Nieuws

Regelmatig brengen wij een nieuwsbrief uit met daarin diverse informatie op een rijtje gezet.
Schrijf je in om op altijd op de hoogte te blijven. Bekijk hier onze eerder verzonden nieuwsbrieven.
   

Laatste nieuws:

Filter op thema of regio

 

Vaarquiz-vraag: Is er een verplichting om stuurboordwal te varen op het Prinses Margrietkanaal?

publicatie: 02-06-2020

Vaarquiz-vraag: Is er een verplichting om stuurboordwal te varen op het Prinses Margrietkanaal? Lees hier het antwoord!

 

Rijkswaterstaat: 'Houd afstand en mijd drukte, ook op de Rijksvaarwegen'

publicatie: 29-05-2020

Met mooi weer neemt de drukte op het water toe, ook op de Rijkswateren. Daarnaast gelden de maatregelen om het coronavirus tegen te gaan ook op het water. Rijkswaterstaat roept vaarweggebruikers op om goed voorbereid op pad te gaan en ook op het water drukte te mijden en 1,5 meter afstand te houden. Ook moeten schippers rekening houden met uiteenlopende bedienregimes en kunnen wachttijden bij sluizen en bruggen oplopen.

 

Recreatievaart vanaf 29 mei weer toegestaan in België en Frankrijk

publicatie: 29-05-2020

Ook in België en Frankrijk worden de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan versoepeld. Beide landen hebben bekend gemaakt dat recreatievaart op de meeste vaarwegen vanaf 29 mei 2020 weer is toegestaan.

 

Veilig varen begint bij een goede reisvoorbereiding

publicatie: 27-05-2020

Het mooie weer nodigt uit om weer het water op te gaan. Tijd om vaarplannen te maken! Om veilig van je vaartocht te genieten is het van belang om aan goede reisvoorbereiding te doen. In dit artikel geven wij je tips & tricks voor je vaarplanning en werken we een voorbeeld van een vaartocht uit.

 

Wijzigingen in nautisch productaanbod Dienst der Hydrografie

publicatie: 26-05-2020

De Dienst der Hydrografie maakt diverse nautische producten voor zeevarenden. Zoals zeekaarten en nautische boekwerken. De Dienst wil een aantal wijzigingen doorvoeren in het productaanbod van zeekaarten.

 

Langsdammen en oevergeulen in de Waal

publicatie: 25-05-2020

In de Waal bij Tiel, tussen Wamel en Ophemert, zijn de kribben in de binnenbocht verwijderd en vervangen door langsdammen: stenen dammen in de vaargeul, parallel aan de oever. Daarmee is hier een scheiding ontstaan tussen de hoofdgeul –voor de beroepsvaart- en een oevergeul, te gebruiken door de recreatievaart. Bij Ophemert is een langsdam aangelegd aan de rechteroever. Bij Dreumel en Wamel is een langsdam aangelegd aan de linkeroever.

 

Stewards op de sluizen, ook in 2020

publicatie: 20-05-2020

Net als eerdere jaren zal Rijkswaterstaat in de zomerperiode van 2020 drukke sluizen bemannen met stewards. Deze 'Stewards op de Sluizen' gaan watersporters helpen bij het afmeren en bij het kiezen van de plaats in de sluiskolk.

 

Verruiming bedieningstijden bruggen en sluizen

publicatie: 19-05-2020

Op veel plekken in Nederland worden de bedieningstijden van bruggen en sluizen verruimd. De verruiming is op sommige plekken al op 18 mei 2020 gestart, op andere plekken is dat vanaf Hemelvaartsdag (21 mei 2020). Op vaarweginformatie.nl zijn de gewijzigde bedieningsregimes wegens coronavirus en alle aangepaste bedieningstijden van bruggen en sluizen terug te vinden.

 

Vaarweginformatie raadplegen

publicatie: 18-05-2020

Op de website vaarweginformatie.nl vind je actuele informatie over de beschikbaarheid van de vaarweg. Bijvoorbeeld over wijzigingen in bedieningstijden van bruggen en sluizen, stremmingen, werkzaamheden en wijzigingen van betonningen en reglementen.

 

Bekijk voor tips en vaarregels de brochure ‘Veilig het water op’

publicatie: 15-05-2020

In de gratis brochure ‘Veilig het water op – Vaarregels recreatie- en beroepsvaart’ hebben we een overzicht van de belangrijkste vaarregels en veel handige tips en verzameld. Je leest er informatie over het passeren van sluizen en bruggen en de betekenis van verkeerstekens en betonning. Ook vind je in de brochure een overzichtskaart met scheepvaartreglementen.

 

Blijf uit de dode hoek van grote schepen

publicatie: 12-05-2020

Wist je dat de zogenoemde dode hoek van een binnenvaartschip tot wel 350 meter kan en mag zijn? Dat is vergelijkbaar met de lengte van drie voetbalvelden. Houd daar rekening mee als je op groter water vaart. Lees verder!

 

Blauwe Vlaggen 2020 op afstand toegekend

publicatie: 11-05-2020

De nationale jury en internationale jury heeft dit jaar 182 aanvragen voor certificering in 2020 behandeld. “Het is ons een groot genoegen aan te kondigen dat alle aanvragen (voor zowel stranden als jachthavens) door deze jury's zijn omgezet in een Blauwe Vlag certificering 2020” aldus de jury op de website.

 

Vaarquiz-vraag: Hoe oud moet degene zijn die aan het roer staat?

publicatie: 08-05-2020

De vaarquiz vraag van mei was: Hoe oud moet degene zijn die aan het roer staat van een sloep van 7,70 m lengte? Lees hier het antwoord, en de toelichting!

 

Vissen met een ‘bellyboat’ – tips,regels en richtlijnen

publicatie: 07-05-2020

Misschien heb je ze wel eens zien varen (of drijven): vissers in een zogenoemde ‘Bellyboat’. Of misschien vis je zelf wel eens vanuit een bellyboat. Sportvisserij Nederland merkt een stormachtige groei van dit type bootjes, al dan niet aangedreven door een elektromotor.

 

Download gratis de Vaarbewaarkaart met handige informatie

publicatie: 01-05-2020

De Vaarbewaarkaart is handig, zowel voor ervaren schippers als voor beginnende watersporters. De kaart is bedoeld om vaarders die voor het eerst het water op gaan of vaarders die niet zo vaak varen te helpen met handige tips en de belangrijkste regels. Voor de ervaren vaarders is de Vaarbewaarkaart een soort ‘spiekbriefje’ voor ‘hoe zat dat ook alweer met…’

 

CBR annuleert alle examens tot 20 mei, ook reserveringen geannuleerd

publicatie: 23-04-2020

Exameninstantie CBR heeft, in lijn met de voorgeschreven coronamaatregelen van het kabinet, alle examens tot 20 mei 2020 geannuleerd. Ook alle examens die ná 20 mei gereserveerd staan, zijn geannuleerd om straks ‘een slimme en verantwoorde opstart te kunnen realiseren’.

Oudere berichten

Inschrijven voor de nieuwsbrief

We sturen je een e-mail om je inschrijving te bevestigen.
© 2020 Varen doe je Samen!  |  Disclaimer  |  Privacyverklaring   |