Vaarweginformatie raadplegen

publicatie:
18
-
05
-
2020
Op de website vaarweginformatie.nl vind je actuele informatie over de beschikbaarheid van de vaarweg. Bijvoorbeeld over wijzigingen in bedieningstijden van bruggen en sluizen, stremmingen, werkzaamheden en wijzigingen van betonningen en reglementen.

De blauwe infrastructuur met vaarwegen, bruggen en sluizen in heel Nederland is gevoelig voor werkzaamheden en incidenten die stremmingen kunnen veroorzaken. Voor wie het plan heeft om met de boot het vaarwater op te zoeken is het raadzaam de route daar naar toe en terug vooraf goed te plannen. Plannen hoort bij goed zeemanschap. Een belangrijke bron van informatie daarbij zijn de scheepvaartberichten. Scheepvaartberichten geven altijd de meest actuele stand van zaken.

Op de website vaarweginformatie.nl vind je actuele informatie over de beschikbaarheid van de vaarweg. Bijvoorbeeld over wijzigingen in bedieningstijden van bruggen en sluizen, stremmingen, werkzaamheden en wijzigingen van betonningen en reglementen.

Vaarweginformatie

De informatie bestrijkt nagenoeg alle Nederlandse vaarwegen. Als extra dienst vind je hier ook informatie over doorgang beperkende hinder op de belangrijkste vaarwegen in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, België en Zwitserland.

Op deze site is ook statische informatie beschikbaar, zoals reguliere bedientijden van bruggen en sluizen en ENC’s (Electronical Navigational Charts). Ook is er informatie te vinden over waterstanden, zwemwaterkwaliteit en ijsgang.

Berichten

Erg handig is dat je je gratis kunt abonneren op berichten. Je geeft aan welke specifieke informatie je wanneer, hoe vaak en op welke manier wilt ontvangen. Bijvoorbeeld, elk uur, of één keer per dag informatie over het IJsselmeergebied of de Waal, via e-mail. Je kunt zo je eigen gratis abonnement samenstellen om informatie op maat te ontvangen.

De informatie op deze website is afkomstig van verschillende organisaties. Provincies, gemeenten, waterschappen en havenbedrijven zijn de bevoegde autoriteiten op 'hun' vaarwegen. De actuele Berichten aan de Scheepvaart (BAS) worden aangeleverd door diverse vaarwegbeheerders uit binnen- en buitenland. De informatie wordt verzameld en getoetst door de Waterkamer bij Rijkswaterstaat.

Hoe gebruik je de website?

Er is enorm veel informatie te vinden op de website. Voor praktisch gebruik bij bijvoorbeeld je reisvoorbereiding hier enkele tips:

Op de homepage van vaarweginformatie.nl vind je onderaan een keuzemenu met o.a. ‘Berichten’ en ‘Vaarwegen & objecten’.

Bij ‘Berichten’ vind je actuele informatie over stremmingen en andere bijzonderheden op de vaarweg. Je kunt kiezen tussen weergave via een kaart, erg handig, je ziet in een oogopslag of er meldingen zijn voor je traject. Je kunt inzoomen op een melding, klikken en er volgt informatie met details van de melding.

Je kunt ook kiezen voor weergave in een lijst.


Het is ook erg de moeite waard om eens te kijken bij ‘Vaarwegen en objecten’. Hier vind je een schat aan informatie over vaarwegen, havens, aanlegplaatsen, sluizen, bruggen en meer. Ook hier kun je inzoomen en met een muisklik informatie opvragen.


Bij ‘Mijn vaarweginfo’ kun je je gratis aanmelden om bepaalde informatie op maat te ontvangen, bijvoorbeeld via je email. Handig als je vaak hetzelfde traject vaart, of vaak in hetzelfde vaargebied vaart. Je geeft aan welke informatie, op welk traject en op welke manier je dit wenst te ontvangen.