Vanaf welke leeftijd mogen kinderen en jongeren zelfstandig varen?

publicatie:
06
-
06
-
2019
Hoe oud moet je eigenlijk zijn om een boot te besturen? Die vraag komt nogal eens terug bij Varen doe je Samen! Het antwoord is te vinden in het Binnenvaart Politie Regelement (BPR), maar hieronder hebben we de regels omtrent de minimumleeftijd voor het sturen van een schip op een rijtje gezet.

Hoe oud moet je eigenlijk zijn om een boot te besturen? Die vraag komt nogal eens terug bij Varen doe je Samen! Het antwoord is te vinden in het Binnenvaart Politie Reglement (BPR), maar hieronder hebben we de regels omtrent de minimum leeftijd voor het sturen van een schip op een rijtje gezet.

Minimumleeftijd besturen boot

Vanaf welke leeftijd een boot bestuurd mag worden, hangt vooral van het type boot af. In het BPR, artikel 1.09 staat wel een eerste algemene zin: “Een schip mag niet varen, indien het sturen niet wordt verricht door een daartoe bekwaam persoon.” Daarna worden de regels verder gespecificeerd per type vaartuig: 

Vaartuig


Leeftijd Roeiboten en zeilbootjes korter dan 7 m


geen minimum Open motorboot, korter dan 7 m, max. 13 km/u


12 jaar Motorboot, groot schip en zeilboot langer dan 7 m, max. 20 km/u


16 jaar Alle boten langer dan 15 m


16 jaar ** Snelle motorboot, waterscooter


18 jaar **


** Er moet iemand aan boord zijn met een Klein Vaarbewijs. Lees ook het artikel: 'Snel en veilig met je speedboat of waterscooter'

Wil je precies weten hoe het zit met de minimumleeftijd van de bestuurder van een boot, lees dan artikel 1.09 van het BPR.

Vaarbewijs

Los van de leeftijd van de bestuurder, is het ook belangrijk om te weten voor welke boten je een vaarbewijs nodig hebt. In het artikel ‘Veilig varen met het Klein Vaarbewijs’ geven we onder meer antwoord op de vraag voor welke vaartuigen het hebben van een vaarbewijs verplicht is.

Varen met kinderen?

Ga je varen met kinderen? Bekijk dan ook zeker de informatiepagina's voor Kinderen. En download Boet's Boten Bingo of een kleurplaat om de kinderen aan boord te entertainen.

(NB: De volwassene op de foto hierboven heeft een hand aan het roer)