Vaarquiz-vraag: Hoe reageer je op een blauw bord met wit flikkerlicht?

publicatie:
19
-
03
-
2023
Iedere maand stelt Varen doe je Samen! op onze social-media-kanalen een quizvraag. Het juiste antwoord, met toelichting, volgt een paar dagen later via de website.

Hier de vraag van maart:

Blauw bord met wit flikkerlicht

Gelderse IJssel en Maas:

Een groot schip wil de schepen die op tegengestelde koers naderen stuurboord op stuurboord voorbij varen.

Hij geeft dat aan door het tonen van een blauw bord met wit flikkerlicht.Hoe kun je daar als klein schip het beste op reageren?

  1. Met geluidsseinen aangeven dat je de bedoeling van het grote schip begrepen hebt.
  2. Je gaat, als de omstandigheden het toelaten, bakboord uit om het grote schip stuurboord stuurboord te passeren.
  3. Je gaat gestrekte koers stuurboordzijde varen.
  4. Je reageert niet want een dergelijk verzoek is niet bedoeld voor kleine schepen.

Het antwoord

Antwoord B is het juiste antwoord.

Toelichting:

Op relatief snelstromende rivieren met veel bochten is het met name voor grote, stroomopwaarts varende schepen vaak handig om de binnenbocht te nemen omdat het daar minder hard stroomt. Het komt dan voor dat grote schepen elkaar niet bakboord-bakboord, maar stuurboord-stuurboord passeren. De basisregel is dat men elkaar bakboord-bakboord passeert. Als men hiervan af wil wijken, mag dat, maar dan moet dit duidelijk aangegeven worden door het blauwe bord met witte rand en wit flikkerlicht dat aan de stuurboordzijde van de stuurhut is gemonteerd.

Enkel grote schepen mogen een blauw bord tonen. Ook als klein schip dien je voorrang te verlenen aan het grote schip, bij voorkeur door aan de zijde van het blauwe bord te passeren.

Wij krijgen nogal eens de vraag of je met een klein schip verplicht bent gehoor te geven aan het blauwe bord van een groot schip. Het antwoord is “bij voorkeur wel”.

Dit “bij voorkeur” laat ruimte voor de schipper van het kleine schip om niet over te steken, maar aan zijn eigen wal te blijven varen. Daar moet wel een reden voor zijn, omdat de schipper het bijvoorbeeld niet veilig acht om over te steken. Wel dient het kleine schip voorrang te verlenen, deze zal dus strak stuurboordwal dienen te varen. Mocht je een marifoon aan boord hebben is dit bij uitstek een situatie om contact te hebben om je bedoeling kenbaar te maken.

Dus, probeer altijd te voldoen aan de wens van het grote schip dat een blauw bord toont door over te steken en stuurboord-stuurboord te passeren. Wijk hier enkel in een uiterst geval vanaf als je dit niet veilig acht.

Lees ook het artikel: Het Blauwe Bord Uitgelegd

Goede, veilige vaart!

Foto blauw bord boven: Jan Anthonie Smid