Nieuws

Regelmatig brengen wij een nieuwsbrief uit met daarin diverse informatie op een rijtje gezet.
Schrijf je in om op altijd op de hoogte te blijven. Bekijk hier onze eerder verzonden nieuwsbrieven.
   

Laatste nieuws:

Filter op thema of regio

 

Varen bij slecht zicht of mist

publicatie: 16-11-2018

Je kunt tijdens het varen overvallen worden door slecht zicht, bijvoorbeeld door mist of een flinke regenbui. Het varen met slecht zicht is apart geregeld in de diverse reglementen, zoals het BPR en het RPR. Wanneer er sprake is van slecht zicht, staat niet direct omschreven in de reglementen beschreven, maar de handhavende instanties hanteren als richtlijn voor slecht zicht: een zicht van minder dan 1.000 meter op de hoofdvaarwegen en minder dan 400 meter op andere vaarwegen.

 

Vogelrustgebieden in Provincie Fryslân te herkennen aan gele boeien

publicatie: 15-11-2018

In de wintermaanden kun je op verschillende plekken in de Friese Meren en Alde Feanen gele boeien (zie foto boven) tegenkomen. Deze boeien markeren vogelrustgebieden, waar tussen 1 oktober en 1 april bijzondere wintervogels, zoals de wintertaling, de slobeend en het nonnetje verpozen.

 

Vanaf 2019 proef met snelvaren op de Burgumer Mar

publicatie: 14-11-2018

Er komt  volgend jaar een proef met snelvaren op de Burgumer Mar. De provincie speelt hiermee naar eigen zeggen in op ontwikkelingen in de watersport in Noordoost Fryslân. Uit een onderzoek komt de Burgumer Mar als de meest geschikte locatie naar voren. De proef duurt twee jaar en moet meer kennis opleveren over de effecten. De provincie stelt hiervoor 70.000 euro beschikbaar.

 

Organiseer een ‘Varen doe je Samen’ voorlichtingsavond

publicatie: 13-11-2018

De koude wintermaanden zijn het perfecte moment voor een voorlichtingsavond van Varen doe je Samen!, bijvoorbeeld op jouw watersportvereniging of jachthaven.

 

Aangewezen gebied voor waterskiën en wakeborden! Mag je daar doorheen varen?

publicatie: 12-11-2018

Snelvaren, waterskiën en wakeboarden mag alleen in gebieden die voor deze sport zijn aangewezen. Deze gebieden kun je vinden op de interactieve snelvaarkaart van ‘Varen doe je Samen!’

 

Knooppunt uitgelicht: Zutphen, ingang Twentekanalen en sluis Eefde

publicatie: 09-11-2018

Vanaf de IJssel kun je, net ten noorden van Zutphen, het Twentekanaal invaren. Bij het binnenvaren kom je sluis Eefde tegen. Het Twentekanaal loopt door de provincies Gelderland en Overijssel en verbindt Almelo, Hengelo en Enschede met het landelijke vaarwegennetwerk. Zowel beroepsvaart tot 110 meter lengte als recreatievaart maakt gebruik van het kanaal. Bij Zutphen is er een spoorbrug (hefbrug) over de IJssel.

 

Vaarexpert-vraag: Is het waterpeil anders in de winter?

publicatie: 06-11-2018

Uit de Waterkampioen: Jeroen Lohr liep tijdens een vaartocht in het najaar op het Markermeer vast op een plek waar hij normaal altijd kan varen. Hij vraagt zich af hoe dat komt. In de Vaarexpert, Waterkampioen 11 van 2018 geven we antwoord.

 

De legenda op de waterkaart. Waar moet je op letten?

publicatie: 05-11-2018

De legenda (In België wordt dit ook wel legende genoemd) is het gedeelte van een kaart waarop wordt uitgelegd wat de afzonderlijke kaartsymbolen betekenen. Een goede legenda is er een die zo min mogelijk geraadpleegd hoeft te worden, omdat de gebruikte symbolen voor zich spreken. Denk aan een kruisje voor een kerk of een klein tentje voor campingterrein. Ook de schaal van de kaart wordt tot de legenda gerekend.

 

Klein Vaarbewijs (KVB1): Wat zijn de regels

publicatie: 02-11-2018

Klein Vaarbewijs I geldt voor de vaart op rivieren, kanalen en meren. Met Klein Vaarbewijs I mag ook gevaren worden op de Gouwzee. Het Klein Vaarbewijs I is tevens een International Certificate of Competence (ICC) inland waters

 

Hoe lang is benzine houdbaar?

publicatie: 01-11-2018

Met een betrouwbare motor kunnen onveilige situaties voorkomen worden. Of ze kunnen juist uitkomst bieden in gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld slecht weer of slecht zicht. Een motorstoring, bijvoorbeeld door slechte brandstof, wil je dus te allen tijde voorkomen.

 

Knooppunt uitgelicht: Den Helder

publicatie: 30-10-2018

Den Helder is een druk vaarknooppunt waar veel beroeps- en recreatievaart bij elkaar komt. Ook liggen er veel marineschepen. Vanuit het Zuiden komt het Noord-Hollandsch Kanaal uit bij Den Helder, met scheepvaartverkeer uit de richting van Amsterdam, Purmerend en Alkmaar. Via de Koopvaardersschutsluis kun je richting Waddenzee en Noordzee

 

Vaarbewijzen voor binnenvaart: het Groot Vaarbewijs

publicatie: 25-10-2018

Beroepsschippers en binnenvaartschippers moeten een ‘Groot Vaarbewijs’ hebben. Om een groot vaarbewijs te halen dien je meerdere certificaten te halen, zowel theorie- als praktijk examens af te leggen. Daarnaast moet je vaartijd opbouwen. Het groot vaarbewijs wordt in Nederland geregeld door het CBR.

 

Laag waterpeil belemmert binnenvaart

publicatie: 22-10-2018

Door gebrek aan neerslag is er inmiddels een laag waterpeil in de grote rivieren ontstaan, dat een nadelig effect heeft op de binnenvaart. Ook de voorspellingen voor de komende twee weken laten weinig neerslag zien.

 

Grevelingensluis gestremd van 5 tot en met 8 november 2018

publicatie: 18-10-2018

Vanaf maandag 5 november tot en met 8 november is de Grevelingensluis gestremd voor alle scheepvaart in verband met werkzaamheden die Dynniq in opdracht van Rijkswaterstaat uitvoert.

 

Rijkswaterstaat presenteert ontwerp overnachtingshaven Giesbeek

publicatie: 17-10-2018

Rijkswaterstaat gaat de doorstroming en veiligheid van het scheepvaartverkeer op de IJssel verbeteren met een overnachtingshaven in de Valeplas bij Giesbeek. Hier kunnen straks, verdeeld over drie steigers, zeventien binnenvaartschepen afmeren.

 

Varen in het najaar? Ga goed voorbereid het water op!

publicatie: 16-10-2018

De dagen worden weer korter en de blaadjes beginnen van de boom af te vallen, de herfst dient zich aan. Varen in het najaar kan prachtig zijn en het is vaak veel rustiger op het water. Je moet met een aantal zaken rekening houden als je in het najaar het water op gaat. We zetten ze hier op een rij.

Oudere berichten

Inschrijven voor de nieuwsbrief

We sturen je een e-mail om je inschrijving te bevestigen.
© 2018 Varen doe je Samen!  |  Disclaimer  |  Privacyverklaring