5 tips: samen varen met de binnenvaart

publicatie:
10
-
08
-
2024
‍Als je vaart op de grote binnenwateren kan het zijn dat je in aanraking komt met de beroepsvaart. Bekijk de vijf tips om dit zo veilig mogelijk te doen.

Andries de Weerd, beroepsschipper en ambassadeur VDJS, geeft in korte tijd vijf tips in onderstaande video. Je kunt de tips ook lezen op deze pagina.

1.  Dode hoek

De dode hoek van een binnenvaartschip is groot. In het Binnenvaartpolitiereglement (BPR) staat dat de dode hoek maximaal 350 meter (!) lang mag zijn. Dat is zo’n drie voetbalvelden achter elkaar. De stelregel is dat als jij de stuurhut kan zien, de schipper jou ook ziet.

Houd er rekening mee dat naast de dode hoek aan de voorkant van het schip, ook een dode hoek aan de zijkant van het schip is. Door de zuiging kun je bovendien naar het grotere schip toegetrokken worden. Houd dus voldoende afstand.

2. Kijk achterom

Op een boot heb je geen achteruitkijkspiegels zoals in een auto. Op een schip moet je fysiek omdraaien om achteruit te kijken. Doe dit met regelmaat.

Het is moeilijk de snelheid van een oplopend binnenvaartschip in te schatten. Leer daarom aan om elke 2 minuten achterom te kijken. Wissel dit ook af en kijk zowel bakboord als stuurboord voor een goed overzicht van het vaarwater.

3. Duidelijke koers

Vaar een duidelijke koers zodat iedere schipper op de vaarweg weet wat je doet.

Zodra je ziet dat een schip je oploopt, ga dan bewust naar stuurboordwal. Zo maak je ruimte voor het schip. Laat het passeren ook niet te lang duren. Haal de snelheid van jouw boot zodat het passeren sneller verloopt.

4. Snij niet af

Hoe verleidelijk het ook mag zijn, snij de bocht niet af! Dit is niet veilig.

Als je de bocht afsnijdt ga je naar het midden van het vaarwater. Dan is het heel onduidelijk voor schepen achter je wat je positie moet worden. Al helemaal als schepen jou willen oplopen. Houd dus stuurboordwal.

5. Fietspad (recreatiegeul)

Op sommige vaarwegen is er een zogenaamd “fietspad”. Door aanvullende markeringen (groenwit en roodwitgestreepte tonnen) wordt een recreatiegeul gevormd. Maak hier gebruik van: het is speciaal voor jou aangelegd.

In de recreatiegeul wordt een diepte van ongeveer 1,5 meter aangehouden. Dit is vaak te ondiep voor grote beroepsvaart, maar prima bevaarbaar voor de meeste recreatievaart.

Op grotere wateren als de Waddenzee, Westerschelde en de Noordzee worden gele boeien gelegd om de recreatiegebieden aan te geven. Dit in verband met internationale regelgeving.

Meer informatie

Eerder publiceerde we ook tips voor de beroepsvaart. Wil je uitgebreidere informatie over hoe je veilig het vaarwater deelt met een binnenvaartschip? Kijk dan ook ons webinar: Vaar mee met de binnenvaart.

Goede, veilige vaart!