BAS berichten ook voor de recreatievaart? Jazeker!

Als u in Nederland gaat varen, is het van belang dat u uw vaart voorbereidt. Reisplanning hoort bij een goede en veilige navigatie en is onderdeel van goed zeemanschap. O.a. uw waterkaarten en Almanak geven u de nodige informatie over uw vaartraject. Toch zijn deze gegevens aan verandering onderhevig en dienen gecheckt/bijgewerkt te worden voor u gaat varen. BAS berichten kunnen u hier bij helpen.

Wat zijn BAS berichten:
BAS staat voor “Berichten aan de Scheepvaart” en zijn actuele berichtgevingen voor de scheepvaart waarin veranderingen van bedieningstijden voor bruggen en sluizen, stremmingen, werkzaamheden aan vaarwegen of wijzigingen aan betonning of regelementen wordt gemeld.

De berichten worden aangeleverd door diverse vaarwegbeheerders uit binnen- en buitenland. De informatie bestrijkt alle Nederlandse vaarwegen. Daarnaast wordt informatie gegeven over de belangrijkste vaarwegen in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, België en Zwitserland.

De Waterkamer bij Rijkswaterstaat verzorgt en toetst deze actuele berichtgeving in Nederland. De informatie is dagelijks, 365 dagen per jaar, direct beschikbaar. Op jaarbasis gaat het om ongeveer 17.000 berichten.

BAS berichten ontvangen
U kunt de berichten via uw mail of SMS ontvangen. Daarvoor kunt u op “Mijn Vaarweginfo” een gratis account aanmaken en u abonneren op deze berichten. Lees hier meer over hoe dit werkt. 

Het is mogelijk om uw eigen scheepvaart, waterstanden of zwemwaterberichten samen te stellen. Via diverse filters kiest u onder meer uw gebied, bijvoorbeeld IJsselmeergebied, of De Waal. Zo kunt u op maat berichten ontvangen voor uw vaartraject.

BAS berichten worden op grote schaal gebruikt door de beroepsvaart maar zijn minder bekend bij de recreatievaart. Toch leveren deze berichten waardevolle informatie op voor een veilige vaart en is o.a. het gehele toervaartnetwerk (BRTN) gedekt. Meer over het BRTN vindt u op: www.waterrecreatienederland.nl

Meer informatie
U vindt alle info over BAS berichten en hoe u ze kunt ontvangen via: https://vaarweginformatie.nl/fdd/main/home

De BAS berichten worden ook verspreid via Havenbedrijf Amsterdam. Daar worden deze “Basijnen” genoemd en via het Havenbedrijf Rotterdam. Lees meer over het raadplegen van vaarweginformatie via het VDJS kenniscentrum


 

© 2019 Varen doe je Samen!  |  Disclaimer  |  Privacyverklaring