Voorkom een boete op het water, hou je aan de vaarregels

publicatie:
21
-
06
-
2018
Op het water gelden er, net als in het wegverkeer, regels. De naleving van deze regels wordt door diverse instanties gehandhaafd. De hoogte van de boetes die opgelegd kunnen worden op het water staat vast en is gepubliceerd op de website van het Openbaar Ministerie. Lees verder

Op het water gelden er, net als in het wegverkeer, regels. De naleving van deze regels wordt door diverse instanties gehandhaafd. De hoogte van de boetes die opgelegd kunnen worden op het water staat vast en is gepubliceerd op de website van het Openbaar Ministerie.

Overzicht boetes

Hieronder een overzicht van de hoogte van de boetebedragen 2018. De boetes zijn voor de meest voorkomende lichtere overtredingen. Hieronder links naar de website van het OM met de hoogte van de boetebedragen.


Let op de volgende zaken

  • Hou je aan de maximum snelheid. Snelheidsovertredingen worden fors beboet op het water. Kijk op de snelvaarkaart van Nederland waar je welke snelheid mag varen.
  • Zorg dat je bevoegd bent voor het vaartuig waar je mee vaart. Weet wanneer je een vaarbewijs nodig hebt, bijvoorbeeld voor snelvarende schepen. Kijk bijvoorbeeld uit om je kinderen met je gemotoriseerde rubberboot te laten varen als deze snel kan varen. Dit kan een hoge boete opleveren.
  • Hou verbod- en gebodsborden in de gaten. Ankeren waar dit verboden is, of hinderlijke golfslag veroorzaken wordt ook beboet.
  • Zorg dat je boot volgens de regelgeving is geregistreerd en dat je aan de eisen voldoet qua uitrusting. Denk aan de aanwezigheid van reddingsvesten, dodemanskoord en dergelijke.
  • Let op je plaats op de vaarweg en houdt stuurboordwal.
  • Vaar alcoholvrij! Bij overmatig drankgebruik tijdens het varen volgt, net als in het wegverkeer, een dagvaarding.

Kijk voor meer informatie over eisen aan uitrusting, vaarbewijsplicht en registratie in het kenniscentrum van ‘Varen doe je Samen!’.  Klik hier voor meer informatie over de diverse handhavers op het water

Goede, veilige vaart!