KNRM bracht in 2022 meer dan 4.000 personen aan wal

publicatie:
03
-
01
-
2023
De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) kijkt terug op een druk en heftig jaar. In 2022 voeren de reddingboten 2.524 keer uit voor hulpvragen. Dat was 10% meer dan <a href="https://varendoejesamen.nl/kenniscentrum/artikel/knrm-blikt-terug-op-2021-ruim-3550-personen-weer-veilig-aan-wal" rel="noopener noreferrer" target="_blank">het jaar ervoor</a>, maar 20% minder dan in 2020, het drukste reddingjaar ooit. Het was ook een heftig jaar door een aantal reddingacties met fatale afloop en veel impact op alle betrokkenen, zo laat de <a href="https://www.knrm.nl/nieuws/knrm-brengt-in-2022-meer-dan-4-000-personen-weer-veilig-aan-wal" rel="noopener noreferrer" target="_blank">KNRM</a> weten.

1400 vrijwilligers

In het jaaroverzicht laat de KNRM weten dat de ruim 1400 vrijwilligers naast de meer dan 4000 personen, ook 155 dieren veilig aan wal brachten. De drukte werd onder meer veroorzaakt door het mooie strandweer: maar door de stevige branding en sterke stroming kwamen veel zwemmers in moeilijkheden.

Niet-spoedeisende hulpvragen

Het KNRM Helpt Assistentie Centrum (KAC) zag dit jaar het aantal telefoontjes van watersporters met niet-spoedeisende hulpvragen toenemen tot meer dan 1.000. Het lukte de vrijwillige KNRM-operators dit jaar weer meer vragen op afstand telefonisch of met hulp van derden af te handelen. Daardoor hoefden de reddingboten minder vaak uit te varen voor niet-spoedeisende hulp. Met een speciale watersportcampagne informeerde de KNRM watersporters wat te doen bij pech of noodsituaties op het water en vooral hoe ze te voorkomen.

Blik achter de schermen

Afgelopen jaar heeft Nederland een unieke blik achter de schermen van het reddingswerk gekregen door de zesdelige tv-serie 'Redders op zee'. De serie is goed bekeken met gemiddeld 750.000 kijkers per aflevering en ook genomineerd voor de Gouden Televizier-ring.

Bekijk hieronder het KNRM-Jaaroverzicht 2022