Bekijk de flyer ‘Roeiers veilig het water op’

publicatie:
17
-
05
-
2021
Tien tips om veiliger te roeien, een aantal basis vaarregels en informatie over bruglichten. Dat lezen roeiers en andere vaarweggebruikers in de vernieuwde flyer ‘Roeiers veilig het water op’. De flyer is samengesteld door de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB), provincie Zuid-Holland en ‘Varen doe je Samen!’.

Tien tips om veiliger te roeien, een aantal basis vaarregels en informatie over bruglichten. Dat lezen roeiers en andere vaarweggebruikers in de  flyer ‘Roeiers veilig het water op’. De flyer is samengesteld door de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB), provincie Zuid-Holland en ‘Varen doe je Samen!’.

Veiligheid vergroten

Roeiers en andere vaarweggebruikers zitten soms letterlijk in elkaars vaarwater. De nieuwe flyer is bedoeld om risicovolle situaties te verminderen en geeft tien praktische tips om de veiligheid van roeiers op het water te vergroten. Zoals: start goed voorbereid aan je roeitocht, houd stuurboordszijde en kijk goed achterom. Maar ook: zorg dat je gezien wordt! 

Daarnaast bevat de flyer een aantal basis vaarregels, bijvoorbeeld hoe het zit met voorrang op het water en de positie op de vaarweg. Verder staan er diverse bruglichtsituaties, boven en naast een bruggat, toegelicht. De flyer is in handzaam A5-formaat en makkelijk in 3-en te vouwen om als compact geheugensteuntje mee te nemen tijdens roeitochten.

Verspreiding

De vernieuwde flyer ‘Roeiers veilig het water op!’ is in samenwerking met de KNRB gemaakt. Via de aangesloten roeiverenigingen wordt de flyer onder roeiers landelijk verspreid. Ook wordt er een exemplaar bijgesloten bij het aprilnummer van het blad Roei!. ‘Varen doe je Samen!’ zal de flyer op beurzen, evenementen en voorlichtingsavonden aanbieden (dit vaak in samenwerking met regionale vaarwegbeheerder en/of binnenvaartschipper). Uiteraard is de flyer ook digitaal beschikbaar: 

Roeiers: veilig het water op!
Vaarwegbeheerders

Landelijk zijn er op diverse plekken (convenants-)afspraken gemaakt met de vaarwegbeheerders ter verbetering van de veiligheid van de roeiers en het vergroten van de bewustwording bij vaarweggebruikers van de risico’s die het gezamenlijk gebruik van de vaarwegen met zich meebrengen. Hierin zijn afspraken vastgelegd over voorlichting, communicatie, kennis vaarregels, zichtbaarheid op het water, maar ook het bespreekbaar maken van gevaarlijke situaties. Hierbij zijn naast de lokale/regionale roeiverenigingen vaak ook de beroepsschippers betrokken, via de regionale afdelingen van koninklijke BLN Schuttevaer.

Bekijk ook de 10 veiligheidstips voor roeiers in onderstaande video:

 

Goede, veilige vaart!