Rijkswaterstaat zet in op veilig snel varen

publicatie:
03
-
05
-
2018
Rijkswaterstaat vraagt dit jaar extra aandacht voor de (spel)regels rondom snelvaren. Mobiel verkeersleiders van Rijkswaterstaat zien tijdens de reguliere patrouilles en handhavingsacties echter dat veel bestuurders zich bewust of onbewust niet aan de regels houden. Om het voor alle vaarweggebruikers leuk en veilig te houden, zetten we de belangrijkste (spel)regels op een rij.

Nu het in heel Nederland meivakantie is, barst voor veel mensen het vaarseizoen weer bijna los. Als het mooier weer wordt, gaan veel recreanten het water op. Rijkswaterstaat vraagt dit jaar extra aandacht voor de (spel)regels rondom snelvaren.

Regels snelvaren

Met een snelle motorboot, zoals een speedboot, rib, waterscooter of jetski, het water op is voor veel mensen geweldig. Mobiel verkeersleiders van Rijkswaterstaat zien tijdens de reguliere patrouilles en handhavingsacties echter dat veel bestuurders zich bewust of onbewust niet aan de regels houden. Om het voor alle vaarweggebruikers leuk en veilig te houden, zetten we de belangrijkste (spel)regels op een rij. 

Als schipper van een snelle motorboot/waterscooter: 

  • ben je tenminste 18 jaar; 
  • heb je een geldig vaarbewijs (aan boord); 
  • heb je een registratiebewijs van je vaartuig (aan boord); 
  • houd je je aan de snelheidsregels; 
  • heb (en gebruik je) een dodemanskoord (of vergelijkbare voorziening) op je vaartuig, dat ervoor zorgt dat de motor automatisch afslaat als je plotseling overboord valt; 
  • draag je een reddingsvest als je het vaartuig staande bestuurt; 
  • heb je voor elke opvarende een reddingsvest binnen handbereik.

Waar mag je snel varen?

Op het water geldt voor snelle motorboten een landelijke maximumsnelheid van 20 kilometer per uur. Sneller varen mag in de speciaal aangemerkte snelvaargebieden. Een overzicht van de snelvaargebieden en gebieden waar je mag waterskiën is te vinden in de Regeling snelle motorboten Rijkswateren 1995 en op de overzichtskaart snelvaargebieden van Varen doe je Samen. De bebording langs de vaarweg is altijd leidend.

Op de uitkijk

Voor waterskiën gelden dezelfde regels als voor het varen met een snelle motorboot. Aanvullend daarop geldt dat tijdens het waterskiën, behalve de bestuurder en schipper van de boot, een extra persoon van ten minste 15 jaar aan boord moet zijn. Deze let als uitkijk voortdurend op de skiër(s) en de directe omgeving.

Houdt het leuk en veilig

Deze (spel)regels voor snel varen gelden voor alle kleine schepen die korter zijn dan 20 meter en sneller kunnen varen dan 20 kilometer per uur, dus ook voor waterscooters en jetski's. Rijkswaterstaat roept schippers van snelle motorboten op rekening te houden met andere recreanten op het water, hen niet te hinderen door veel herrie of golven te maken en ze niet in gevaar te brengen. Mobiel verkeersleiders op het water geven voorlichting en handhaven als buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) de regels. Meer informatie over veilig varen op de (rijks)vaarwegen is te vinden op www.rws.nl/recreatievaart. Ook interessant is de blog van de mobiel verkeersleider Joost van Rijkswaterstaat: 'Weer het water op' over snel varen.