Varen in het najaar? Ga goed voorbereid het water op!

publicatie:
23
-
10
-
2023
De dagen worden weer korter en de blaadjes beginnen van de boom af te vallen, de herfst dient zich aan. Varen in het najaar kan prachtig zijn en het is vaak veel rustiger op het water. Je moet met een aantal zaken rekening houden als je in het najaar het water op gaat. We zetten ze hier op een rij.

De dagen worden weer korter en de blaadjes beginnen van de boom af te vallen, de herfst dient zich aan. Varen in het najaar kan prachtig zijn en het is vaak veel rustiger op het water. Je moet met een aantal zaken rekening houden als je in het najaar het water op gaat. We zetten ze hier op een rij:

Bedieningstijden van bruggen en sluizen:

De meeste vaarwegbeheerders hanteren andere bedieningstijden in de zomerperiode dan in de winter. Tot wanneer dit precies loopt is verschillend per regio. Meestal gaat het winterschema in per 1 november, maar dit kan dus verschillen. Je kunt deze tijden vinden in de Wateralmanak of op vaarweginformatie.nl. Hou hier goed rekening mee in je reisvoorbereiding zodat je niet vast komt te liggen voor een brug of sluis. Denk hier ook aan als je je schip nog naar de winterstalling gaat varen. De meeste schepen gaan net rond 15 oktober de kant op.

Zomerpeil – winterpeil:

De meeste waterschappen verlagen in de winter de waterstanden. In de zomer is meer behoefte aan water voor de groei van planten en bomen in de natuur en voor landbouwgewassen. Ook is de verdamping groter dan in de winter. De waterstand in sloten en vaarten daalt hierdoor. Daarom stellen waterschappen een zomerpeil in. Dit peil is hoger dan het winterpeil. Hoeveel het peil zakt in de winter is verschillend per regio. Let erop dat er vaargebieden zijn waar dit soms wel 30 cm kan verschillen, zoals bijvoorbeeld het IJsselmeergebied. Je kunt de actuele waterstanden checken via de websites van de vaarwegbeheerders. Rijkswaterstaat heeft een mooie site waar je op een kaart de actuele standen kan vinden. Ga naar waterinfo.rws.nl.

De temperatuur daalt:

In het najaar dalen de temperaturen, niet alleen de buitentemperatuur, maar ook de watertemperatuur. Zorg dan ook dat je goed (warm) gekleed het water op gaat. Wees voorbereid op situaties als ‘Man over Boord’ en weet hoe onderkoelingsverschijnselen eruitzien. Dat kan natuurlijk ook in de zomer gebeuren, maar door lage watertemperaturen neemt de kans op onderkoelingsverschijnselen enorm toe. Des te meer reden om ook je reddingsvest aan te hebben, ook al zijn de weersomstandigheden mooi, het water blijft koud! Lees in onze brochures meer over wat te doen bij onderkoeling, hoe te handelen bij ‘Man over Boord’ en over reddingsvesten

Weersomstandigheden:

In het najaar zijn de weersomstandigheden doorgaans minder stabiel dan in de zomer. Hou hier rekening mee in je reisvoorbereiding. Buien met onweer en windstoten komen meer voor. Dit hoeft geen reden te zijn om niet uit te varen, maar hou het in de gaten, bijvoorbeeld via buienradar. Hou ook rekening met mist. Mist komt in het najaar, zeker in de ochtenduren, veelvuldig voor. Zorg dat je met mist niet uitvaart. Op veel plaatsen in Nederland mag je met slecht zicht enkel varen met een goedgekeurde radarinstallatie en marifoon. Meer over varen met slecht zicht vind je in ons artikel Varen bij slecht zicht

Betonning:

Betonning die speciaal voor de recreatie- of kleine vaart is neergelegd, wordt vaak in de winter verwijderd. Of en wanneer dit gebeurt, hangt ook weer af van de vaarwegbeheerder. Ben dus niet verbaasd als je ineens een bekende recreatie vaargeul niet meer ziet liggen. Zo wordt bijvoorbeeld elke winter de recreatie betonning langs de Pollendam (Waddenzee) weg gehaald. 

Goede, veilige vaart!