Nieuws

Regelmatig brengen wij een nieuwsbrief uit met daarin diverse informatie op een rijtje gezet.
Schrijf je in om op altijd op de hoogte te blijven. Bekijk hier onze eerder verzonden nieuwsbrieven.
   

Laatste nieuws:

Filter op thema of regio

 

Friesland: Beter en veiliger vaarwegennet dichterbij

publicatie: 15-10-2019

‘Een beter en veiliger vaarwegennetwerk in Fryslân komt dichterbij’, zo heeft de provincie Friesland laten weten. Fryslân maakt het Van Harinxmakanaal de komende jaren verder geschikt voor Klasse Va-schepen (110 meter lang en 11,4 meter breed).

 

Update: Hefbrug Boskoop en Gouwe tot eind oktober gestremd

publicatie: 15-10-2019

De hefbrug over de Gouwe bij Boskoop is per direct afgesloten. De provincie heeft geconstateerd dat de brug zonder het nemen van maatregelen op dit moment constructief onveilig is. Niet alleen is de brug afgesloten voor wegverkeer, ook de vaarweg is gestremd.

 

Stremming Rijn-Schiekanaal door werkzaamheden aan sluis Leidschendam

publicatie: 14-10-2019

Vanwege werkzaamheden aan de oever bij de sluis Leidschendam geldt op het Rijn-Schiekanaal bij Leidschendam een stremming voor het scheepvaartverkeer. De werkzaamheden zijn op 8 oktober gestart en duren tot 19 december 2019.

 

Kijktip: documentaire ‘Het Noordzeekanaal van Amsterdam naar Zee’

publicatie: 11-10-2019

Op YouTube vonden we onderstaande documentaire over het ontstaan van het Noordzeekanaal en het belang van het kanaal voor de stad Amsterdam.

 

Zes tips om de boot winterklaar te maken

publicatie: 09-10-2019

Als bootbezitter maak je voor de winter een keuze of je je boot ofschip in het water laat liggen, of dat deze op de kant gaat. In beide gevallen zijn er specifieke zaken waar je rekening mee moet houden om je schip goed de winter door te laten komen. We zetten zes tips op een rijtje:

 

Gezuiverd toiletwater recreatieschepen mag voortaan geloosd worden

publicatie: 08-10-2019

Per 1 oktober 2019 is een nieuwe regeling met betrekking tot het lozen van toiletwater vanaf recreatievaartuigen. De Regeling lozen buiten inrichtingen wordt aangevuld waardoor het voortaan onder voorwaarden toegestaan is om toiletwater van recreatieboten te lozen.

 

Vogelrustgebieden in Provincie Fryslân te herkennen aan gele boeien

publicatie: 07-10-2019

In de wintermaanden kun je op verschillende plekken in de Friese Meren en Alde Feanen gele boeien (zie foto boven) tegenkomen. Deze boeien markeren vogelrustgebieden, waar tussen 1 oktober en 1 april bijzondere wintervogels, zoals de wintertaling, de slobeend en het nonnetje verpozen.

 

Dierendag: extra aandacht veilig varen

publicatie: 04-10-2019

In het kader van de landelijke Dierendag is een speciaal initiatief gelanceerd over het voorkomen van het te water geraken van huisdieren, met name katten, onder de titel Kat&Water met tips en adviezen. Honden, maar ook katten gaan steeds vaker mee aan boord, en komen in aanraking met water. Dit kan soms onveilige situaties opleveren op het water (bijvoorbeeld door afleiding of het over boord vallen/springen). Daarnaast zijn er veel honden en katten, die een echt scheepsleven leiden (bijvoorbeeld aan boord van een binnenvaartschip of woonboot). De kans dat een huisdier te water geraakt is dan ook reëel aanwezig.

 

Instellen winterpeil Veerse Meer

publicatie: 03-10-2019

Vanaf maandag 21 oktober 2019 start Rijkswaterstaat met het verlagen van het waterpeil op het Veerse Meer naar het winterpeil van N.A.P. - 0,30 m. Naar verwachting zal het winterpeil uiterlijk maandag 28 oktober 2019 bereikt zijn.

 

Politie kondigt extra controles op dragen reddingsvest aan

publicatie: 30-09-2019

De Landelijke Eenheid van de politie gaat de komende tijd extra letten op het dragen van reddingsvesten bij werkzaamheden aan dek van schepen. De afdeling Zuidwest constateerde donderdag 19 september tijdens een surveillance in de haven van Vlissingen dat regelmatig geen reddingsvest werd gedragen, ook al was het schip in kwestie niet voorzien van een reling of verschansing.

 

Loopsteiger Kreekraksluis wordt in ere hersteld

publicatie: 26-09-2019

Rijkswaterstaat is op maandag 23 september 2019 gestart met de renovatie van de E-steiger bij de Kreekraksluizen. De komende 11 weken gaat aannemer De Klerk de 800 meter lange loopsteiger renoveren. De werkzaamheden zijn 13 december 2019 gereed.

 

Varen in het najaar? Ga goed voorbereid het water op!

publicatie: 24-09-2019

De dagen worden weer korter en de blaadjes beginnen van de boom af te vallen, de herfst dient zich aan. Varen in het najaar kan prachtig zijn en het is vaak veel rustiger op het water. Je moet met een aantal zaken rekening houden als je in het najaar het water op gaat. We zetten ze hier op een rij.

 

Vaarregel 6: voer de juiste verlichting

publicatie: 23-09-2019

Deze zomer herhalen we de belangrijkste vaarregels nog eens. Deze week de laatste uit de reeks: voer de juiste verlichting. Het is belangrijk om goed zichtbaar te zijn, ook overdag. Ga je ’s nachts varen of wordt het zicht tijdens de vaartocht slechter, dan moet de navigatieverlichting aan.

 

Minister:'100 miljoen euro extra voor onderhoud Nederlandse vaarwegen'

publicatie: 20-09-2019

Minister Van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Van Veldhoven hebben op Prinsjesdag de eerste plannen bekend gemaakt voor de grote opgave op het gebied van onderhoud en renovatie van de wegen, het spoor, bruggen, sluizen, tunnels en viaducten. Veel sluizen, bruggen, tunnels en spoorverbindingen gaan al 75 jaar mee en moeten worden opgeknapt. Met de toepassing van nieuwe technieken wordt de infrastructuur duurzamer, betrouwbaarder en efficiënter in onderhoud.

 

Binnenvaartdagen Zwijndrecht succesvol verlopen

publicatie: 19-09-2019

Afgelopen weekend stond Zwijndrecht in het teken van de Binnenvaartdagen. Het bezoekersaantal van totaal 16.500 heeft de verwachtingen overtroffen van de organisatie van de Binnenvaartdagen Zwijndrecht.

 

Orde en netheid aan boord leiden tot minder incidenten

publicatie: 17-09-2019

Een groot deel van de incidenten aan boord van de beroepsvaart met persoonlijk letsel tot gevolg, heeft te maken met struikelen en vallen. Goed opruimen en schoonmaken kan een grote rol in spelen in het voorkomen van dergelijke incidenten.

Oudere berichten

Inschrijven voor de nieuwsbrief

We sturen je een e-mail om je inschrijving te bevestigen.
© 2019 Varen doe je Samen!  |  Disclaimer  |  Privacyverklaring