Tip: Gratis online cursus motorbootvaren - veilig en beter leren varen

publicatie:
03
-
09
-
2020
Nederlanders hebben massaal het water (her-)ontdekt dit jaar. Met mooi weer is het dan ook druk op het water en dan zijn er ineens best veel zaken waarmee je rekening moet houden om veilig te kunnen varen. Want varen vergt de nodige vaardigheid en ervaring.

Nederlanders hebben massaal het water (her-)ontdekt dit jaar. Met mooi weer is het dan ook druk op het water en dan zijn er ineens best veel zaken waarmee je rekening moet houden om veilig te kunnen varen. Want varen vergt de nodige vaardigheid en ervaring.

Online cursus motorbootvaren

Met de korte online cursus in de Watersport Academy Online leren zowel beginners als de meer ervaren motorbootvaarders, sloepvaarders en kajuitjachtvaarders alles wat je moet weten om veilig en met plezier met een pleziervaartuig te kunnen varen, zodat ze met volle vertrouwen het water op kunt gaan.

Samen met VAMEX

De cursus motorboot is mede mogelijk gemaakt door de inmiddels opgeheven stichting VAMEX. Deze wilde als laatste bijdrage aan de veiligheid op het water, de watersport een passend afscheidcadeau geven. De cursus is ook afgestemd met Varen doe je Samen!.

De cursus is bestemd voor zowel beginners als de wat meer ervaren motorbootvaarders, sloepvaarders en kajuitjachtvaarders die hun kennis willen bijspijkeren. De cursus bevat veel animaties en is geheel gratis te volgen in de Watersport Academy Online.


Aan het einde van de cursus weet je:

  • Wat van belang is voordat je het water op gaat; wat je moet controleren aan de boot, welke afspraken je onderling moet maken voor een veilige vaart en welke weersinformatie van belang is.
  • Weet je meer over het verminderen van vaart en stoppen van de boot, de werking van roer en schroef, de draaicirkel van een boot en geven we je een aantal tips voor het draaien en keren van een boot.
  • Weet je hoe je een box uit moet varen en hoe je op een gecontroleerde manier van hogerwal, langswal en lagerwal afvaart.
  • Herken je de meest voorkomende borden en licht combinaties bij bruggen én ben je op de hoogte van een aantal praktische tips voor een vlotte en veilige doorvaart.
  • Weet je hoe een sluis werkt, hoe je je gedraagt tussen andere boten en hoe je je boot met het water mee omhoog en omlaag laat bewegen.
  • Weet je meer over het afmeren in een box, langswal en lagerwal en hoe optimaal gebruik te maken van het wieleffect van je schroef.
  • Weet je meer over het varen op Nederlandse rivieren, kanalen, grote plassen en meren.
  • Ken je de belangrijkste regels die je nodig hebt om met je motorboot veilig en plezierig tussen de andere watersporters te kunnen varen.
  • Weet je hoe te handelen bij een man over boord en deze weer veilig op te pikken.
  • Lees je meer over regels, omgangsvormen en -normen op het water.

Goede, veilige vaart!

Bron en foto boven: Watersportverbond