Vaarweginformatie raadplegen

De blauwe infrastructuur met vaarwegen, bruggen en sluizen in heel Nederland gevoelig is voor werkzaamheden en incidenten die stremmingen kunnen veroorzaken.

Voor wie het plan heeft om met de boot het vaarwater op te zoeken is het raadzaam de route daar naar toe en terug vooraf goed te plannen. Plannen hoort bij goed zeemanschap. Een belangrijke bron van informatie daarbij zijn de scheepvaartberichten. Scheepvaartberichten geven altijd de meest actuele stand van zaken.

Scheepvaartberichten zijn te vinden op: www.vaarweginformatie.nl.
Uit de beschrijving:
De informatie op deze website is afkomstig van verschillende organisaties. Provincies, gemeenten, waterschappen en havenbedrijven zijn de bevoegde autoriteiten op 'hun' vaarwegen. De actuele Berichten aan de Scheepvaart (BAS) worden aangeleverd door diverse vaarwegbeheerders uit binnen- en buitenland. De informatie wordt verzameld en getoetst door de Waterkamer bij Rijkswaterstaat.

Voorbeeld:
Voor de Staande Mast Route (SMR) biedt vaarweg informatie de mogelijkheid om alle berichten die betrekking hebben op de SMR als traject op te vragen. Het gaat hier om de totale staande mast route van Willemstad naar Delfzijl.

Startpunt is www.vaarweginformatie.nl, hier moet u [actuele berichtgeving] selecteren.


In het vervolgscherm moet u eerst [Scheepvaartberichten] en vervolgens [Zoeken] selecteren. U komt dan in een scherm waar u een zoekselectie kunt maken op scheepvaartberichten.

Het is raadzaam om minimaal moeten de volgende entries in te gegeven om een zinvol resultaat te verkrijgen:

  • Begin en eind van de geldigheidsperiode, hiervoor kiest u de periode dat u zelf het traject gaat bevaren;
  • Onder het keuzeveld [Traject] vindt u de [staande mast route];
  • Om niet relevante berichten te vermijden is het raadzaam om in de box gebied alleen de provincies te selecteren die voor uw trip van belang zijn bijvoorbeeld Noord en Zuid Holland;
  • Onder beperkingen minimaal stremmingen, gedeeltelijke stremmingen, oponthoud en “geen bediening” aanvinken.

Na het activeren van de zoekopdracht wordt overzicht met scheepvaartberichten voor de staande mast route getoond. Hieronder een voorbeeld: Door te klikken een berichtnummer worden de details van het bericht getoond.


Tekst:
Herman van der Steen
Regiovertegenwoordiger West-Holland van het Watersportverbond.
 

Knooppunten

Uw browser ondersteunt helaas geen dynamische kaarten.
© 2019 Varen doe je Samen!  |  Disclaimer  |  Privacyverklaring