Vaarregel 5: Niet met alcohol aan het roer

publicatie:
05
-
08
-
2020
Deze zomer herhalen we de belangrijkste vaarregels nog eens. Deze week vaarregel 5: niet met alcohol aan het roer. Net zoals in het verkeer op de weg is het niet toegestaan om met teveel alcohol op achter het roer te kruipen. Hieronder de regels voor alcoholgebruik op het water:

Deze zomer herhalen we de belangrijkste vaarregels nog eens. Deze week vaarregel 5: niet met alcohol aan het roer.

Alcoholgebruik op het water

Net zoals in het verkeer op de weg is het niet toegestaan om met teveel alcohol op achter het roer te kruipen. Hieronder de regels voor alcoholgebruik op het water: 

  • Je mag niet met een schip (laten) varen als je (als schipper) onder invloed bent van alcohol. Het alcoholgehalte van je bloed mag niet hoger zijn dan 0,5 promille. Dit geldt zowel voor de pleziervaart als voor de beroepsvaart; 
  • Om te controleren of je alcohol gedronken hebt, kan de (water)politie je een ademtest laten doen. Voor het weigeren van de ademtest kun je een boete krijgen; 
  • Voor het varen onder invloed van alcohol krijgt je een boete. In het uiterste geval kan je ook de vaarbevoegdheid worden ontzegd. Mocht je één dezer dagen het water opgaan, zorg er dan dus voor dat er altijd een BOB aan het roer staat!

Bekijk de video