Varen in het buitenland

Ga je varen in het buitenland? Een goed idee, want bijvoorbeeld Frankrijk en Groot-Brittannië hebben veel moois te bieden, ook voor watersporters. Voorbereiding van je reis is zeker zo belangrijk als bij varen in eigen land.

Welke administratieve, nautische en andere regels gelden er? Hoe gaat communicatie op het water? Welke vaardocumenten moet je hebben? Per land zijn er verschillen. Met je kennis als schipper in Nederland ben je er nog niet. Verdiep je daarom tijdig in de vaaromgeving en regels van het land van je bestemming. Een heerlijk begin van je reis!

Voor Frankrijk en Groot-Brittannië hebben we de belangrijkste informatie voor je op een rijtje gezet. Download ook de gratis Safeguider navigeer app in de appstore of google play. Met Safeguider vaar je veilig langs de belangrijkste knooppunten op de binnenwateren in Frankrijk, Groot-Brittannië en Nederland. Ook kun je (bijna) incidenten melden aan vaarwegbeheerders.

Varen in Frankrijk

Frankrijk bezoeken vanaf het water is een geweldige belevenis. Veel mensen gaan graag varen in Frankrijk. Het land heeft ook de watersporter veel te bieden, het heeft uitgestrekte rivieren, schitterende meren en stoere zeekusten. Via de rivieren kun je bijvoorbeeld de mooiste steden aandoen, zoals Parijs en Avignon.

Let wel op een paar belangrijke zaken. Als je gaat varen op Franse binnenwateren, dan vind je bij Voies Navigables de France < link > alles over regels, tolgelden en vignetten. VNF is de vaarwegbeheerder van 6.700 van de in totaal 8.500 km rivieren en kanalen in Frankrijk. VNF heeft ook een route calculator, een handig hulpmiddel in een land met dergelijke enorme afstanden.

Met de PoGo app van VNF heb je actuele lokale informatie in een straal van 30 km bij de hand, over sluizen, navigatie, evenementen, weersverwachtingen, en meer. De PoGo app is gratis verkrijgbaar in de AppStore en Google Play . De app is in het Frans.

Neem een kijkje op de site van French Waterways, daar vind je onder meer navigatiekaarten en gidsen waarmee je een mooie route kunt uitstippelen.

De website van Pleasure Boaters on French Waterways (ANPEI) verstrekt actuele informatie (in het Frans).

Meer informatie:

Varen in Groot-Brittannië

De binnenwateren in Groot-Brittannië zijn nationaal erfgoed. Beslist een bezoek waard! Veiligheid is voor Canal & River Trust een belangrijk thema. CRT beheert 2.000 mijl aan rivieren en kanalen in Engeland en Wales. Met haar Boater’s Handbook (dvd)  biedt CRT veel voorlichting hoe je daar veilig kunt varen.

Meer informatie:

Meer informatie:

Knooppunten

Uw browser ondersteunt helaas geen dynamische kaarten.
Alle knooppunten bekijken
Arrow right