Nieuws

Regelmatig brengen wij een nieuwsbrief uit met daarin diverse informatie op een rijtje gezet.
Schrijf je in om op altijd op de hoogte te blijven. Bekijk hier onze eerder verzonden nieuwsbrieven.
   

Laatste nieuws:

Filter op thema of regio

 

'Rood-Groen' licht bij de brug. Mag je al doorvaren?

publicatie: 13-08-2020

Bij ‘Varen doe je Samen’! komen nogal eens vragen binnen m.b.t.de doorvaart bij een geopende brug, als de lichten nog op rood-groen staan. Lees hier hoe het zit.

 

Veilig varen door de haven van Amsterdam: zeven tips

publicatie: 10-08-2020

Heb je plannen om binnenkort naar of door Amsterdam te varen? Dan heeft de Port of Amsterdam een folder met een aantal handige tips voor je. Daarnaast geeft de folder een overzicht met marifoonkanalen en handige links en telefoonnummers.

 

Varen op zee? Aan welke veiligheidseisen moet je voldoen?

publicatie: 06-08-2020

Varen op de Noordzee stelt andere eisen aan bemanning en schip dan varen op de binnenwateren. Je kunt te maken krijgen met zware weersomstandigheden, grote golfhoogtes, druk scheepvaartverkeer, met grote beroepsvaart zoals tankers, containerschepen. Ook moet je rekening houden met drukke aanlooproutes naar de havens met aangewezen ankergebieden, verplichte meldingsplicht en aanlooproutes, windmolenparken en meer.

 

Vaarquiz-vraag: Welke doorvaarthoogte heeft de brug?

publicatie: 06-08-2020

De vraag van deze maand: Welke doorvaarthoogte heeft de brug bij onderstaande foto? Lees meer voor het antwoord

 

Vaarregel 5: Niet met alcohol aan het roer

publicatie: 05-08-2020

Deze zomer herhalen we de belangrijkste vaarregels nog eens. Deze week vaarregel 5: niet met alcohol aan het roer. Net zoals in het verkeer op de weg is het niet toegestaan om met teveel alcohol op achter het roer te kruipen. Hieronder de regels voor alcoholgebruik op het water:

 

Renovatie Wantijbrug zorgt voor stremmingen

publicatie: 03-08-2020

Vanwege de renovatie van de Wantijbrug en de werkzaamheden aan de N3 staan er voor de maand augustus stremmingen op de agenda. De werkzaamheden aan de Wantijbrug duren nog tot 10 november 2020.

 

Zeven alternatieve routes langs het Prinses Margrietkanaal (PM-kanaal)

publicatie: 31-07-2020

De provincie Fryslân heeft zeven mooie alternatieve routes langs het Prinses Margriet-Kanaal (PM-Kanaal) in kaart gebracht. De routes zijn eerder dit jaar in het kader van 'Weg van de vaarweg' gepresenteerd aan de bezoekers van Boot Holland 2018.

 

Rijkswaterstaat verlegt route op Westerschelde

publicatie: 30-07-2020

Op vrijdag 24 juli 2020 heeft Rijkswaterstaat op de Westerschelde de markeringen voor de scheepvaart tussen Ellewoutsdijk en Baarland verlegd. Door het getij en de stroming is een nevenvaargeul in de loop der jaren zo ver opgeschoven dat de binnenvaart, recreatie en kleinere zeeschepen bijna een haakse bocht moeten maken om niet vast te lopen.

 

Snel varen? Bekijk de overzichtskaart snelvaargebieden

publicatie: 28-07-2020

Waar mag je snel varen in Nederland? Waar liggen de snelvaargebieden waar je harder dan 20 km/uur mag varen met een snelle motorboot? Bekijk hieronder de interactieve snelvaarkaart met alle gebieden waar je hard mag varen. Ook lees je de belangrijkste regels op het gebied van snel varen.

 

Ongevalcijfers scheepvaart 2019: minder scheepsongevallen, meer slachtoffers

publicatie: 27-07-2020

Op de kanalen, rivieren en meren van Nederland, zijn over 2019 minder scheepsongevallen geregistreerd dan in 2018. Helaas waren er in 2019 meer slachtoffers te betreuren, waarvan 5 dodelijke slachtoffers. Dat meldt Rijkswaterstaat in de rapportage ongevalcijfers 2019.

 

Onderzoek: Hoe veilig voel jij je op de kruising Hollandsch Diep-Dordtsche Kil?

publicatie: 23-07-2020

Rijkswaterstaat heeft de afgelopen jaren verschillende maatregelen genomen om het kruispunt Hollands Diep-Dordtse Kil veiliger te maken. Doe mee aan een onderzoek naar de veiligheidsbeleving van het kruispunt.

 

Bewustwordingscampagne varen Stichtse Vecht van start

publicatie: 21-07-2020

De gemeente Stichtse Vecht is bij de start van de zomervakantie een campagne gestart om watersporters – en recreanten bewuster te maken van hun omgeving. Om dat te bereiken verspreidt de gemeente de komende weken in samenwerking met Toerisme Gooi & Vecht een flyer met gedragsregels en de Vaarbewaarkaart onder waterrecreanten in het gebied.

 

Veilig varen begint bij een goede reisvoorbereiding

publicatie: 16-07-2020

Het mooie weer nodigt uit om weer het water op te gaan. Tijd om vaarplannen te maken! Om veilig van je vaartocht te genieten is het van belang om aan goede reisvoorbereiding te doen. In dit artikel geven wij je tips & tricks voor je vaarplanning en werken we een voorbeeld van een vaartocht uit.

 

Prinses Margrietkanaal-kanaal open voor grotere schepen

publicatie: 16-07-2020

Eind juni voer voor het eerst een motorschip van 135 m, de MS Carinalexander uit Hendrik-Ido-Ambacht, op het Prinses Margrietkanaal. Het schip passeerde zondagochtend 28 juni 2020 de sluis bij Lemmer onderweg naar Kootstertille.

 

Update werkzaamheden renovatie Wantijbrug en stremming Wantij

publicatie: 15-07-2020

In januari 2020 is in opdracht van Rijkswaterstaat gestart met de renovatie van de Wantijbrug. Tot op dit moment is de constructie van de kelder verstevigd, zijn de nieuwe bewegingswerken gemonteerd en is gestart met het aanbrengen van het bedieningssysteem. Deze werkzaamheden zijn uitgevoerd in voorbereiding op het aanbrengen van de nieuwe brugdelen. De beweegbare brugdelen worden vervangen door zwaardere brugdekken.

 

De CWO, een uniform diplomasysteem voor vaaropleidingen in Nederland

publicatie: 15-07-2020

Je moet in Nederland een vaarbewijs hebben als je gaat varen met een schip vanaf 15 meter lengte en een vaarsnelheid van 20 km/uur. Ook voor het varen met een waterscooter, jetski, rubberboot of motorboot korter dan 15 meter die harder kan dan 20 km/u heb je een vaarbewijs nodig.Voor schepen kleiner dan 15 meter en die niet 'snelvarend' zijn is er geen vaarbewijs nodig.

Oudere berichten

Inschrijven voor de nieuwsbrief

We sturen je een e-mail om je inschrijving te bevestigen.
© 2020 Varen doe je Samen!  |  Disclaimer  |  Privacyverklaring   |