Nieuws

Regelmatig brengen wij een nieuwsbrief uit met daarin diverse informatie op een rijtje gezet.
Schrijf je in om op altijd op de hoogte te blijven. Bekijk hier onze eerder verzonden nieuwsbrieven.
   

Laatste nieuws:

Filter op thema of regio

 

Knooppunt uitgelicht: Aanloop Wemeldinge

publicatie: 12-12-2018

Aan de zuidoever van de Oosterschelde, tussen Wemeldinge en Yerseke ligt de ingang naar het Kanaal door Zuid-Beveland. Een drukke route voor de beroepsvaart, richting Antwerpen en Terneuzen.

 

Tijdelijke afsluiting Leidam A bij Krabbersgat Enkhuizen

publicatie: 11-12-2018

Vanwege de versterkingswerkzaamheden aan de Houtribdijk is Leidam A, direct ten zuiden van de Houtribdijk, nabij het Krabbersgat Enkhuizen, tijdelijk afgesloten. De Combinatie Houtribdijk voert in opdracht van Rijkswaterstaat de komende maanden het project Dijkversterking Houtribdijk uit. De uitvoering van dit project bestaat uit het versterken van de Houtribdijk en de bijbehorende grondlichamen en dammen.

 

Update knooppunten ‘Varen doe je Samen!’: help je mee?

publicatie: 06-12-2018

De 'Varen doe je Samen!'-knooppunten vormen de basis van het project 'Varen doe je Samen!'. Deze ruim 100 belangrijkste vaarwegknooppunten worden gevormd door kaarten met bijbehorende informatie. De kaarten laten zien hoe recreatievaart en beroepsvaart op een veilige en vlotte manier knooppunten kunnen passeren. Dit aan de hand van een kaart en een uitleg/beschrijving.

 

Doorstroming Moerdijkbruggen voor kleinere binnenvaart verbeterd

publicatie: 04-12-2018

De doorstroming bij het passeren van de Moerdijkbruggen voor de kleinere binnenvaart is verbeterd. Boven de alternatieve doorvaartopening hangen dagtekens in de vorm van twee gele ruiten. Maar let op; de aangewezen alternatieven doorvaartopeningen zijn 50 cm lager dan de aanbevolen hoofd doorvaartopening, die niet alleen zijn voorzien van gele ruiten, maar ook is gecombineerd met dubbele gele lichten en radarreflectoren.

 

Knooppunt uitgelicht: Aanloop Terschelling, Slenk en Schuitengat

publicatie: 29-11-2018

Terschelling is een prachtige bestemming voor watersporters. Er is een goede jachthaven en het eiland heeft veel te bieden, brede stranden, mooi duingebied, leuke dorpjes en veel gelegenheid om te wandelen en te fietsen. Om zelf met je boot naar Terschelling te varen heb je wel ervaring nodig op de Waddenzee. Getij, ondieptes, stroming en zeegang maken dit een complex vaargebied. Met de juiste kennis en vaardigheden kun je hier veilig varen.

 

Onderhoud jachtensluis in Volkeraksluizen; stremming van 26 november 2018 - 3 februari 2019

publicatie: 27-11-2018

De jachtensluis, onderdeel van de Volkeraksluizen bij Willemstad, is sinds 26 november 2018 tot en met 3 februari 2019 20.00 uur gestremd. Rijkswaterstaat inspecteert en pleegt dan onderhoudswerkzaamheden aan de werktuigbouwkundige onderdelen van de sluisdeuren, zoals de tandwielkasten en remsystemen.

 

Rijkswaterstaat selecteert opnieuw 40 bruggen, sluizen en tunnels voor opknapbeurt

publicatie: 26-11-2018

In januari 2018 gaf minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat het startsein voor een forse verjongings- en vernieuwingsopgave voor oude tunnels, sluizen, viaducten en bruggen. Rijkswaterstaat kondigde hiervoor toen 40 projecten aan. Nu zijn opnieuw zo’n 40 projecten geselecteerd voor een opknapbeurt. Voor deze verjongings- en vernieuwingsopgave is tot 2028 in totaal 1,5 miljard euro beschikbaar.

 

162 miljoen euro voor aanpak hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl

publicatie: 23-11-2018

Rijk en regio hebben afspraken gemaakt voor de verdere opwaardering van de hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl zodat binnenvaartschepen er veiliger en beter kunnen varen. Bruggen, oevers, ligplaatsen en bediening worden in samenhang aangepakt. Voor de aanpak van de bruggen in Fryslân en Groningen heeft minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in totaal 162 miljoen euro gereserveerd.

 

Elf tips: opleidingen en cursussen om je vaarkennis en vaardigheid te vergroten

publicatie: 22-11-2018

De winter is bij uitstek geschikt om je bezig te houden met een leuke (theoretische) opleiding op watersportgebied. Leren is leuk, je vergroot je kennis en vaardigheden. Daarnaast kun je je vaargebied en bevoegdheden verruimen en vergroot het de veiligheid.

 

Knooppunt uitgelicht: Maasmond- Nieuwe Waterweg

publicatie: 19-11-2018

Voor Hoek van Holland ligt het drukste zeegebied van Nederland. Hier komen scheepvaartroutes uit drie richtingen samen. Grote containerschepen en tankers varen hier de haven van Rotterdam in. Jaarlijks varen bijna 40.000 zeeschepen de Nieuwe Waterweg in en uit. De ankergebieden voor de kust zijn druk bezet.

 

Varen bij slecht zicht of mist

publicatie: 16-11-2018

Je kunt tijdens het varen overvallen worden door slecht zicht, bijvoorbeeld door mist of een flinke regenbui. Het varen met slecht zicht is apart geregeld in de diverse reglementen, zoals het BPR en het RPR. Wanneer er sprake is van slecht zicht, staat niet direct omschreven in de reglementen beschreven, maar de handhavende instanties hanteren als richtlijn voor slecht zicht: een zicht van minder dan 1.000 meter op de hoofdvaarwegen en minder dan 400 meter op andere vaarwegen.

 

Vogelrustgebieden in Provincie Fryslân te herkennen aan gele boeien

publicatie: 15-11-2018

In de wintermaanden kun je op verschillende plekken in de Friese Meren en Alde Feanen gele boeien (zie foto boven) tegenkomen. Deze boeien markeren vogelrustgebieden, waar tussen 1 oktober en 1 april bijzondere wintervogels, zoals de wintertaling, de slobeend en het nonnetje verpozen.

 

Vanaf 2019 proef met snelvaren op de Burgumer Mar

publicatie: 14-11-2018

Er komt  volgend jaar een proef met snelvaren op de Burgumer Mar. De provincie speelt hiermee naar eigen zeggen in op ontwikkelingen in de watersport in Noordoost Fryslân. Uit een onderzoek komt de Burgumer Mar als de meest geschikte locatie naar voren. De proef duurt twee jaar en moet meer kennis opleveren over de effecten. De provincie stelt hiervoor 70.000 euro beschikbaar.

 

Organiseer een ‘Varen doe je Samen’ voorlichtingsavond

publicatie: 13-11-2018

De koude wintermaanden zijn het perfecte moment voor een voorlichtingsavond van Varen doe je Samen!, bijvoorbeeld op jouw watersportvereniging of jachthaven.

 

Aangewezen gebied voor waterskiën en wakeborden! Mag je daar doorheen varen?

publicatie: 12-11-2018

Snelvaren, waterskiën en wakeboarden mag alleen in gebieden die voor deze sport zijn aangewezen. Deze gebieden kun je vinden op de interactieve snelvaarkaart van ‘Varen doe je Samen!’

 

Knooppunt uitgelicht: Zutphen, ingang Twentekanalen en sluis Eefde

publicatie: 09-11-2018

Vanaf de IJssel kun je, net ten noorden van Zutphen, het Twentekanaal invaren. Bij het binnenvaren kom je sluis Eefde tegen. Het Twentekanaal loopt door de provincies Gelderland en Overijssel en verbindt Almelo, Hengelo en Enschede met het landelijke vaarwegennetwerk. Zowel beroepsvaart tot 110 meter lengte als recreatievaart maakt gebruik van het kanaal. Bij Zutphen is er een spoorbrug (hefbrug) over de IJssel.

Oudere berichten

Inschrijven voor de nieuwsbrief

We sturen je een e-mail om je inschrijving te bevestigen.
© 2018 Varen doe je Samen!  |  Disclaimer  |  Privacyverklaring