Vaarquiz-vraag: Hoe groot mag een dode hoek van een groot schip zijn?

publicatie:
07
-
04
-
2020
Hoe groot mag een dode hoek van een groot schip zijn? Lees het antwoord op de quizvraag van april.
Corona 

De noodzakelijke landelijke maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen, hebben grote consequenties voor iedereen. Momenteel valt niet in te schatten hoe lang de maatregelen nog van kracht zullen blijven. Om die reden hebben wij besloten onze voorlichtingscampagne volgens planning voort te zetten; zodat de informatie op onze website nu en de komende maanden up-to-date zal zijn en blijven. 

Varen doe je Samen! roept iedereen op de aanwijzingen van de Rijksoverheid op te volgen. Let goed op jezelf en op anderen, dit virus moeten we ook samen overwinnen!

Het is belangrijk om op het water goed op de hoogte te zijn van de vaarregels, om zo gevaarlijke situaties te voorkomen. Iedere maand stelt Varen doe je Samen! op onze social-media-kanalen een quizvraag. Het juiste antwoord, met toelichting, volgt een paar dagen later via de website. 

Hieronder het antwoord op de quizvraag van april.

De Vaarquiz-vraag:

Hoe groot mag een dode hoek van een groot schip zijn?

  1. 300 meter
  2. 350 meter
  3. 500 meter

Het juiste antwoord is B – 350 meter.

Toelichting op het antwoord:

Het is toegestaan dat vanuit de stuurhut tot 350 meter voor het schip het wateroppervlak helemaal niet te zien is. Artikel 1.07 lid 2 BPR laat toe dat een stuk vaarwater tussen de 350 en 500 meter voor de boeg mag worden ‘gezien’ door een combinatie van radar- en camerabeelden. Aan deze uitrusting van radar en camera zitten wel specifieke voorwaarden gekoppeld.

Waar moet je rekening mee houden als klein schip?

Kijk regelmatig achterom en houdt zoveel mogelijk stuurboordwal aan. Wijk zoveel mogelijk uit naar stuurboordwal als een groot schip uw tegemoetkomt. 

Tip: Als jij de stuurhut niet meer kan zien, ziet de schipper van het grote schip jou ook niet meer.

Goede, veilige vaart!