggen staat het marifoongebruik onder druk. Daarbij rijst de vraag: ‘Is bellen het nieuwe oproepen?’

 

Instellen zomerpeil Veerse meer

publicatie: 27-02-2019

Op vrijdag 23 maart 2018 wordt begonnen met het opvoeren van het waterpeil op het Veerse Meer naar het zomerpeil. Dit zomerpeil zal naar verwachting op vrijdag 30 maart 2018 bereikt zijn. Het peil op het Veerse Meer kan in de zomerperiode fluctueren tussen N.A.P. en N.A.P. - 0,10 m. In geval van extreme neerslag of extreme neerslagverwachtingen kan het waterpeil op het Veerse Meer (vroegtijdig) worden verlaagd om zodoende een buffer te creëren voor het afvoeren van polderwater. Dit zogenaamde 'noodpeil' zal tijdig aan betrokkenen bekend worden gemaakt.

 

Hydrografische Dienst op zoek naar mooie nautische foto’s

publicatie: 25-02-2019

De Dienst der Hydrografie (ook wel de Hydrografische dienst) is op zoek naar de mooiste nautische foto’s. De foto’s worden gebruikt voor het voorblad van de nieuwe 1800-serie zeekaarten. De foto’s zullen worden gepubliceerd op de nieuwe editie van de 1800-serie zeekaarten voor het jaar 2020, indien gewenst met een naamsvermelding van de fotograaf. De actie loopt tot 1 juli 2019, daarna zullen de winnende foto’s worden gekozen en zal de winnaar bericht krijgen van de Hydrografische dienst.

 

Vaar mee met de praktijkdag Waddenzee 2019

publicatie: 21-02-2019

Op zaterdag 23 maart 2019 organiseert ScheepsWijs Vaarcursussen samen met Varen doe je Samen! vanuit Harlingen een unieke en leerzame praktijkdag op de Waddenzee. De dag is speciaal voor watersporters die komend seizoen voor het eerst het Wad op willen met hun eigen schip. De inschrijving is geopend!

 

Vaarexpert-vraag: Hoe zit het met verlichting op een schip < 7 meter?

publicatie: 19-02-2019

Uit de Waterkampioen: Frank Bosman gaat geregeld met zijn bootje het water op om te vissen. Vaak ’s ochtends, als het nog donker is, is hij al op het water te vinden. Hij vaart met een klein kajuitzeiljachtje van 5.60 meter zonder mast en met een 5PK buitenboordmotor. Onlangs werd hij aangehouden door de waterpolitie, omdat zijn verlichting niet in orde zou zijn. Maar hij voerde een rondom schijnend wit licht en dacht daarmee aan de eisen voor een schip onder de 7 meter te voldoen. Hoe zit dat nou precies?

 

Stremming scheepvaart in verband met werkzaamheden Grevelingenbrug

publicatie: 18-02-2019

Vanaf maandag 25 februari tot en met dinsdag 26 februari is de Grevelingensluis gestremd voor alle scheepvaart in verband met werkzaamheden die Dynniq in opdracht van Rijkswaterstaat uitvoert.

 

Test je vaarregelkennis op HISWA Amsterdam Boat Show!

publicatie: 14-02-2019

‘Varen doe je Samen!’ is ook dit jaar aanwezig op de HISWA Amsterdam Boat Show (vanaf 6 maart 2019) in de RAI. De goed gevulde informatiestand maakt deel uit van het Veiligheidseiland in hal 1. Op de HISWA Mainstage en op de stand kun je iedere beursdag je kennis van de vaarregels testen tijdens de Vaarquiz die in samenwerking met Vaarplezier wordt georganiseerd.

Oudere berichten

Inschrijven voor de nieuwsbrief

We sturen je een e-mail om je inschrijving te bevestigen.
© 2019 Varen doe je Samen!  |  Disclaimer  |  Privacyverklaring