Aangewezen gebied voor waterskiën en wakeborden! Mag je daar doorheen varen?

publicatie:
12
-
11
-
2018
Snelvaren, waterskiën en wakeboarden mag alleen in gebieden die voor deze sport zijn aangewezen. Deze gebieden kun je vinden op de interactieve snelvaarkaart van ‘Varen doe je Samen!’

Snelvaren, waterskiën en wakeboarden mag alleen in gebieden die voor deze sport zijn aangewezen. Deze gebieden kun je vinden op de interactieve snelvaarkaart van ‘Varen doe je Samen!’ 

Ook vind je deze op de waterkaart, in de legenda van de kaart wordt aangegeven hoe deze gebieden zijn gemarkeerd, meestal zijn ze paars gekleurd. Op het water worden deze gebieden vaak afgebakend met aanvullende markering, meest gele tonnen, soms met tekening van speedboat of waterskier erop.

Aangewezen gebied om te waterskiën op het Slotermeer in Friesland.

De regels:

Het waterskiën, snelvaren en wakeborden mag geen onveilige situaties of overlast voor anderen veroorzaken. Er gelden, ook in deze aangewezen gebieden, dezelfde regels als voor het varen met een snelle motorboot op ander vaarwater. Andere scheepvaart mag deze gebieden kruisen of bevaren, er gelden ook in deze afgebakende gebieden dezelfde regels voor alle scheepvaart als elders.

Varen doe je Samen:

Wij geven natuurlijk wel het advies om in dergelijke aangewezen gebieden rekening met elkaar te houden. Je mag als zeilboot of langzaamvarend schip een dergelijk gebied bevaren, maar als je er niet langs hoeft, blijf er dan weg en geef de snelvaarder en waterskier daar de ruimte. Op open water, zoals een meer of plas, is het aangewezen gebied vaak een smalle strip. Mocht je daar toch voorbij willen, steek dan haaks over. Nogmaals, alle scheepvaart mag daar varen, en de snelle vaart moet aan de gewone voorrangsregels voldoen, maar vaar sociaal, ga er niet expres varen als je er niet hoeft te zijn en gun elkaar de ruimte. Meer over veilig snelvaren vind je in de brochure ‘Snel en veilig met je speedboat of waterscooter’.

Goede, veilige vaart!