Nieuws

Regelmatig brengen wij een nieuwsbrief uit met daarin diverse informatie op een rijtje gezet.
Schrijf je in om op altijd op de hoogte te blijven. Bekijk hier onze eerder verzonden nieuwsbrieven.
   

Laatste nieuws:

Filter op thema of regio

 

Safety Flash: Orde en netheid

publicatie: 16-04-2021

Een groot deel van de incidenten aan boord met persoonlijk letsel tot gevolg, heeft te maken met struikelen en vallen. Goed opruimen en schoonmaken kan een grote rol in spelen in het voorkomen van dergelijke incidenten.

 

Aanpassing kilometerborden Hoofdvaarweg Lemmer - Delfzijl

publicatie: 15-04-2021

Rijkswaterstaat is sinds 2014 eigenaar en beheerder van de Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl (HLD). Langs de vaarweg staan kilometerborden die door de scheepvaart gebruikt worden om hun locatie te bepalen. Onlangs zijn deze kilometerborden langs de gehele HLD vervangen en opnieuw genummerd.

 

12 vragen aan een binnenvaartschipper, met antwoorden

publicatie: 13-04-2021

Eind maart organiseerden Varen doe je Samen! en BLN-Schuttevaer het webinar ‘Vaar mee met de Binnenvaart’. Tijdens het webinar gaf schipper Andries de Weerd een inkijkje in de wereld van de binnenvaartschippers. Je kunt het hele webinar terugkijken via ons YouTubekanaal. Lees hier de vragen en antwoorden!

 

Vaarquiz-vraag: Stuurboordwal op de Waal en Rijn?

publicatie: 09-04-2021

De vaarquizvraag: Is er een verplichting voor kleine vaartuigen om stuurboordwal te varen op de Waal en de Rijn?

 

Staande Mast Route

publicatie: 06-04-2021

De Staande Mastroute (SMR) is een veilige doorgaande vaarroute door Nederland, geschikt voor zeil- en motorboten met een masthoogte of een opbouw van meer dan 6 meter. De vaarroute loopt van Breskens in het zuiden via Amsterdam en het IJsselmeer tot Delfzijl in het noorden. Lees hier meer en bekijk de kaart van de Staande Mast Route.

 

Lees de brochure: Wat (niet) te doen in geval van onderkoeling

publicatie: 03-04-2021

Wist je dat kippenvel het eerste stadium van onderkoeling is? In het tweede stadium van onderkoeling gaat je lichaam rillen. In een volgend stadium word je suf en sloom en ga je slechter presteren.

 

Neem de tijd voor veiligheid - Veilig varen in de Rotterdamse haven

publicatie: 02-04-2021

Met de start van het watersportseizoen in het vooruitzicht, vraagt het Havenbedrijf Rotterdam weer aandacht voor de veiligheid op het water. Om je vaartocht veilig te laten verlopen zodat je er zoveel mogelijk van kunt genieten, is een goede reisvoorbereiding belangrijk.

 

Waar moet je op letten bij het keuren van een reddingsvest?

publicatie: 01-04-2021

Per 1 januari 2016 is het dragen van een reddingsvest verplicht voor de beroepsvaart. De reddingsvesten moeten zijn gekeurd conform de keuringsspecificaties van de fabrikant. Ook in de recreatievaart zijn er verplichtingen, zo moet een snelvarend schip reddingsvesten aan boord hebben voor elke opvarende.

 

CBR: Voorlopig nog geen theorie-examens recreatievaart

publicatie: 29-03-2021

In ieder geval tot en met 27 april mag het CBR nog geen theorie-examens voor de auto, motor, bromfiets en recreatievaart afnemen. In lijn met het besluit van het kabinet gaan de theorie-examens voor de auto, motor, bromfiets en recreatievaart in ieder geval tot en met dinsdag 20 april helaas niet door bij het CBR.

 

Brugopeningen aan te vragen met vernieuwde Friese Watersport app

publicatie: 29-03-2021

Watersporters kunnen vanaf dit vaarseizoen bij 16 bruggen in Fryslân een brugopening aanvragen met een app. Deze service is een primeur in Nederland. Gedeputeerde Avine Fokkens–Kelder lanceerde zaterdag 27 maart in Langweer de vernieuwde app en opende daarmee het vaarseizoen 2021.

 

Bekijk het webinar 'Vaar mee met de Binnenvaart'

publicatie: 26-03-2021

Donderdagavond 25 maart starten we de reeks 'Vaar mee met...'-webinars in het kader van ‘VDJS on Tour’. Tijdens dit eerste webinar nemen we je mee in de wereld van de binnenvaart.

 

Kijk de online vaarquiz van maart terug

publicatie: 19-03-2021

Op 18 maart 2021 hebben we de voorjaars vaarquiz gehouden. Met extra moeilijke vragen om de kennis van de vaarregels voor de start van het seizoen weer even op te halen.

 

Rijkswaterstaat: meer tijd nodig tot Stevinsluizen weer opengaan

publicatie: 19-03-2021

De Stevinsluizen bij Den Oever zijn sinds een aantal maanden gestremd voor de scheepvaart. Dit heeft te maken met de bouw van een nieuwe keersluis die pal tegen de Stevinsluizen wordt aangebouwd. Als gevolg van uitlopende bouwwerkzaamheden is de eerder gecommuniceerde openstellingsdatum van 27 april 2021 niet langer haalbaar. De stremming van de Stevinsluizen is daarom verlengd, met als uiterlijke datum 21 mei 2021.

 

Leestip: ‘Van een goede verkeersleider merk je als het goed is niks’

publicatie: 16-03-2021

Nederlandse vaarwegen zijn de drukste van de wereld. Om alles veilig en vlot te laten verlopen, leiden verkeerleiders het scheepvaartverkeer dag en nacht in goede banen. Een verantwoordelijke klus. ‘Houd het hoofd koel en denk telkens een aantal stappen vooruit.’

 

Instellen zomerpeil Veerse meer

publicatie: 15-03-2021

Op donderdag 26 maart 2020 wordt begonnen met het opvoeren van het waterpeil op het Veerse Meer naar het zomerpeil. Dit zomerpeil zal naar verwachting op dinsdag 31 maart 2020 bereikt zijn. Het peil op het Veerse Meer kan in de zomerperiode fluctueren tussen N.A.P. 0 m en N.A.P. - 0,10 m. In geval van extreme neerslag of extreme neerslagverwachtingen kan het waterpeil op het Veerse Meer (vroegtijdig) worden verlaagd om zodoende een buffer te creëren voor het afvoeren van polderwater. Dit zogenaamde 'noodpeil' zal tijdig aan betrokkenen bekend worden gemaakt.

 

HHNK: Voorjaarscontrole op het gebruik van antifouling

publicatie: 11-03-2021

Vanaf eind maart controleert het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) samen met Rijkswaterstaat particuliere booteigenaren op het juiste gebruik van antifouling (aangroeiwerende verf). Het doel is dat er minder schadelijke stoffen zoals zink en koper in het oppervlaktewater terechtkomen.

Oudere berichten

Inschrijven voor de nieuwsbrief

We sturen je een e-mail om je inschrijving te bevestigen.
© 2021 Varen doe je Samen!  |  Disclaimer  |  Privacyverklaring   |