Nuchter het water op: wat zijn de regels voor alcohol (en drugs)?

publicatie:
11
-
05
-
2021
Alcohol en drugs zijn van invloed op je inschattingsvermogen en op je ‘vaarvaardigheid’. Hoeveel alcohol mag je eigenlijk drinken als je een boot bestuurt? En wat zijn de regels als het gaat om drugs? Voor een veilige vaart is het van belang dat je nuchter en uitgerust het water op gaat.

Alcohol en drugs zijn van invloed op je inschattingsvermogen en op je ‘vaarvaardigheid’. Hoeveel alcohol mag je eigenlijk drinken als je een boot bestuurt? En wat zijn de regels als het gaat om drugs? Voor een veilige vaart is het van belang dat je nuchter en uitgerust het water op gaat. In dit artikel zetten we de regels op een rijtje.

Alcohol op het water

Veel mensen genieten tijdens het varen van een alcoholisch drankje. Niet iedereen weet dat er -net als op de weg- een limiet geldt. Je mag namelijk niet met een schip (laten) varen als je (als schipper) onder invloed bent van alcohol. Het alcoholgehalte van je bloed mag niet hoger zijn dan 0,5 promille. Deze limiet geldt zowel voor de recreatievaart als voor de beroepsvaart. 

Om te controleren of je alcohol gedronken hebt, kan de politie je een ademtest laten doen. Voor het weigeren van de ademtest kun je een boete krijgen. Net als natuurlijk voor het varen onder invloed. De boete voor varen onder invloed van alcohol bedraagt minimaal (als je de grens fractioneel hebt overschreden) 350 euro. Maar een hogere boete, taakstraf of gevangenisstraf is ook mogelijk. In het uiterste geval kan ook de vaarbevoegdheid worden ontzegd. Zorg dus dat er een BOB aan het roer staat.

En, vaar je op een schip waarvoor een vaarbewijs verplicht is en de roerganger beschikt hier niet over, dan gelden dezelfde regels voor de vaarbewijshouder (schipper). Dus niet alleen de BOB aan het roer, maar ook de BOB als verantwoordelijke.

Drugs op het water

Net als bij alcohol vermindert het gebruik van drugs de vaardigheid en zorgt het voor een verminderd inschattingsvermogen. Sinds 1 juli 2017 gelden wettelijke limieten voor drugsgebruik in het wegverkeer. De limieten gelden voor amfetamine, methamfetamine, cocaïne, MDMA, MDEA, MDA, cannabis, heroïne, morfine, GHB, gamma butyro-lacton en 1,4-butaandiol. Een overzicht van de geldende limieten per drugs is te vinden op de website van de overheid.

Voor alle drugs blijft in het algemeen gelden dat je niet mag varen als u onder invloed bent van drugs. Dat geldt ook voor het varen onder invloed van andere stoffen die de rijvaardigheid beïnvloeden, zoals medicijnen.

Capabel

Een andere regel die geldt op het water, is dat de schipper capabel moet zijn. Dat houdt in dat in dusdanige staat moet zijn dat je veilig een schip kunt besturen. Zorg dus ook dat je goed uitgerust het water op gaat, zodat je scherp kunt reageren. Het veiligste is om nuchter, helder en scherp aan het roer te staan en te genieten van het water.

Goede, veilige vaart!