Grote evacuatieoefening bij kust IJmuiden

publicatie:
03
-
06
-
2024
‍Op zaterdag 1 juni 2024 vond een grootschalige evacuatieoefening plaats aan de kust van IJmuiden. Verschillende hulporganisaties werkten samen om honderden figuranten te evacueren vanaf een ferry.

Aan de oefening, genaamd LIVEX, deden de Kustwacht, Veiligheidsregio Kennemerland, Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), Port of Amsterdam, het Rode Kruis en Rijkswaterstaat mee. De LIVEX vindt elke vijf jaar plaats.

Doel

Het doel van de oefening is om de 500 opvarenden (figuranten die zich vrijwillig hadden opgegeven) aan land te brengen. Naast het trainen van de eigen vaardigheden ligt de aandacht op de samenwerking tussen alle diensten: “Kloppen de checklisten nog? Volgt iedereen dezelfde processen? Zo weet iedereen welke rol die moet nemen bij een echte noodsituatie.”

Noodoproep

Het scenario begon met een noodoproep van de kapitein. De Kustwacht stuurde de reddingsoperatie op het water aan. De Veiligheidsregio Kennemerland richtte een grote locatie in om de evacués op te vangen. Meerdere schepen, reddingboten van de KNRM, helikopters, het kustwachtvliegtuig, ambulances, (hulpverlenings)voertuigen, meldkamers en crisisteams werden ingezet.

Ook was er op de dag een vlieg- en droneverbod tussen 09.00 en 14.30 uur voor al het luchtverkeer dat niet deelnam aan de oefening.

Geslaagde oefening

Oefenleider van de Kustwacht Joost Volkers kijkt terug op een geslaagde dag: “Het was natuurlijk indrukwekkend als je ziet welke hulpdiensten aanwezig waren. Zowel op zee, in de lucht als op het land. Nu gaan we evalueren. En dan blijkt in hoeverre alles in elkaar viel en de processen aansloten. Uiteraard ben ik benieuwd naar die uitkomsten.”

De organisatie bedankt alle deelnemers die aan de LIVEX hebben deelgenomen.

Goede, veilige vaart!