De vaarquiz-vraag: Wat betekenen de drie rode lampen?

publicatie:
05
-
10
-
2021
Het is belangrijk om op het water goed op de hoogte te zijn van de vaarregels, om zo gevaarlijke situaties te voorkomen. Iedere maand stelt Varen doe je Samen! op onze social-media-kanalen een quizvraag. Het juiste antwoord, met toelichting, volgt een paar dagen later via de website. Hieronder het antwoord op de quizvraag van september.

Het is belangrijk om op het water goed op de hoogte te zijn van de vaarregels, om zo gevaarlijke situaties te voorkomen. Iedere maand stelt Varen doe je Samen! op onze social-media-kanalen een quizvraag. Het juiste antwoord, met toelichting, volgt een paar dagen later via de website. Hieronder het antwoord op de quizvraag van september.

Je komt aanvaren bij een sluis en ziet deze lampen branden. Wat betekent dit?

  1. Sluis wordt op dit moment niet bediend.
  2. Voor deze lampen halt houden.
  3. Er gaat aanstonds gespuid en/of ingelaten worden.


Antwoord C is het juiste antwoord: Er gaat aanstonds gespuid en/of ingelaten worden.

Deze lichten zijn te vinden voor sluizen.

Verlichting bij spuien

Het spuien of inlaten wordt meestal aangegeven met een drietal rode lichten in een driehoek. 

De betekenis van de verlichting: 

  1. Er wordt water ingelaten: Drie rode lampen in een driehoek met de punt naar beneden. Er ontstaat een stroming naar het spuiwerk toe, je wordt dus naar het spuiwerk gezogen. 
  1. Er wordt gespuid: Drie rode lampen in een driehoek met de punt naar boven. Er ontstaat een stroming van het spuiwerk af. Je wordt achteruit geduwd. 
  1. Drie rode lampen op een rij: Er wordt weldra ingelaten of gespuid. De lichten waarschuwen voor de stroming die het uitstromen of instromen van het water van het spuiwerk veroorzaakt. De stroming kan dus naar het spuiwerk toe of van het spuiwerk af gaan. Bekijk ook de brochure ‘Vlot en veilig door brug en sluis’ met meer tips over het veilig passeren van een sluis. 

Goede, veilige vaart!