Bewaar bootgegevens in geval van diefstal!

publicatie:
26
-
04
-
2024
‍Ben je eigenaar van een vaartuig? Het kan waardevol zijn om de gegevens van je vaartuig en/of buitenboordmotor te noteren en te bewaren, indien je slachtoffer wordt van diefstal.

Waarom zou je gegevens van een vaartuig noteren?

Door je vaartuig- en/of buitenboordmotorgegevens goed te noteren en te bewaren vergroot je de kans dat deze wordt teruggevonden in geval van diefstal.

Gegevens registeren kan via het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV). Het VbV is een initiatief van Nederlandse schadeverzekeraars en werkt nauw samen met de politie. Mocht je slachtoffer worden van diefstal , kunnen deze gegevens vervolgens snel en volledig worden gedeeld met de politie.

Aangifte doen van de diefstal doe je bij de politie zelf. Dit kan alleen telefonisch via het Aangifteloket Gestolen Voertuigen. Bel hiervoor 088 - 00 87 444.

Hoe kun je vaartuiggegevens bijhouden?

Je kunt je vaartuiggegevens noteren en bewaren via het VbV. Door een registratiekaart in te vullen heb je al je gegevens direct bij de hand. Het is met name belangrijk om het rompnummer van het vaartuig en het motorserienummer van je buitenboordmotor goed te noteren. Maak als het even kan ook foto’s van je boot in zijn geheel, van specifieke kenmerken en alle genoteerde serienummers. Vergeet hierbij de trailer niet.

Welke vaartuigen worden voornamelijk gestolen?

De meest gestolen vaartuigen zijn met name sloepen tot ongeveer 7 meter en waterscooters. Ook buitenboordmotoren zijn gewild en worden veel gestolen.

Op jaarbasis worden er in Nederland ongeveer 1.000 buitenboordmotoren en 500 vaartuigen gestolen.

Hoe kun je diefstal voorkomen?

Je kunt diefstal zo veel mogelijk voorkomen door het plaatsen van een gekeurd slot op de buitenboordmotor en een goed hangslot aan het vaartuig bij een ligplaats. Koop ook materiaal dat bijvoorbeeld een ART-keurmerk heeft.

Verder zijn er diverse GPS-systemen te verkrijgen. Deze kunnen worden ingebouwd in de buitenboordmotor of het vaartuig, waardoor het vaartuig makkelijker getraceerd kan worden.

Waar let je op bij aankoop van een tweedehands vaartuig?

Voordat je een tweedehands vaartuig en/of buitenboordmotor koopt is het slim om eerst Stopheling te raadplegen. Je kan het rompnummer of motorserienummer van het vaartuig invoeren op de website of via de gratis app Stop Heling.

Let op dat dit geen 100% garantie biedt, maar kan wel een indicatie geven.

Wat doet het Landelijk Vaartuigenteam van de politie?

Het Landelijk Vaartuigenteam van de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties houdt zich onder andere bezig met het opsporen en identificeren van gestolen vaartuigen en buitenboordmotoren.

Meer informatie?

Wil je meer weten over het bewaren en noteren van je vaartuiggegevens tegen diefstal? Lees de veel gestelde vragen pagina van het VbV. Benieuwd naar de taken van de politie op het water? Lees hierover meer op de website van de politie.

Goede, veilige vaart!

© Foto boven via Wikimedia Commons