Wat we doen

‘Varen doe je Samen!’ geeft informatie en voorlichting over de belangrijkste vaarregels. We stimuleren watersporters en beroepsschippers zich aan de regels te houden en hun kennis daarvan op peil te houden. Varen volgens de regels helpt alle vaarweggebruikers om op een goede, veilige en prettige manier op en rond het water te verblijven.

We hebben de belangrijkste punten in kaart gebracht waar beroeps- en recreatievaart elkaar kruisen. Op die ruim 100 knooppunten is het risico van een ongeval op het water het grootst. Veiligheid, door kennis, ervaring en veilig gedrag, is daar dus extra belangrijk. Elk knooppunt is beschreven en voorzien van een advies hoe je daar veilig kunt passeren. Iedereen kan deze knooppunten eenvoudig leren kennen en onderweg bij zich hebben. Veel mensen doen dit al.

‘Varen doe je Samen!’ geeft informatie en voorlichting op alle denkbare manieren. Deze website staat in de informatievoorziening centraal: hier is alle informatie te vinden over je vaaruitrusting, je reisvoorbereiding en over veiligheid op het water. Over diverse onderwerpen vind je achtergronden en tips. Je kunt ze als brochures downloaden, dan heb je de informatie altijd bij de hand. In de gratis app vind je alles ook terug, ook de knooppunten.

Tijdens praktijkdagen kun je het varen in drukke vaargebieden zoals havens zelf ervaren en je kennis verder uitbreiden, aanvullend aan het vaarbewijs, vaaropleidingen en watersportcursussen. Praktijkdagen worden in samenwerking met watersportverenigingen, Rijkswaterstaat en havenbedrijven regelmatig en door het hele land georganiseerd.

Je vindt ons ook op beurzen. Daar kun je onder meer je eigen ervaringen aan ons kwijt over knooppunten die jij signaleert. We zijn benieuwd naar jouw ideeën en wensen om veilig te varen, daar leren wij ook van en het helpt ons om de veiligheid verder te verbeteren. Veilig varen doen we samen!

Knooppunten

Uw browser ondersteunt helaas geen dynamische kaarten.
Alle knooppunten bekijken
Arrow right