‘Varen doe je Samen!’ viert deze zomer haar tienjarig jubileum

publicatie:
11
-
07
-
2017
De veiligheid op het water wordt inmiddels alweer tien jaar bevorderd met hulp van de communicatie vanuit ‘Varen doe je Samen!’ (VDJS). Op 4 september 2007 werd tijdens de HISWA te water in IJmuiden een convenant ondertekend, waarmee de deelnemende partijen met elkaar afspraken gezamenlijk te zorgen voor eenduidige communicatie over de veiligheid op het water voor beroeps-, recreatie-, zee- en passagiersvaart. Volgens projectleider Rowena van der Maat is de boodschap na tien jaar hetzelfde gebleven: “Houd rekening met elkaar”. Het bereik is onder andere dankzij de digitalisering en social media veel groter geworden.

De veiligheid op het water wordt inmiddels alweer tien jaar bevorderd met hulp van de communicatie vanuit ‘Varen doe je Samen!’ (VDJS). Op 4 september 2007 werd tijdens de HISWA te water in IJmuiden het convenant ondertekend, waarmee de deelnemende partijen met elkaar afspraken gezamenlijk te zorgen voor eenduidige communicatie over de veiligheid op het water voor beroeps- en recreatievaart. Volgens projectleider Rowena van der Maat is de boodschap na tien jaar hetzelfde gebleven: “Houd rekening met elkaar”. Het bereik is onder andere dankzij de digitalisering en social media gestaag gegroeid.

Ontwikkelingen
Ondanks het feit dat de boodschap van VDJS in die tien jaar hetzelfde is gebleven, zijn er vandaag de dag wel andersoortige aandachtspunten. Van der Maat: “De marifooncommunicatie tussen recreatievaart en beroepsvaart kan nog wel verbeterd worden. In de binnenvaart is men er zich niet altijd bewust van dat ook steeds meer recreatievaart een marifoon aan boord heeft en (verplicht) uitluistert. Daarnaast zijn de schepen groter geworden en vanuit de recreatievaart krijgen we te maken met nieuwe soorten watersport”. Voorlichting over veilig varen op het water blijft daarom ook nu nog heel belangrijk. “Je ziet ook dat er soms routinegedrag ontstaat bij beroepsschippers en recreatievaarders. ‘Ik vaar hier altijd al’, wordt er dan gezegd. Toch blijft het ook dan belangrijk rekening met elkaar te houden, je deelt tenslotte hetzelfde vaarwater”.

Het project ‘Varen doe je Samen!’
Veilig kunnen varen is en blijft voor de recreatie- en beroepsvaart van groot belang. Om de veiligheid op de Nederlandse grote vaarwegen te vergroten is 'Varen doe je Samen!' gelanceerd. Het gaat om een landelijk samenwerkingsproject van onder andere provincies, Rijkswaterstaat, Koninklijke BLN-Schuttevaer, de watersportsector en de Unie van Waterschappen. Naast voorlichting over de veiligheid, voorzorgsmaatregelen, nieuwe wet- en regelgeving, zijn mogelijke gevaarlijke situaties beschreven in knooppunten. Deze veilige adviesroutes zijn gebundeld in de zgn. knooppuntenboekjes en zijn digitaal beschikbaar. Kijk voor meer informatie op www.varendoejesamen.nl.

HISWA te water

Tijdens de HISWA te water-beurs, die plaatsvindt van 29 augustus tot en met 3 september bij de Amsterdam Marina aan de NDSM-werf, wordt op een feestelijke manier aandacht besteed aan het jubileum, onder andere met een grotere stand. Watersporters zijn welkom voor praktische tips. Meer informatie over ‘Varen doe je Samen!’ kun je vinden op www.varendoejesamen.nl of download de ‘Varen doe je Samen!’ App via Android of ITunes. 
No items found.