Rood-Groen' licht bij de brug. Mag je al doorvaren?

publicatie:
12
-
08
-
2020
Bij ‘Varen doe je Samen’! komen nogal eens vragen binnen m.b.t.de doorvaart bij een geopende brug, als de lichten nog op rood-groen staan. Lees hier hoe het zit.

Bij ‘Varen doe je Samen’! komen nogal eens vragen binnen met betrekking tot de doorvaart bij een geopende brug, als de lichten nog op rood-groen staan. Wat zijn de regels, mag je dan al doorvaren? 

Rood-Groen bruglicht

De regels zijn als volgt: Bij een geopende brug, of die aan het opengaan is, met rood-groen, is het NIET toegestaan al door te varen. Behalve als er -één geel licht of bord (doorvaren toegestaan; tegenliggers ook) of twee gele lichten of borden (doorvaren toegestaan; tegenliggers verboden) brandt. Bij veel bruggen gaat het gele licht uit als de brug bediend wordt, maar dat is niet altijd zo. Blijft het branden en je kunt er al onderdoor, is dit toegestaan.

Aanwijzingen

Je mag van bovenstaande afwijken als de brugwachter een aanwijzing geeft dat je al door mag varen om een snellere doorstroming te krijgen. Dan is doorvaart wel toegestaan. Let op, de aanwijzing moet duidelijk aangegeven worden door de brugwachter, dit kan via de marifoon, de luidspreker of visueel.

De verwarring ontstaat als je zelf de conclusie trekt dat doorvaart gewenst is bij rood-groen, om de doorstroming te versnellen. Zeker als er andere schepen achter je liggen kun je je nogal eens opgejaagd voelen.Toch is doorvaart verboden, en enkel gewenst bij volledig groen, of bij geel licht als je eronder door kunt, of bij aanwijzing van de brugwachter.

Startklaar

Rood-Groen betekent: Maak je alvast startklaar: losmaken en langzaam richting brug varen. Zo is voor iedereen de wachttijd korter. 

De brugwachter geeft met Rood-Groen aan dat hij voornemens is, bij opening van de brug, jouw kant als eerste te laten passeren. 

Lees meer over het veilig passeren van een brug of sluis.

Goede, veilige vaart!