‘Wie heeft er voorrang?’ staat centraal in de Waterkampioen Vaarexpert

publicatie:
08
-
02
-
2018
Het is kennelijk druk op het water op het moment dat Daan Dijkstra met zijn motorjacht op de Waal vaart. Er is veel beroepsvaart, maar uit het verloop en de goede afloop van dit incident kunnen we afleiden dat Dijkstra het vaarwater goed kent en beschikt over een marifoon en navigatieprogramma.
In de rubriek Vaarexpert in ANWB Waterkampioen worden lastige watersportvragen beantwoord. Varen doe je Samen! is deze maand om advies gevraagd bij de vraag wie er voorrang heeft in een lastige situatie op de Waal. De Waterkampioen februari 2018 is op 8 februari uitgekomen.

Uit de Waterkampioen: Het is kennelijk druk op het water op het moment dat Daan Dijkstra met zijn motorjacht op de Waal vaart. Er is veel beroepsvaart, maar uit het verloop en de goede afloop van dit incident kunnen we afleiden dat Dijkstra het vaarwater goed kent en beschikt over een marifoon en navigatieprogramma.

De vraag

De vraag: “Op de Waal liep een groot vrachtschip stroomopwaarts met veel snelheid mijn motorjacht op. Op dat moment kwamen ons twee andere, elkaar oplopende grote schepen in de afvaart tegemoet. Ik gaf per marifoon aan niet te kunnen wijken naar de kribben. De beroepsschipper voer uiteindelijk zeer dicht langs, waardoor ik toch tussen de kribben belandde. Terecht?”

Overleg is de beste oplossing

Deze vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden en het antwoord is afhankelijk van verschillende factoren. Kort gezegd is ons advies: ‘Bij onduidelijkheid is overleg altijd de beste oplossing!’. Lees het hele artikel in de Vaarexpert van ANWB Waterkampioen (februari 2018, PDF).