ICP-herziening per 1 maart definitief

publicatie:
23
-
02
-
2021
In december 2020 kondigde het Watersportverbond een aanscherping van de aanvraagprocedure van het Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen (ICP) aan. Inmiddels is er in samenwerking met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) een nieuw convenant gekomen dat per 1 maart 2021 in zal gaan.

In december 2020 kondigde het Watersportverbond een aanscherping van de aanvraagprocedure van het Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen (ICP) aan. Inmiddels is er in samenwerking met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) een nieuw convenant gekomen dat per 1 maart 2021 is ingegaan. 

De KNMC  en het Watersportverbond zijn door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aangewezen als bonden die in Nederland bevoegd zijn om het Internationaal Certificaat voor Pleziervaartuigen (kortweg: ICP) uit te geven.

In oktober 2020 rezen er vragen over het ICP nadat actualiteitenprogramma Nieuwsuur hier aandacht aan had besteed. De aanleiding was dat tientallen Nederlandse zeiljachten door de Italiaanse overheid aan de ketting waren gelegd, omdat het ICP niet meer werd geaccepteerd. 

Het Watersportverbond en de KNMC kondigden daarop aan dat in overleg met het ministerie van I&W de afgifte van het ICP zou worden herzien. Dat heeft geleid tot een aanscherping van de procedure vanaf 1 maart 2021:

  • Een ICP kan alleen aangevraagd worden door een natuurlijk persoon met de Nederlandse nationaliteit of een natuurlijk persoon die aantoonbaar langer dan vijf jaar in Nederland woont.
  • Natuurlijke personen moeten zich rechtstreeks richten tot het Watersportverbond of de KNMC voor een ICP-aanvraag. Een ICP kan niet worden aangevraagd door een tussenpersoon.
  • Een ICP kan niet worden aangevraagd op naam van een bedrijf
  • Bij een ICP aanvraag zijn aanvullende documenten vereist, zoals een foto van het vaartuig en het een HIN nummer als de boot na 1998 gebouwd is.

De prijs voor het aanvragen van een ICP is naar aanleiding van de aanscherping gewijzigd. 

Geldigheid ICP

Op dit moment is het ICP geldig in dezelfde landen als voorheen. De aanscherping betekent niet dat het ICP nu in landen wél wordt geaccepteerd waar dat voorheen niet zo was, zoals in Spanje, Italië en Portugal.