Optimist on Tour trekt ook dit jaar weer door Nederland

publicatie:
13
-
04
-
2023
Het rondreizend evenement 'Optimist on Tour' van het Watersportverbond strijkt dit jaar neer op minimaal 17 locaties in Nederland. Via het Optimist on Tour programma krijgt de jeugd t/m 12 jaar door het hele land de kans om gratis kennis te maken met watersport. Door nauwe samenwerking met gemeenten, lokale watersportverenigingen, buurtsportcoaches en partner Allianz, zorgt het Watersportverbond voor een professionele organisatie, grote (lokale) betrokkenheid en brede steun.

Voorbereiding in de klas

Het programma van Optimist on Tour bestaat uit theorie en praktijk. Voorafgaand aan de praktijkdag krijgen kinderen in groep 5 t/m 8 van de betreffende basisscholen les in de klas van een echte instructeur van Optimist on Tour. Tijdens deze les leren zij aan de hand van filmpjes en werkbladen alvast iets over de boot, plank of kano en over wat je aan moet als je het water op gaat. Daarnaast worden ze bewust gemaakt van het effect van plastic in het water en leren zij over watersporten en werken in een team.

Digitaal lesprogramma

Naast de gastlessen is er een speciaal digitaal lesprogramma ontwikkeld, genaamd ‘de Wereld van Water’. Juffen en meesters kunnen zelf in de klas deze gratis lessen over water geven. Voor meer informatie, check de website van het Watersportverbond.

Alle kinderen het water op

Na de les in de klas bezoeken de basisschoolkinderen een Optimist on Tour locatie in de buurt. Onder begeleiding van ervaren en gecertificeerde instructeurs hebben de (meeste) kinderen een eerste kennismaking met zeilen, kanovaren en suppen. In speelse vorm leren zij hun boot, kano of plank zelf besturen en ervaren zij de werking van de wind en het water.

Professoren in het Waterlaboratorium

Een ander onderdeel van het Optimist on Tour programma op locatie is het Waterlaboratorium. Hier veranderen kinderen in professoren met labjassen en veiligheidsbrillen om aan de hand van verschillende waterproefjes te leren over water. Waarom blijven ijzeren punaises drijven op het water? En hoe zuiver je water zodat je het kan drinken? Ook leren ze hoe waterstof wordt gemaakt. Hiermee worden kinderen enthousiast en bewust gemaakt over het thema duurzaamheid in relatie tot water.

Vrije inschrijving na school of het in weekend

Na school, in het weekend of tijdens de vakantie kunnen alle kinderen uit de omgeving meedoen aan Optimist on Tour. Jeugd t/m 12 jaar kan zich gratis inschrijven via optimistontour.nl of zich ter plekke opgeven (met toestemming van een ouder/verzorger) om te zeilen, suppen of kanovaren en als professor ’aan het werk’ te gaan in het Waterlaboratorium.

© foto: Watersportverbond - Leonard Faustle