Aftrap campagne Veilig varen doe je samen! in Zuid-Holland

publicatie:
17
-
07
-
2021
Alleen samen zorgen we voor veilige vaarwegen in Zuid-Holland. Met die boodschap onthulden gedeputeerde Jeannette Baljeu van de provincie Zuid-Holland en wethouder Bas Vollebregt van de gemeente Delft bij de Schie in Delft tijdens de VDJS On Tour-veiligheidsdag één van de spandoeken voor de campagne ‘Veilig varen doe je samen!’.

Alleen samen zorgen we voor veilige vaarwegen in Zuid-Holland. Met die boodschap onthulden gedeputeerde Jeannette Baljeu van de provincie Zuid-Holland en wethouder Bas Vollebregt van de gemeente Delft bij de Schie in Delft tijdens de VDJS On Tour-veiligheidsdag één van de spandoeken voor de campagne ‘Veilig varen doe je samen!’.

De Zuid-Hollandse waterwegen worden intensief gebruikt. Zeker op vaarwegen waar beroepsvaart en recreatie de ruimte met elkaar delen, is het belangrijk dat gebruikers rekening houden met elkaar. Veilig varen doe je door goed om je heen te kijken, stuurboordwal (rechts) te varen en niet te grote golven te veroorzaken. Die ontstaan bijvoorbeeld door te snel te varen.

Gedeputeerde Jeannette Baljeu van de provincie Zuid-Holland en wethouder Bas Vollebregt van de gemeente Delft met de VDJS-Vaarbewaarkaart

Goede voorlichting

In de voorlichtingscampagne ‘Varen doe je Samen!’ werken verschillende partijen met elkaar samen. Naast de provincie zijn dat onder meer Waterrecreatie Nederland en BLN Schuttevaer, de vereniging van de beroepsvaart. Gedeputeerde Baljeu: “Met de samenwerking zijn we beter in staat om onze boodschap over te brengen bij alle gebruikers. Ook onze provinciale BOA’s zetten we daarvoor in. Zij informeren recreanten én beroepsvaart over de do’s en don’ts op het water. Alles is gericht op goede voorlichting, dat is effectiever dan handhaven.”

Vaarregels kennen

De aftrap van de campagne in Zuid-Holland was zaterdag 17 juli bij de roeivereniging DDS aan de Delftse Schie, één van de gebruikers van de rivier. “De Delftse Schie dwars door de stad is een belangrijke vaarroute voor de beroepsvaart. Ook vele recreanten zoals de roeiers genieten van het water. Voor ieders veiligheid is het daarom belangrijk dat gebruikers rekening met elkaar houden, de belangrijkste vaarregels kennen en zich ernaar gedragen. Houd het leuk en veilig”, aldus wethouder Bas Vollebregt van de gemeente Delft.

Op drie bruggen over de Schie hangen de komende maanden spandoeken met de volgende boodschappen voor de passerende schippers:

  • Schipper, denk aan je golfslag!
  •  Kijk om je heen, houd rekening met elkaar
  •  Houd stuurboordwal (dus rechts)

Op de verschillende roeiverenigingen in Delft is de flyer ‘Roeiers veilig het water op’ opnieuw verspreid. Eerder werd door Koninklijke BLN Schuttevaer, Koninklijke Nederlandsche Roeibond en tien roeiverenigingen het Roeiconvenant ‘Veilig varen doe je samen!’ ondertekend om voor meer veiligheid op de Zuid-Hollandse wateren te zorgen.

In het weekend van 23-25 juli in Varen doe je Samen! on Tour aanwezig op de Kagerplassen.

Goede, veilige vaart!