Vaarverbod in diverse steden om ijsgroei te bevorderen

publicatie:
09
-
02
-
2021
Nu de vorst voor langere tijd lijkt aan te houden, hebben diverse gemeentes en waterschappen vaarverboden ingesteld om de groei van een dikke laag ijs een kans te geven. Onder andere in Leiden, Groningen, Utrecht en stukken van Amsterdam is een vaarverbod van kracht.

Nu de vorst voor langere tijd lijkt aan te houden, hebben diverse gemeentes en waterschappen vaarverboden ingesteld om de groei van een dikke laag ijs een kans te geven. Onder andere in Leiden, GroningenUtrecht en stukken van Amsterdam is een vaarverbod van kracht. Ook blijven sluizen gesloten en worden gemalen en stuwen uitgeschakeld om de ijsgroei te bevorderen.

Vorst

Het KNMI verwacht dat de vorst in ieder geval nog tot half februari aanhoudt. Daarmee zou op singels en grachten een dikke laag ijs kunnen ontstaan zodat schaatsliefhebbers hiervan kunnen profiteren. In veel steden was het in 2012 voor het laatst dat het ijs dik genoeg was om te kunnen schaatsen.

Vanaf dinsdagmiddag 9 feb. geldt er een vaarverbod voor de hele Diepenring. Morgen gaat de wind liggen en de kans is groot dat er ijsgroei ontstaat. Dus wie weet kunnen we binnenkort weer een rondje schaatsen! Filmpje: Groninger Scheepsarchief https://t.co/LiA7u5nIUE @groningers— Gemeente Groningen (@gem_groningen) February 8, 2021

Schaatsen en corona

Ondanks de huidige geldende coronamaatregelen is schaatsen op natuurijs toegestaan, mits er anderhalve meter afstand wordt gehouden. Op de website van de Rijksoverheid is een overzicht van regels en richtlijnen te vinden.

Kijk altijd op Vaarweginformatie.nl voor de laatste informatie over de vaarweg op jouw route,

Goede, veilige vaart! 

foto boven: Een terras op het ijs in het centrum van Leiden (07 februari 2012)