Vaarquiz-vraag: Welk geluidssein bij een dreigende aanvaring?

publicatie:
08
-
10
-
2020
De Vaarquiz-vraag: Er dreigt een aanvaring, welk geluidssein moet je geven? Lees snel verder voor het juiste antwoord

Het is belangrijk om op het water goed op de hoogte te zijn van de vaarregels, om zo gevaarlijke situaties te voorkomen. Iedere maand stelt Varen doe je Samen! op onze social-media-kanalen een quizvraag. Het juiste antwoord, met toelichting, volgt een paar dagen later via de website. Hieronder het antwoord op de quizvraag van september.

De Vaarquiz-vraag: Er dreigt een aanvaring, welk geluidssein moet je geven?


Het juiste antwoord is Rood: een reeks zeer korte stoten

Toelichting: Geluidsseinen op het water dateren uit de tijd dat er nog geen marifoon was. Het was de enige manier van communiceren, dus het was zeer belangrijk om de betekenis van geluidsseinen te kennen. Nu wordt er nog gebruik van gemaakt, vooral als communicatie niet via de marifoon kan, zoals bijvoorbeeld bij kleinere schepen.

Korte stoten

De regel is dat bij een dreigende aanvaring dit door grote schepen kenbaar gemaakt moet worden met een reeks korte stoten. Kleine schepen mogen dit ook doen. Maar wat is kort? Ook daar zijn afspraken over gemaakt: de duur van een korte stoot is ongeveer 1 seconde. Er is ook nog zoiets als een zeer korte stoot (ongeveer 1/4 seconde) en een lange stoot (ongeveer 4 seconden).

Nog een tip: het geluidssein bij het onjuiste antwoord op deze vraag, lang-kort-lang betekent een verzoek om bediening van brug of sluis. 

Goede, veilige vaart!