Verlichting op schepen onder de 7 meter

publicatie:
02
-
08
-
2018
VDJS heeft recent enkele vragen gekregen m.b.t. de regelgeving omtrent verlichting voor kleine schepen onder de 7 meter. Er is onderscheid gemaakt aan de eisen voor de verlichting in het type schip. Dit gaat over een klein ‘Open motorschip’ (niet harder dan 13km p/u), klein ‘Motorschip’ (Met kajuit), en klein ‘Zeilschip’. Een klein ‘kajuitzeilschip’ (Ook onder de 7 meter), varend op de motor, wordt aangemerkt als een klein ‘Motorschip’.

Bij Varen doe je Samen! krijgen we regelmatig vragen met betrekking tot de regelgeving omtrent verlichting voor kleine schepen onder de 7 meter. Hieronder zetten we het kort uiteen:

Type schip

Er is onderscheid gemaakt aan de eisen voor de verlichting in het type schip. Dit gaat over een klein ‘Open motorschip’ (niet harder dan 13km p/u), klein ‘Motorschip’ (Met kajuit), en klein ‘Zeilschip’. Een klein ‘kajuitzeilschip’ (Ook onder de 7 meter), varend op de motor, wordt aangemerkt als een klein ‘Motorschip’.

De regels zijn als volgt:

  • Een klein open motorschip van maximaal 7 meter, (dus zonder kajuit), die niet harder kan varen dan 13 km p/u voldoet met een wit rondom schijnend licht.
  • Een klein motorschip (onder de 20 meter), dus inclusief motorschepen onder de 7 meter met kajuit, dienen boordlichten te voeren met een hek- en toplicht. De boordlichten mogen gecombineerd zijn in 1 lantaarn. Ook mag i.p.v. het hek- en toplicht een rondom wit schijnend licht worden gevoerd.
  • Een klein zeilschip (kleiner dan 20 meter, maar groter dan 7 meter) voldoet, enkel zeilend, aan een heklicht en boordlichten. Deze mogen ook verenigd zijn in een lantaarn (drie kleuren licht).
  • Een klein zeilschip onder de 7 meter voldoet meteen rondom wit schijnend licht met een los 2de wit licht, te tonen bij het naderen van een ander schip bij gevaar voor aanvaring.
Wat betekent dit in de praktijk:

Er wordt nogal snel aangenomen dat je met een schip van onder de 7 meter voldoet met een wit rondom schijnend licht. Dat is dus niet altijd het geval. Een wit rondom schijnend wit licht voldoet enkel bij een ‘Open’ schip, onder de 7 meter, die niet harder kan varen dan 13 km p/u.

Heb je een kajuitboot, onder de 7 meter, heb je boordlichten en hek- en toplicht nodig. Wel mag je het hek- en toplicht vervangen voor een wit rondom schijnend licht.

In principe zou een klein kajuit ‘zeil’jacht onder de 7 meter voldoen met een rondom wit schijnend licht (en 2de los licht), maar in de praktijk hebben kleine kajuitzeiljachten van deze afmeting meestal een motor (hulpmotor, buitenboordmotor). Zodra deze dus op de motor vaart wordt dit schip een klein motorschip, en dient dus boordlichten en hek- toplicht te voeren.

Er wordt dus onderscheid gemaakt tussen een ‘open’ en een ‘kajuit’ motorschip.

Alle regelgeving kun je nalezen in het BPR.

Goede, veilige vaart!

No items found.