Renovatieproject bruggen en sluizen Flevoland afgerond

publicatie:
12
-
04
-
2024
Na zes jaar heeft provincie Flevoland een enorme renovatieopgave aan beweegbare bruggen en sluizen op meerdere locaties officieel afgerond.

Met het project ‘Groot Onderhoud Bruggen en Sluizen’ investeerde de provincie ruim 70 miljoen euro in de modernisering van 13 bruggen en 11 sluizen op 16 verschillende locaties. Hiermee is de provincie koploper voor de infrastructurele vervangingsopgave, die in heel Nederland aan de orde is.

Wat is gerenoveerd?

Belangrijk onderdeel van het renovatieproject was het vernieuwen van de bedienings- en besturingssystemen. Waaronder het standaard en uniform maken van de bediening op afstand. Zo zijn motoren vervangen, nieuwe elektriciteits- en glasvezelverbindingen aangelegd en schakelkasten, slagbomen, camera’s en omroepinstallaties vernieuwd.

Verder zijn er veel onderdelen van de bruggen en sluizen vervangen. Op verschillende plekken zijn sluisdeuren vervangen of opgeknapt en nieuwe beweegbare brugdelen (brugvallen) geplaatst. Ook zijn er op diverse plekken nieuwe wachtsteigers en remming- en geleidewerken gemaakt. Bij een aantal sluizen moet dit de komende jaren nog gebeuren.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Kaartje met een overzicht van de gerenoveerde bruggen en sluizen.

Veiligheid

Belangrijk doel van het project was ook om te zorgen dat de bruggen en sluizen weer aan alle nieuwe standaarden en veiligheidseisen voldoen. Door het nieuwe uniforme bedieningssysteem zijn er minder storingen en is de veiligheid voor zowel voor de bedienaars als de weg- en vaarweggebruikers weer optimaal.

App ‘Varen Flevoland’

De invoering van de app ‘Varen Flevoland’ was ook onderdeel van het Programma Groot Onderhoud Bruggen en Sluizen. Via de gratis app kunnen vaarweggebruikers zich aanmelden voor een doorvaart van alle bruggen en sluizen, die provincie Flevoland op afstand bedient.

Verder geeft de app informatie over openingstijden van bruggen en sluizen, doorvaarhoogtes en -breedtes en actuele stremmingen. En kun je zien of het druk of rustig is op de bediencentrale.

© Foto boven provincie Flevoland