Snelvaren op Burgumer Mar voorlopig uit beeld

publicatie:
13
-
10
-
2020
Een proef met snelvaren op de Burgumer Mar is voorlopig niet meer mogelijk. De provincie heeft het besluit voor de pilot onvoldoende gemotiveerd. Die uitspraak deed de rechtbank Noord-Nederland vorige week.

Een proef met snelvaren op de Burgumer Mar is voorlopig niet meer mogelijk. De provincie heeft het besluit voor de pilot onvoldoende gemotiveerd. Die uitspraak deed de rechtbank Noord-Nederland vorige week.

Rust en ruimte

Op twee punten ontbreekt het volgens de rechtbank aan een goede motivering. De provincie heeft eerder beleid gemaakt waarin voor de Burgumer Mar rust en ruimte als kernwaarden zijn benoemd. Van dat beleid afwijken kan, mits goed gemotiveerd wordt waarom dat nodig is. Ook op het punt van nautische veiligheid is het besluit (een aanwijzingsbesluit) onvoldoende gemotiveerd. In de zone waarin snelvaren tijdelijk wordt toegestaan, bevinden zich ook andere recreanten. De provincie had daarom volgens de rechtbank het aantal snelle boten in dat gebied moeten maximeren.

Teleurgesteld

De rechtbank heeft het aanwijzingsbesluit vernietigd. Gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder reageert teleurgesteld. “Wij waren van mening dat we goed hadden onderbouwd waarom deze pilot met snelvaren kon plaatsvinden. Maar de rechtbank ziet het anders.’’

De provincie beraadt zich nu op een mogelijk vervolg. Fokkens-Kelder wijst erop dat het vernietigde aanwijzingsbesluit alleen voor de jaren 2019 en 2020 geldig was. Als de provincie snelvaren op de Burgumer Mar in de toekomst mogelijk zou willen maken, is daarvoor hoe dan ook een nieuw besluit nodig.