Website sluisplanning.rws.nl overzichtelijker in nieuw jasje

publicatie:
05
-
09
-
2023
Op woensdag 30 augustus is de nieuwe versie van de website <a href="https://sluisplanning.rws.nl"><em>sluisplanning.rws.nl</em></a> live gegaan. Sluisplanning toont informatie aan de scheepvaart over de geplande schuttingen en de bezetting van de wachtplaatsen bij de sluis. De website is volgens Rijkswaterstaat in een nieuw overzichtelijk jasje gestoken. Zo is de navigatie verbeterd, de vormgeving aangepast en is de website nu goed te gebruiken op ieder apparaat; van smartphone tot laptop.

Op dit moment biedt de vernieuwde website toegang tot de sluisplanningen van de sluizen op de Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl, namelijk de Prinses Margriet-sluis, Sluis Gaarkeuken, Oostersluis en de Zeesluis Farmsum. Daarnaast zijn ook de sluisplanningen beschikbaar voor vier sluizen in Zuid-Holland en Zeeland, namelijk de Volkeraksluizen, Krammersluis, Kreekraksluizen en Sluis Hansweert. Rijkswaterstaat onderzoekt momenteel mogelijkheden om deze dienst uit te breiden naar andere sluizen. Het merendeel van de informatie over sluisplanningen is openbaar toegankelijk zonder dat er hoeft te worden ingelogd. Echter, voor gepersonaliseerde schipindelingen is inloggen vereist.

Continuïteit voor Bestaande Gebruikers

De mogelijkheid om in te loggen op de GTI-tool voor de sluis Terneuzen blijft ongewijzigd beschikbaar. Als je al een account had voor de vorige versie van de website, hoef je geen actie te ondernemen, aangezien jouw accountgegevens naadloos zijn overgezet naar de nieuwe website.

Beter Bediend - Verbeterde Service voor Schippers

Het tonen van sluisplanningen aan schippers is een cruciaal onderdeel van het bredere 'Beter Bediend'-programma. Dit initiatief heeft als doel de service op de Nederlandse vaarwegen te verbeteren door onder andere verruimde bedientijden en verhoogde informatieverstrekking aan schippers. Het verbetert de betrouwbaarheid van de reistijden en de uitbreiding van de bediening op vaarwegen waar nu nog niet alle mogelijkheden worden benut. Samen met KBN, ASV en Evofenedex werkt Rijkswaterstaat aan een efficiëntere bediening, vlottere en veiligere afhandeling van het scheepvaartverkeer en een actuele en uniforme informatievoorziening. Het aanbieden van gedetailleerde sluisplanningen stelt schippers in staat om real-time inzicht te krijgen in de vaarwegdrukte en hun reizen nog beter te plannen.