Varen doe je Samen! in de praktijk: beroepsvaart helpt stuurloos motorjacht

publicatie:
03
-
08
-
2021
Een prachtig voorbeeld van ‘Varen doe je Samen!’ lazen we eind juli in onze Facebookgroep. Een van de leden, Albert, plaatste een verslag van een spannende ervaring op de snelstromende Maas, gelukkig met een goede afloop. Zijn 10 meter lange motorschip raakte opeens stuurloos.

Een prachtig voorbeeld van ‘Varen doe je Samen!’ lazen we eind juli in onze Facebookgroep. Een van de leden, Albert, plaatste een verslag van een spannende ervaring op de snelstromende Maas, gelukkig met een goede afloop. Zijn 10 meter lange motorschip raakte opeens stuurloos.

Aan een ramp ontsnapt

Albert schrijft: “Dankzij de bemanning van de Alina uit Lemmer zijn wij aan een ramp ontsnapt. Midden op de snelstromende Maas bij Km 159 werden wij plotseling stuurloos. Het bleek dat de stuurcylinder was losgeraakt uit het roer. Wij hebben het anker laten zakken, de volledige ketting was nodig. En via de Marifoon hebben wij om assistentie gevraagd. Een eerste binnenvaartschip kon ons niet helpen en heeft Rijkswaterstaat gebeld. Kort daarna kwam de duwboot Alina uit Lemmer met twee gekoppelde duwbakken langzaam naar ons toevaren.

Met behulp van de bemanning, boeg en hekschroef en de motor konden wij ons schip omdraaien en langszij worden genomen. Één van de bemanningsleden kroop direct onder in onze kuip, vroeg mij om wat gereedschap en heeft de losgedraaide koppeling weer vastgezet. De borgmoer had niet vast gezeten. Van enige beloning wilden deze mannen niet weten. Zij noemden dit “Watersport Service”. Wij konden daarna weer zelfstandig verder varen. Geweldig wat een fantastische hulp. Een ervaring om nooit te vergeten en eentje waarvan je hoopt dat het je nooit overkomt! Geweldige mannen zijn het op de Alina! Grote klasse!

Kleine moeite

Foeke, schipper op de Alina blijft er in de reacties nuchter onder: “Was een kleine moeite wij wensen jullie een fijne vakantie verder met jullie mooie schip.” Albert wil er niks van weten: “Het zijn kanjers die mannen.”

En zo is het! Mede door hun hulpvaardigheid en snelle handelen is er veel leed voorkomen. Doordat Albert het anker gebruiksklaar had, wist hij te voorkomen dat de snelstromende Maas het stuurloze schip mee zou voeren, met alle gevaren van dien. Dankzij de marifoon kon Albert schepen in de buurt waarschuwen en om assistentie vragen. Het beroepsschip dat het recreatieschip langszij nam en ook nog de storing wist te verhelpen, zorgde voor een veilige thuiskomst. Dit is echt een praktijkvoorbeeld van Varen doe je Samen!

De actie van de Alina kan op veel waardering rekenen: binnen een week hebben ruim anderhalf duizend mensen een duimpje omhoog gegeven en ook in de opmerkingen krijgen de mannen veel lof. Lees hier de post in de Facebookgroep van Varen doe je Samen!

Goede, veilige vaart!

(Bron en foto's: Albert Remmelts)