Onderzoek naar effecten van handhaving recreatievaart

publicatie:
12
-
06
-
2017
Verschillende organisaties houden toezicht op de vaarwegen, o.a. door middel van handhavingsacties. Wat is nu het effect van handhaving? Verandert het vaargedrag na contact met handhavers? Is er meer interesse voor de regels die op het water gelden?

Sinds jaar en dag handhaven diverse partijen (bijvoorbeeld Provincie, Politie en Rijkswaterstaat) op de vaarwegen. Maar wat is nu het effect van handhaving? Verandert het vaargedrag na contact met handhavers? Is er meer interesse voor de regels die op het water gelden?

Om meer inzicht krijgen in de effecten van deze handhavingsacties is een enquête ontwikkeld. Doel is natuurlijk de veiligheid op het water te verbeteren, onder andere door veilig vaargedrag van de vaarweggebruikers. Hierbij spelen verschillende zaken een rol: voorlichting, toezicht, opsporing, (vaar)gedrag, bewustwording...Welk effect heeft handhaving hierop? 

In de enquête richt men zich op de recreatieve vaarweggebruikers van:
1. Gelderse IJssel (specifiek IJsselkop – Twente kanaal kmr. 880 t/m 930)
2. Maas (specifiek Maasbracht- Maasplassen kmr. 67 t/m 100)
3. Waddenzee

Uiteraard worden de antwoorden vertrouwelijk behandeld.

De enquête is een initiatief van Politie, Rijkswaterstaat en 'Varen doe je Samen!' met een overkoepelende rol vanuit het Openbaar Ministerie (OM).

Klik hier om de enquête over de Gelderse IJssel en de Maas in te vullen

Klik hier om de enquête over de Waddenzee in te vullen


Benieuwd naar de uitkomsten van de effectmeting die in 2016 gedaan is? Lees hier het eerder gepubliceerde artikel hierover met de uitkomsten.

No items found.