Nieuws

Regelmatig brengen wij een nieuwsbrief uit met daarin diverse informatie op een rijtje gezet.
Schrijf je in om op altijd op de hoogte te blijven. Bekijk hier onze eerder verzonden nieuwsbrieven.
   

Laatste nieuws:

Filter op thema of regio

 

Varen bij slecht zicht of mist

publicatie: 17-09-2020

Je kunt tijdens het varen overvallen worden door slecht zicht, bijvoorbeeld door mist of een flinke regenbui. Het varen met slecht zicht is apart geregeld in de diverse reglementen, zoals het BPR en het RPR. Wanneer er sprake is van slecht zicht, staat niet direct omschreven in de reglementen beschreven, maar de handhavende instanties hanteren als richtlijn voor slecht zicht: een zicht van minder dan 1.000 meter op de hoofdvaarwegen en minder dan 400 meter op andere vaarwegen.

 

Stuwcomplexen Nederrijn en Lek enkele weekendnachten gestremd

publicatie: 15-09-2020

Rijkswaterstaat renoveert de drie stuwcomplexen (Driel, Amerongen en Hagestein) in de Nederrijn en Lek. Dankzij centrale bediening kunnen de complexen sinds november 2019 24/7 worden bediend. Sinds begin dit jaar worden de sluizen in Driel, Amerongen en Hagestein ook in de weekendnachten bediend.

 

Boot naar de winterstalling? Denk nu na over de juiste onderwaterverf

publicatie: 10-09-2020

Het vaarseizoen loopt ten einde en de komende weken gaan veel boten het water uit en de winterstalling in. Dit is hét moment om goed naar het onderwaterschip te kijken en na te denken over de juiste aanpak voor het volgende vaarseizoen.

 

Rijkswaterstaat doet proef met slimme camera’s op het IJ

publicatie: 09-09-2020

Rijkswaterstaat is onlangs een proef gestart om de verkeersbewegingen op het IJ beter in kaart te brengen. Zo kan op afstand worden bekeken of de veiligheid geborgd is op plekken waar recreatie- en beroepsvaart elkaar veelvuldig tegenkomen.

 

Download de brochure 'Brandveiligheid aan boord'

publicatie: 07-09-2020

Juist op schepen is brandpreventie erg belangrijk. Op het water is hulp van buitenaf immers niet snel ter plaatse en kan brand catastrofaal aflopen. In de brochure ‘Brandveiligheid aan boord’ staat helder uitgelegd wat booteigenaren kunnen doen om brand aan boord van een boot te voorkomen. En mocht er onverhoopt toch brand uitbreken, wat kun je dan doen om de overlevingskans te vergroten? Met de tips uit de brochure kan iedereen zich goed voorbereiden op een brandveilige vaartocht.

 

Vaarquiz-vraag: Hoe oud moet de bestuurder van een snelle motorboot minimaal zijn?

publicatie: 04-09-2020

Lees het antwoord op de Vaarquiz-vraag: Hoe oud moet de bestuurder van een snelle motorboot minimaal zijn?

 

Tip: Gratis online cursus motorbootvaren - veilig en beter leren varen

publicatie: 03-09-2020

Nederlanders hebben massaal het water (her-)ontdekt dit jaar. Met mooi weer is het dan ook druk op het water en dan zijn er ineens best veel zaken waarmee je rekening moet houden om veilig te kunnen varen. Want varen vergt de nodige vaardigheid en ervaring.

 

Stremming Lorentzsluizen in Afsluitdijk wegens onderhoud; 31 augustus – 6 september 2020

publicatie: 31-08-2020

Rijkswaterstaat werkt van maandag 31 augustus tot en met zondag 6 september 2020 aan het Lorentzcomplex bij Kornwerderzand. Van 31 augustus tot en met 4 september betekent dit een algehele stremming voor het vaarwegverkeer.

 

Proef met waterstewards voor recreatievaart in Rotterdam

publicatie: 28-08-2020

In de weekends van 29-30 augustus en 5-6 september 2020 vindt op de Maas in Rotterdam een proef plaats met waterstewards. Ze moeten de waterrecreant vanaf het water helpen aan relevante informatie. De rol van de watersteward wordt vervuld door leden van de Dordtse Reddingsbrigade.

 

Routeakkoord: Minder hinder voor de scheepvaart door samenwerking vaarwegbeheerders

publicatie: 25-08-2020

Op 19 augustus 2020 werd het nieuwe Routeakkoord ondertekend waarin de bediening langs de Westelijke en de Oostelijke Staande Mastroute...

 

Kustwacht gaat niet-spoedeisende hulp scheiden van de spoedeisende noodoproepen

publicatie: 24-08-2020

Sinds 17 augustus 2020 hanteert Kustwacht Nederland een nieuwe werkwijze om bij een noodmelding onderscheid te kunnen maken tussen spoedeisende (Search And Rescue) en niet-spoedeisende hulp.

 

Pilot met innovatief opvangsysteem voor zwerfafval in de Nieuwe Maas

publicatie: 20-08-2020

Eind juli 2020 startte een innovatieve pilot in Vijfsluizerhaven: een systeem met vangarmen dat zwerfafval in de getijderivier Maas opvangt en opslaat in een drijvende opvangbak. Plastic zwerfafval hoort niet thuis in het milieu, dus ook niet in het water. In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onderzoekt Rijkswaterstaat hoe je kunt voorkomen dat plastic de zee bereikt of in de rivier blijft hangen.

 

Verruiming sluiscomplex Kornwerderzand van start

publicatie: 18-08-2020

Het vernieuwen van de bruggen en verruimen van de sluis bij Kornwerderzand kan van start. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder (provincie Fryslân) hebben hiervoor eind juni de Bestuursovereenkomst Verruiming sluiscomplex Kornwerderzand getekend. Jarenlange voorbereiding is hieraan vooraf gegaan.

 

Onderhoud op en rondom Krammersluizen tussen augustus 2020 en februari 2022

publicatie: 17-08-2020

In opdracht van Rijkswaterstaat gaat De Klerk Waterbouw uit Werkendam onderhoudswerkzaamheden uitvoeren aan de Krammersluizen. Het betreft hierbij werkzaamheden aan de remmingwerken, afmeervoorzieningen, de bodembescherming en enkele buiten de vaarweg gelegen objecten.

 

'Rood-Groen' licht bij de brug. Mag je al doorvaren?

publicatie: 13-08-2020

Bij ‘Varen doe je Samen’! komen nogal eens vragen binnen m.b.t.de doorvaart bij een geopende brug, als de lichten nog op rood-groen staan. Lees hier hoe het zit.

 

Veilig varen door de haven van Amsterdam: zeven tips

publicatie: 10-08-2020

Heb je plannen om binnenkort naar of door Amsterdam te varen? Dan heeft de Port of Amsterdam een folder met een aantal handige tips voor je. Daarnaast geeft de folder een overzicht met marifoonkanalen en handige links en telefoonnummers.

Oudere berichten

Inschrijven voor de nieuwsbrief

We sturen je een e-mail om je inschrijving te bevestigen.
© 2020 Varen doe je Samen!  |  Disclaimer  |  Privacyverklaring   |