Tips voor een kat aan boord

publicatie:
02
-
10
-
2019
Katten communiceren op eigen wijze. Om hen te kunnen begrijpen is kennis nodig van lichaamstaal, signalen en gedrag.


1. Katten begrijpen

Katten communiceren op eigen wijze. Om hen te kunnen begrijpen is kennis nodig van lichaamstaal, signalen en gedrag. Zodoende kan men snel reageren bij signalen van opwinding, onrust of zelfs angst. Een kat in paniek brengt mogelijk ook zijn baasjes of omstanders in een onveilige situatie. Een goede communicatie tussen baas en kat verhoogt de veiligheid.

2. Een kat voorbereiden

Laat de kat wennen aan de boot, dat is belangrijk voor een veilig verblijf op het water. Een kat die op zijn gemak is zal minder snel iets overkomen of veroorzaken dan een kat die gestrest is.

3. Zwemmen

Een kat die te water raakt loopt grote kans op verdrinking. Sommige katten kunnen zwemmen maar verdrinken bijvoorbeeld doordat er geen plaatsen zijn waar zij aan de kant kunnen komen, door paniek en onderkoeling.

4. Veiligheidsmiddelen kat

Door een kat een goed passend borsttuigje met handvat te laten dragen, heb je iets om hem aan vast te pakken als hij in het water is gevallen. Een goed zwemvest mag ook niet ontbreken. Het moet goed passen en het juiste drijfvermogen hebben. Let hiernaast op zaken als felle kleuren en reflecterende zones, een hulphandvat en een comfortabele pasvorm. Een waterdicht lampje en een gps-tracker kunnen ook uitkomst bieden. Om een kat terug te vinden zijn een waterdicht adreskokertje en een Identificatiechip onmisbaar.

5. Veilig schip

Het is raadzaam om de boot waar mogelijk aan te passen aan de kat. Denk hierbij aan een veiligheidsnet, een klimtouw of scheepstros aan de boot hangen waar een kat tegen op kan klimmen, pikhaak, veiligheidsnet en hekjes in de gangboorden.

6. Kat te water vanaf de wal

Denk bij het bieden van eerste hulp altijd eerst aan je eigen veiligheid. Bekijk de situatie eerst; als er stroming is, ga stroomafwaarts staan of gebruik een bijbootje. Houdt contact met de kat en probeer hem naar je toe te laten zwemmen. Til hem eruit aan zijn nekvel, halsband, tuig of zwemvest. Een andere mogelijkheid is een klimtouw, een plank of drijfmiddel aan een lijn waarop de kat zichzelf buiten gevaar kan brengen.

7. Kat te water vanaf de boot

Het lukt niet altijd om een kat snel op de boot te krijgen. Een zwemvest geeft u meer tijd. Kijk uit dat u de kat niet verwond met de schroef. Handel als hierboven en laat de kat als het mogelijk is via het touw zelf naar boven klimmen. Of maak gebruik van een drijfmiddel, eigenlijk is alles wat blijft drijven en waar een kat op kan klimmen goed. Suggesties: scheepstros, paraplu, reddingsboei ect. Bevestig van tevoren een lange lijn aan het drijfhulpmiddel. Via het zwemtrapje/plateau kunt u dichter bij hem komen. Maak eventueel gebruik van een pikhaak of een zeil. Schakel desnoods hulp in via de KNRM of Reddingsbrigade. Houdt na de redding de kat even op de kop om het water uit de longen te laten lopen.

8. Onderkoeld

 De normale lichaamstemperatuur bij een kat is 38.0°C tot 39.5°C. Wanneer de kat lang in het water is geweest of bij koud weer kan hij onderkoeld raken door een verlaagde lichaamstemperatuur. Let op verschijnselen als rillen, futloos zijn, oppervlakkige ademhaling, verward zijn, stuipen of coma. Wrijf de kat droog en dek hem toe, leg een warme kruik bij hem maar pas op voor te snelle verhitting en verbranding! Laat hem als het lukt warm water drinken (niet bij versuftheid en coma).

Let op: Wanneer een kat veel water binnengekregen heeft is dit schadelijk voor zijn organen, voornamelijk voor de hersenen en de longen. Terwijl de kat ogenschijnlijk gered is kan in de periode kort na de redding tot 48 uur na de redding de kat alsnog overlijden/verdrinken. Dit syndroom wordt secondary drowning genoemd, de verschijnselen zijn: extreme vermoeidheid, plotselinge verandering in gedrag, ademhalingsmoeilijkheden. Schakel altijd een dierenarts in bij een bijna verdrinking!

9. EHBO doos

Natuurlijk is er een EHBO doos aan boord. Met deze middelen kun je hem aanvullen voor de kat:

  • (Bijvoorbeeld) HPP Stopbleed– stopt het bloeden en verminderd kans op infectie en/of Jodium
  • Tekentang – voor het verwijderen van teken.
  • Krammentang om zelf te kunnen hechten (vraag bij aanschaf instructies aan een dierenarts).
  • Doek (om te voorkomen dat een kat bijt en krabt wanneer hij pijn heeft en angstig is).
  • Middel tegen diarree bijvoorbeeld Norit© of Immodium.
  • Thermometer voor de kat
  • Gifwijzer (vraag de dierenarts).
      

Gerelateerde artikelen: