Nieuws

Regelmatig brengen wij een nieuwsbrief uit met daarin diverse informatie op een rijtje gezet.
Schrijf je in om op altijd op de hoogte te blijven. Bekijk hier onze eerder verzonden nieuwsbrieven.
   

Laatste nieuws:

Filter op thema of regio

 

Veilig varen met het klein vaarbewijs

publicatie: 18-09-2018

Om je voor te bereiden op het komende vaarseizoen is de winterperiode een mooie gelegenheid om je vaarbewijs te behalen. Je moet een Vaarbewijs hebben als je gaat varen met een schip vanaf 15 meter lengte en een vaarsnelheid van 20 km/uur. Ook voor het varen met een waterscooter, jetski, rubberboot of motorboot korter dan 15 meter die harder kan dan 20 km/u heb je een Vaarbewijs nodig. 

 

Weet waar je hard mag varen

publicatie: 17-09-2018

Hard varen is leuk. Gas open en gáán! Maar snelvaren mag niet overal. Omdat we veel vragen krijgen over het onderwerp snelvaren zetten we in dit artikel wat tips en links op een rijtje.

 

Veel interesse voor Varen doe je Samen! tijdens HISWA te water

publicatie: 10-09-2018

Van 5 tot en met 9 september was Varen doe je Samen! met veel voorlichtingsmateriaal aanwezig op de 35ste editie van de HISWA te Water in Lelystad. De stand werd drukbezocht door veel mensen met interessante vragen en ideeën. Ook de nieuwe Vaarregel-quiz is vele malen gespeeld en leidde tot interessante gesprekken over veiligheid op het water.

 

Knooppunten uitgelicht: Het Hollandsch Diep bij Willemstad

publicatie: 07-09-2018

De druk bevaren Schelde - Rijnverbinding loopt via het Hollandsch Diep naar de Volkeraksluizen, voor de haven van Willemstad langs. De Volkeraksluizen zijn erg druk. De meest westelijke kolk van het complex is de jachtensluis, met eigen invaart. Over deze sluis ligt een vaste brug van NAP + 18,90 meter. Hogere schepen kunnen gebruik maken van de oostelijke beroepsvaartsluis, waarover een beweegbare brug ligt.

 

Vaarregel 6: voer de juiste verlichting

publicatie: 06-09-2018

Deze zomer herhalen we de belangrijkste vaarregels nog eens. Deze week de laatste uit de reeks: voer de juiste verlichting. Het is belangrijk om goed zichtbaar te zijn, ook overdag. Ga je ’s nachts varen of wordt het zicht tijdens de vaartocht slechter, dan moet de navigatieverlichting aan.

 

Bezoek monumenten van Rijkswaterstaat tijdens Open Monumentendag

publicatie: 04-09-2018

In het weekend van 8 en 9 september 2018 zijn meer dan 4000 monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk. Rijkswaterstaat beheert ruim 200 van deze monumenten.

 

Test je vaarkennis tijdens de HISWA te water

publicatie: 03-09-2018

Veilig het water op? 'Varen doe je Samen!' is vanaf 5 tot en met 9 september 2018 aanwezig op de HISWA te water in Lelystad. Op de 'Varen doe je Samen!'-stand (KB76) staan adviezen en tips over veiligheid op het water centraal.

 

Pilot met gebruik aanwijzingsbord ‘DRIP’ op schip Rijkswaterstaat

publicatie: 31-08-2018

Sinds eind juli is een schip van Rijkswaterstaat, de RWS71 in Dordrecht, uitgerust met een zogenoemde DRIP, dat staat voor Dynamisch Route-informatiepaneel. Rijkswaterstaat doet een test met het gebruik van de DRIP op de waterwegen.

 

Wereldhavendagen Rotterdam in thema ‘Energize’

publicatie: 27-08-2018

Het eerste weekend van september vinden in Rotterdam de Wereldhavendagen weer plaats. Het evenement staat dit jaar in het teken van het thema ‘Energize’. Als een van de grootste havens ter wereld wil Rotterdam een voortrekkersrol vervullen in de energietransitie.

 

Tapsloot Beatrixbrug (Westknollendam) voor scheepvaart gestremd

publicatie: 23-08-2018

De Tapsloot bij de Beatrixbrug in Westknollendam is van 24 augustus 20.00 uur tot en met 27 augustus 5.00 uur gestremd voor alle vormen van scheepvaart. In dat weekeinde wordt het beweegbare brugdek van de tijdelijke brug gemonteerd. De provincie Noord-Holland verricht groot onderhoud aan de N246 en N244, van Wormerveer tot Alkmaar. Onderdeel van de werkzaamheden is de vernieuwing van de Beatrixbrug. Om de doorstroming van het wegverkeer zoveel mogelijk te garanderen, komt naast de huidige Beatrixbrug, een tijdelijke brug met 1 rijstrook voor iedere rijrichting en een fietspad. De tijdelijke brug wordt op 8 september in gebruik genomen. De tijdelijke brug kan geopend worden om scheepvaartverkeer te laten passeren.

 

Vaarexpert-vraag: Welke regels gelden er voor snelvaren?

publicatie: 23-08-2018

Uit de Waterkampioen: Sebastiaan Smit komt tijdens zijn vaartochten steeds vaker andere boten tegen die met hoge snelheid varen. Hij vraagt af welke regels hiervoor gelden. In de Vaarexpert, Waterkampioen 8 van 2018 geven we antwoord.

 

Werkzaamheden op de Gouwe

publicatie: 22-08-2018

Op de Gouwe tussen Boskoop en Waddinxveen wordt gewerkt aan een nieuwe oeverconstructie. De werkzaamheden hebben gevolgen voor de beroeps- en recreatievaart op de Gouwe. De provincie Zuid-Holland vraagt alle gebruikers hun vaargedrag op het stuk aan te passen: 'Ken de regels en heb geduld'.

 

Vaar mee met de praktijk(er)vaartocht op de Amsterdamse grachten

publicatie: 21-08-2018

Vaar op zaterdag 6 en zondag 7 oktober van 14.00 uur tot 17.00 uur mee met de 'Varen doe je Samen!' praktijk(er)vaartochten op de Amsterdamse grachten.

 

Vaarregel 5: Niet met alcohol aan het roer

publicatie: 20-08-2018

Deze zomer herhalen we de belangrijkste vaarregels nog eens. Deze week vaarregel 5: niet met alcohol aan het roer. Net zoals in het verkeer op de weg is het niet toegestaan om met teveel alcohol op achter het roer te kruipen. Hieronder de regels voor alcoholgebruik op het water:

 

Snelvaren met waterscooter of jetski: Hou het leuk en veilig

publicatie: 15-08-2018

Hard of snel varen met een waterscooter of jetski is leuk! Maar een dergelijke snel vaartuig vraagt ook om verantwoord gebruik. Hou je daarom aan de vaarregels en hou rekening met andere vaarweggebruikers.

 

Waterschap Noorderzijlvest vervangt 26 bruggen in Groningen

publicatie: 07-08-2018

Het Groningse Waterschap Noorderzijlvest gaat de komende jaren 26 bruggen vervangen en onderhoud plegen aan nog eens 41 bruggen. De aanpak van de bruggen volgt op advies van Antea Group dat onderzoek deed naar de staat van onderhoud van de Groningse bruggen.

Oudere berichten

Inschrijven voor de nieuwsbrief

We sturen u een e-mail om uw inschrijving te bevestigen.
We sturen u een e-mail om uw inschrijving te bevestigen.
© 2018 Varen doe je Samen!  |  Disclaimer  |  Privacyverklaring