Examens marifonie vanaf 1 juli 2023 via het CBR

publicatie:
06
-
06
-
2023
Vanaf 1 juli 2023 neemt het CBR de theorie-examens af voor radiocommunicatie. Dit gaat om de examens voor maritieme radiocommunicatie (marifoon) en voor de radiozendamateur. Sinds 1 mei kunnen opleiders via TOP internet examens reserveren en kandidaten kunnen reserveren via mijn.cbr.nl.

Overgenomen van Rijksinspectie Digitale Infrastructuur

Het CBR neemt deze taak over van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (voorheen Agentschap Telecom). De kandidaat heeft voor de theorie-examens nu de keuze uit 20 verschillende theorie-examenlocaties in Nederland. Kandidaten kunnen ook zelf via mijn.cbr.nl het examen digitaal reserveren en de examendag en -tijdstip kiezen. De inhoud en zwaarte van de examens blijven gelijk aan de eerdere examens, net als de tarieven.

Maritieme radiocommunicatie

Voor de maritieme radiocommunicatie gaat het om de examens voor het marifonie-basiscertificaat, Marcom-B en Marcom-A. De theorie-examens worden vanaf 1 juli 2023 afgenomen op de examenlocaties van het CBR. De praktijkexamens worden afgenomen bij de door het CBR erkende opleiders. Het CBR houdt met steekproeven toezicht op het afnemen van het praktijkexamen. De uitgifte van de bedieningscertificaten blijft via de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) lopen.

Meer informatie over de examens voor het marifooncertificaat, inclusief voorbeeldvragen, is te vinden op: cbr.nl/maritieme-radiocommunicatie.

Wil je meer weten over marifoongebruik, bekijk dan ook het webinar 'Marifoongebruik in de praktijk' en lees meer over het vakjargon. Ook hebben we een brochure over 'Communicatie op het water'.

Lees ook het interview dat we onlangs met Alexander Pechtold van het CBR hielden: 'Praktijkexamen vaarbewijs gaat er niet komen'.

Goede, veilige vaart!

No items found.