Nieuws

Regelmatig brengen wij een nieuwsbrief uit met daarin diverse informatie op een rijtje gezet.
Schrijf je in om op altijd op de hoogte te blijven. Bekijk hier onze eerder verzonden nieuwsbrieven.
   

Laatste nieuws:

Filter op thema of regio

 

Rijkswaterstaat houdt enquête over doorvaart windparken op zee

publicatie: 12-09-2019

Rijkswaterstaat doet momenteel middels een enquête onderzoek onder recreatie- en beroepsschippers om de doorvaart in de windparken op de Noordzee te kunnen evalueren.

 

Bijna 30.000 bezoekers voor Hiswa te water 2019

publicatie: 09-09-2019

Bijna 30.000 watersportliefhebbers hebben begin september in de Bataviahaven in Lelystad de 36e editie van de Hiswa te water bezocht. Dat was een record, zo laat de organisatie weten. De beurs vond voor de tweede keer plaats in de Bataviahaven, waarmee de keuze voor de nieuwe locatie geslaagd lijkt. In 2018 bezochten ruim 22.500 bezoekers de Hiswa te water.

 

Nieuwe brochure ‘Brandveiligheid aan boord’ gelanceerd tijdens HISWA te Water

publicatie: 04-09-2019

Op de eerste dag van de HISWA te Water 2019 heeft veiligheidscampagne ‘Varen doe je Samen!’ de nieuwe brochure ‘Brandveiligheid aan boord’ in de serie (technische) preventie gelanceerd. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan burgemeester Adema van Lelystad. Tijdens de beurs ligt er voor alle bezoekers een exemplaar klaar.

 

Alternatieven voor antifouling getest

publicatie: 04-09-2019

In de recreatievaart wordt nogal eens gebruik gemaakt van onderwaterverf die niet is toegestaan. Veel van deze antifoulings zijn in Nederland verboden. Op de informatiepagina Antifouling kun je hierover meer lezen. Wie een illegale antifouling gebruikt, riskeert een boete van 2500 euro en is verplicht de vervuilende laag van het onderwaterschip te verwijderen.

 

VAMEX: Examens Vaarbewijs tot eind 2019 volgeboekt

publicatie: 03-09-2019

De laatste plaatsen voor de examens voor het Klein Vaarbewijs en Groot Pleziervaartbewijs bij VAMEX zijn volgeboekt. Wie een Vaarbewijs wil halen kan pas vanaf 1 januari 2020 weer terecht, maar dan bij het CBR. VAMEX liet eerder al weten dat er door de voorgenomen overgang naar het CBR een topdrukte was.

 

Wereldhavendagen Rotterdam in thema MariTeam

publicatie: 02-09-2019

De 42ste editie van de Wereldhavendagen staat ook dit jaar weer bol van demonstraties op het water en tal van excursies. Dit allemaal onder het thema van 2019: MariTeam. Je kunt er kennis maken met alle bedrijven en mensen die dagelijks keihard werken aan het succes van de Rotterdamse haven.

 

Vlot en veilig door Flevoland: bekijk Flevovaarwegen.nl

publicatie: 29-08-2019

De provincie Flevoland heeft een nieuw platform gelanceerd waarop alle informatie over vaarwegen, fietspaden, wegen, bruggen en sluizen in Flevoland verzameld is: Flevovaarwegen.nl.

 

Uitgelegd: waarom stuw Driel de waterkraan van Nederland is

publicatie: 23-08-2019

Ken jij ‘m al, de kraan van Nederland? Met zijn vizierschuiven zorgt Stuw Driel ervoor dat het water dat via de Rijn ons land in stroomt, netjes wordt verdeeld. Zo stroomt er ook in tijden van droogte voldoende water door Nederland.

 

Leestip: Marifoon of smartphone? - Deel 2: Marifoon blijft belangrijk

publicatie: 20-08-2019

In het februarinummer van Motorboot-magazine stond een interessant artikel over het gebruik van de marifoon door de recreatievaart op de Nederlandse binnenwateren. Daarin werd geconstateerd dat het gebruik van de marifoon voor het oproepen van sluizen en bruggen onder druk staat.

 

Zonder brokken door de sluis? Hoedan?!

publicatie: 16-08-2019

In de zomermaanden kan het behoorlijk druk worden in de diverse sluizen in Nederland. Om alle beroeps- en recreatievaart vlot en veilig door de sluizen te laten komen, zet Rijkswaterstaat bij diverse sluizen de zogenoemde ‘Stewards op de sluizen’ in. Met tips en adviezen zorgen ze ervoor dat iedereen zo efficiënt en veilig mogelijk gebruik maakt van de sluis. De stewards staan tijdens de drukke zomermaanden bij diverse sluizen om te helpen.

 

Kom naar Varen doe je Samen! op de HISWA te water

publicatie: 15-08-2019

Varen doe je Samen! is ook dit jaar aanwezig op watersportbeurs HISWA te water. Tijdens de 36e editie van de beurs gaan we weer met bezoekers in gesprek over veilig varen en worden vragen direct beantwoord door de aanwezige vaarwegbeheerders en experts. Ook kun je je vaarkennis weer testen in de Vaarquiz. De HISWA te water vindt van 4 tot en met 8 september plaats in de Bataviahaven in Lelystad.

 

Enquêteurs ‘Tevredenheidsonderzoek Nederlandse Vaarwegen’ bezoeken havens door Nederland

publicatie: 13-08-2019

In diverse Nederlandse havens worden tot eind september enquêtes afgenomen onder recreatievaarders. In het ‘Tevredenheidsonderzoek Nederlandse Vaarwegen’ in opdracht van Water Ontmoet Water (WOW), wordt aan de recreatievaart naar hun ervaringen over de vaarwegen gevraagd.

 

'Varen doe je Samen!' knooppunten in meeste digitale navigatieprogramma's

publicatie: 09-08-2019

De 'Varen doe je Samen!' knooppunten staan in de meeste digitale navigatieprogramma's. Al sinds jaar en dag zijn de gratis Varen doe je Samen!-Knooppunten erg gewild bij vaarweggebruikers. Niet alleen voor de reisvoorbereiding, maar ook tijdens de vaart.

 

App en website Waterplantmelder start tonen gemaaide gebieden

publicatie: 08-08-2019

Waterplantmelder.nl en de bijbehorende app tonen voortaan in een aantal watersportgebieden waar de waterplanten gemaaid zijn. De maaizones zijn voorzien van datum zichtbaar op de kaart met meldingen van waterplanten. Ook worden de zones waarvoor vergunning is verleend om te maaien getoond.

 

Varen in het buitenland. Wat heb je nodig?

publicatie: 07-08-2019

De eisen die in andere landen worden gesteld om met een recreatievaartuig te varen kunnen anders zijn dan in Nederland. We zetten hier een aantal zaken op een rij die je nodig hebt.

 

Snel varen? Bekijk de overzichtskaart snelvaargebieden

publicatie: 06-08-2019

Waar mag je snel varen in Nederland? Waar liggen de snelvaargebieden waar je harder dan 20 km/uur mag varen met een snelle motorboot? Bekijk hieronder de interactieve snelvaarkaart met alle gebieden waar je hard mag varen. Ook lees je de belangrijkste regels op het gebied van snel varen.

Oudere berichten

Inschrijven voor de nieuwsbrief

We sturen je een e-mail om je inschrijving te bevestigen.
© 2019 Varen doe je Samen!  |  Disclaimer  |  Privacyverklaring