Nieuws

Regelmatig brengen wij een nieuwsbrief uit met daarin diverse informatie op een rijtje gezet.
Schrijf je in om op altijd op de hoogte te blijven. Bekijk hier onze eerder verzonden nieuwsbrieven.
   

Laatste nieuws:

Filter op thema of regio

 

Verruiming bedientijden sluizen en bruggen op diverse trajecten

publicatie: 15-01-2021

Rijkswaterstaat heeft in 2020 de bedientijden van een aantal sluizen en bruggen verruimd. Hieronder vind je een overzicht van wat er aangepast is en tot welke bedientijden dat uiteindelijk heeft geleid. Verder laat Rijkswaterstaat weten dat er in het voorjaar van 2021 (streven is per 1 maart) ook verruiming doorgevoerd zal worden op het traject Den Oever-Enkhuizen. Daar wordt de bediening in de avonduren met 2 uur verlengd en krijgen de weekenden continubediening tussen 8.30 en 17.30 uur (vooraf aanvragen is dan niet meer nodig).

 

Onderzoeksraad: ‘Veiligheid riviercruisevaart niet voldoende’

publicatie: 14-01-2021

De groeiende populariteit van riviercruises in Nederland vraagt om extra aandacht voor de veiligheid. Dat stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het half december 2020 gepubliceerde rapport naar aanleiding van de aanvaring tussen het riviercruiseschip Viking Idun en een chemicaliëntanker in de nacht van 1 april 2019 op de Westerschelde.

 

Noodhulpsleper voor Kustwacht ter bescherming windmolenpark Borssele

publicatie: 11-01-2021

De Kustwacht heeft sinds 1 januari 2021 een nieuwe noodhulpsleper tot haar beschikking. Het schip ligt nabij het windmolenpark Borssele om bij noodgevallen de scheepvaart te kunnen assisteren.

 

Waterkaarten: digitaal, papier?

publicatie: 07-01-2021

Digitale technologie is niet meer weg te denken bij het navigeren tijdens het varen. Een meerderheid van de vaarweggebruikers vaart met behulp van digitale waterkaarten en navigatieprogramma’s, op laptops, tablets en smartphones. Vaak is er een gps-signaal geïntegreerd en zie je jezelf varen op de kaart, zie je de snelheid en koers en kun je makkelijk bestemmingen en routes invoeren. Ook zijn er bij diverse navigatieprogramma’s allerlei (informatie)lagen toegevoegd, zodat je met enkele klikken informatie vindt over bijvoorbeeld bruggen en sluizen, marifoonkanalen, aanlegplaatsen, jachthavens en informatie over de ‘Varen doe je Samen!’ knooppunten.

 

De Vaarquiz- vraag: Vaarwegen & RPR

publicatie: 06-01-2021

Is op al deze vaarwegen het RPR van kracht?

 

De vijf meest gelezen artikelen van 2020

publicatie: 28-12-2020

Het jaar 2020 loopt op het einde en dat is voor Varen doe je Samen! het moment om terug te blikken. We zijn in de statistieken gedoken om te zien welke artikelen het afgelopen jaar het meest door jullie gelezen zijn. Bekijk hieronder de top vijf van 2020.

 

Fijne feestdagen!

publicatie: 24-12-2020

Namens het hele team van Varen doe je Samen! Fijne feestdagen en een mooi en gezond 2021!

 

KNRM vervangt de komende 15 jaar 75 reddingboten

publicatie: 16-12-2020

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) gaat de komende jaren alle 75 reddingsboten vervangen. De oudste boot is inmiddels 30 jaar oud en de kosten voor onderhoud worden steeds hoger. “Een ambitieus vervangingsplan”, zo noemt de organisatie het plan.

 

Safety Flash: veilig aan of van boord gaan

publicatie: 16-12-2020

Bij het overstappen (aan of van boord) komen regelmatig (bijna) ongevallen voor, door uitglijden, misstappen of vallen. Platform Zero Incidents heeft daarom een Safety Flash gewijd aan het veilig aan of van boord gaan.

 

Download het Binnenvaartpolitie-reglement (BPR)

publicatie: 14-12-2020

Welke regels gelden er op (de meeste) Nederlandse binnenwateren? Dat is geregeld in het Binnenvaartpolitiereglement, kortweg BPR. De meeste schepen moeten verplicht een versie van het BPR (op papier of digitaal) aan boord hebben. Je kunt jouw versie van het BPR hier nu gratis downloaden.

 

Rijkswaterstaat gaat autonoom vliegende drones inzetten bij incidenten op het water

publicatie: 13-12-2020

Rijkswaterstaat heeft maandag 23 november 2020 een nieuw praktijkgebied voor drones in gebruik genomen langs de Waal, tussen Tiel en Nijmegen. In dit gebied gaan Rijkswaterstaat en hulpdiensten onder de naam ‘Drone2Go’ testen en vliegen met autonome drones om sneller een overzichtsbeeld te krijgen van een incident op de vaarweg.

 

Update: Onderhoud op en rondom Krammersluizen tussen augustus 2020 en februari 2022

publicatie: 13-12-2020

In opdracht van Rijkswaterstaat gaat De Klerk Waterbouw uit Werkendam onderhoudswerkzaamheden uitvoeren aan de Krammersluizen. Het betreft hierbij werkzaamheden aan de remmingwerken, afmeervoorzieningen, de bodembescherming en enkele buiten de vaarweg gelegen objecten.

 

Nieuwe regels voor snelvaren op de Loosdrechtse Plassen vanaf januari 2021

publicatie: 12-12-2020

Plassenschap Loosdrecht voert in januari 2021 vernieuwde regelgeving in voor het varen met motorboten op de Loosdrechtse Plassen. Deze regels staan in het geactualiseerde Besluit Motorboten (BM) Loosdrechtse Plassen.

 

Een veilige tuigage

publicatie: 11-12-2020

De tuigage op een zeilboot krijgt grote krachten te verduren. De windkracht, de druk in het zeil en ook de weerstand van de romp in het water spelen een rol in dit krachtenspel. De verstaging heeft de zware taak de mast overeind te houden.

 

Doe mee met de Varen doe je Samen! Vaarquiz online

publicatie: 09-12-2020

Op donderdag 17 december 2020 organiseert Varen doe je Samen! de eerste editie van de online vaarquiz. Doe mee en test je kennis van de vaarregels, helemaal corona-proof vanuit je luie stoel.

 

Boot Holland verschoven naar 2022

publicatie: 03-12-2020

De dertigste editie van Boot Holland in Leeuwarden, die gepland stond voor februari 2021, gaat niet door. De organisatie heeft vanwege de ontwikkelingen rond het coronavirus besloten de beurs voor 2021 te annuleren. De volgende editie staat nu gepland voor 9 t/m 13 maart 2022.

Oudere berichten

Inschrijven voor de nieuwsbrief

We sturen je een e-mail om je inschrijving te bevestigen.
© 2021 Varen doe je Samen!  |  Disclaimer  |  Privacyverklaring   |