VDJS! on Tour op de Friese Meren 2024

publicatie:
03
-
07
-
2024
Op zaterdag 29 en zondag 30 juni was Varen doe je Samen! met partners te vinden op de Friese Meren. Met meerdere vaartuigen werd aandacht gevraagd voor veiligheid op het water.

Zaterdag werd gevaren in de omgeving Heeg en Heeger Meer en op zondag in de omgeving Woudsend en Langweer. Aanwezige partners waren de Provinciale Waterstaat Fryslân, Regionale en Landelijke Eenheid van de politie, Rijkswaterstaat en de Reddingsbrigade. Elke partner had een eigen vaartuig, wat leidde tot een stoet van (patrouille)schepen en een reddingsboot, waar menige vaarrecreant verrast van opkeek.

Veiligheidsbewustzijn

Het doel van de on Tour is om het veiligheidsbewustzijn onder alle vaarweggebruikers te vergroten. Dit wordt onder andere gedaan door voorlichting te geven zowel vanaf de water kant als op het water. Voorlichtingsmateriaal, zoals de vaarbewaarkaart, infographics en Friese watersportkaarten werden uitgedeeld. De vaarbewaarkaart was zowel in het Nederlands, Duits als ook in het Fries te verkrijgen.

Omdat elk vaargebied andere aandachtspunten kent, spitst VDJS! on Tour zich op onderwerpen belangrijk in de regio. Bij de Friese Meren was extra aandacht voor de thema’s snelvaren, plaats op de vaarweg en achterom kijken.

Patrouilleschip Provinciale Waterstaat Fryslân

Goed weer

Om zoveel mogelijk mensen te bereiken op het water, speelt goed weer een grote rol bij on Tours. Eerder werden de on Tours in Loosdrecht en Overijssel afgelast vanwege het slechte weer. Voor de Loosdrechtse Plassen is inmiddels een nieuwe datum gevonden.

Gelukkig was het afgelopen weekend uitstekend weer en kon de on Tour ditmaal wél doorgaan. We zijn daarom extra blij dat de on Tour in Fryslân een grote opkomst had en team Varen doe je Samen! wil alle ambassadeurs, vrijwilligers en aanwezige partners bedanken voor de prettige samenwerking!

Goede, veilige vaart!